Ziua 816 Ucraina a atacat cu zeci de rachete și drone și a distrus încă o navă rusească. Rușii au ucis civili, lovind o zonă de recreere de lângă Harkov

<span style="color:#990000;">Ziua 816</span> Ucraina a atacat cu zeci de rachete și drone și a distrus încă o navă rusească. Rușii au ucis civili, lovind o zonă de recreere de lângă Harkov

În ziua 816 de război, oficialii ruși au raportat un atac major al Ucrainei. Apărarea antiaeriană rusă a doborât nouă rachete americane ATACMS desupra Crimeei, 57 de drone deasupra regiunii Krasnodar din Rusia şi trei drone deasupra regiunii Belgorod. Șase drone s-au prăbuşit pe locul unei rafinării de petrol din Slaviansk, în regiunea Krasnodar, din sudul Rusiei. Rafinăria şi-a oprit lucrările după atac.

De asemenea, forţele navale ucrainene au anunţat distrugerea căutătorului de mine al flotei ruse de la Marea Neagră Proiect 266-M Kovroveţ.

De cealaltă parte, Rusia a lovit din nou Ucraina cu atacuri masive cu drone. Zonele afectate au inclus Kievul, regiunea Viniţa din sud-vestul capitalei, regiunea de frontieră din nord-estul Ucrainei Sumî, regiunea centrală Cerkasî, oraşul Nikolaiev din sudul ţării şi oraş-port Odesa de la Marea Neagră. Explozii ar fi fost auzite în cea mai mare parte a Ucrainei.

Iar în jurul prânzului, lovituri aeriene ruse au vizat o zonă de recreere din afara orașului Harkov, ucigând cel puțin 11 persoane și rănind 16.

ADVERTISING

Iată cele mai importante informații de duminică, 19 mai 2024, ziua 816 de război în Ucraina.

  • Atacuri masive cu drone - Rusia a lovit din nou Ucraina sâmbătă seara cu atacuri masive cu drone, transmite dpa. Potrivit forţelor aeriene ucrainene, zonele afectate au inclus Kievul, regiunea Viniţa din sud-vestul capitalei, regiunea de frontieră din nord-estul Ucrainei Sumî, regiunea centrală Cerkasî, oraşul Nikolaiev din sudul ţării şi oraş-port Odesa de la Marea Neagră. Explozii ar fi fost auzite în cea mai mare parte a Ucrainei. Anterior a existat o alertă aeriană în numeroase zone. Deocamdată nu există informaţii despre pagube sau victime, scrie dpa.
  • Morți și răniți la Harkov - Cel puţin cinci persoane au fost ucise şi 16 rănite duminică, într-o zonă de recreere din afara oraşului Harkov, în urma unor lovituri aeriene ruse, a anunțat primarul din Harkov, Igor Terehov. "Exploziile auzite la Harkov în jurul prânzului s-au produs într-o suburbie din apropiere. Două rachete ruse au lovit un centru de recreere unde oamenii se relaxau, ucigând cinci persoane şi rănind alte 16", a afirmat el pe reţeaua de mesagerie Telegram, informează Reuters. Ulterior, bilanțul a crescut la 11 morți. Salvatorii spun că a fost o explozie puternică, urmată de o a doua 15-20 de minute mai târziu. "Nu erau soldaţi aici. Era duminică, oamenii au venit aici pentru a se odihni”, a declarat Yaroslav Trofimko, inspector de poliţie la poliţia locală.
  • Toate dronele distruse - Forţele ucrainene au distrus toate cele 37 de drone de atac lansate de Rusia peste noapte, a declarat duminică şeful Forţelor Aeriene ucrainene, citat de Reuters. ”Ca urmare a bătăliei antiaeriene, toate cele 37 de ”Shahed” au fost doborâte în regiunile Kiev, Odesa, MIkoiaiv, Sumi, Vinnitsia, Jiomir, Cerkasi şi Herson”, a spus comandantul.
  • Atac major în Crimeea - Oficiali ruşi au declarat duminică că Ucraina a lansat un atac major în Crimeea, cu zeci de rachete și drone, forțând o rafinărie de petrol din sudul Rusiei să oprească operaţiunile, transmite Reuters. Apărarea antiaeriană rusă a doborât nouă rachete americane ATACMS deasupra Crimeei, împreună cu 57 de drone deasupra regiunii Krasnodar din Rusia şi trei drone deasupra regiunii Belgorod, a anunţat Ministerul rus al Apărării. Oficialii locali au declarat că şase drone s-au prăbuşit pe locul unei rafinării de petrol din Slaviansk, în regiunea Krasnodar, din sudul Rusiei. Agenţia de ştiri Interfax a relatat că rafinăria şi-a oprit lucrările după atac. Rafinăria Slaviansk este o fabrică privată cu o capacitate de procesare a 4 milioane de tone de petrol pe an, aproximativ 1 milion bpd. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Kievului despre atacuri.
  • Civili capturați de ruși - Forțele ruse au capturat zeci de civili dintr-un oraș din regiunea Harkov, prizonierii sunt ținuți în beciurile unor clădiri și sunt interogați. Acuzațiile sunt făcute de șeful departamentului de investigații al poliției regionale din Harkov, Serhii Bolvinov, potrivit Sky News. El a declarat publicației Suspilne că oamenii au fost capturați în timp ce încercau să scape de un atac aerian al rușilor. „Oamenii sunt ținuți în subsoluri, interogați, iar cei care efectuează interogatorii sunt angajați FSB”, a spus el. Și ministrul de interne al Ucrainei, Ihor Klymenko, a declarat joi că rușii au capturat mai mulți civili. El a mai spus că armata rusă a efectuat execuții.
  • Poziții mai sigure la Harkov - Președintele Volodimir Zelenski a declarat în discursul său video nocturn că forţele ucrainene sunt pe poziţii mai sigure, în special în regiunea Harkov. "Ocupantul îşi pierde infanteria şi echipamentul, o pierdere tangibilă, chiar dacă, la fel ca în 2022, conta pe o înaintare rapidă pe teritoriul nostru", a spus Zelenski, referindu-se la invazia iniţială a Rusiei în Ucraina în luna februarie a acelui an. Declarația lui vine după ce sâmbătă, Ministerul rus al Apărării a declarat că forţele sale au capturat satul Starytsia din regiunea Harkov, la opt zile după ce a început o nouă ofensivă rusă în zonă.
  • Ținta Rusiei - Rusia încearcă în continuare să cucerească localitatea Vovcensk, cel mai probabil unul dintre obiectivele primei faze a recentei ofensive. Astfel, rușii au bombardat podurile de peste râul Siverski Doneț, pentru a izola rapid câmpul de luptă la est de râu, și pentru a tăia liniile de comunicație terestre ucrainene, se arată în analiza zilnică a Institutului pentru Studiul Războiului. Vovcensk este cea mai mare așezare de lângă graniță, iar cucerirea ei ar oferi forțelor ruse un punct fortificat pentru pregătirea celei de-a doua faze a operațiunii lor ofensive. Rusia ar putea încerca apoi o ofensivă spre sud, pentru a ajunge în spatele forțelor ucrainene care luptă în direcția Kupiansk.
  • Căutător de mine distrus - Forţele navale ucrainene au anunţat duminică distrugerea unui căutător de mine din flota rusă de la Marea Neagră, relatează Reuters. "Noaptea trecută forţele de apărare ucrainene au distrus căutătorul de mine al flotei ruse de la Marea Neagră Proiect 266-M Kovroveţ", au anunţat forţele navale ale Kievului pe aplicaţia de mesagerie Telegram. „Încă o zi proastă pentru flota rusă de la Marea Neagră. În cursul nopţii, apărătorii ucraineni au distrus căutătorul de mine Proiect 266M 'Kovroveţ', se menţionează într-o postare pe X a Ministerului ucrainean al Apărării. Nu sunt detalii despre locul în care se afla nava. Potrivit PravdaUA, nava distrusă avea echipamente mai avansate pentru căutarea și distrugerea minelor, 61 de metri lungime și un echipaj de aproape 70 de oameni.
ADVERTISING

  • Impactul dronelor asupra sectorului energetic al Rusiei - Atacurile cu drone ucrainene asupra instalațiilor rusești din acest an au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului. Loviturile au dus la o creștere a prețurilor petrolului cu 20%-30% și au forțat Rusia să oprească exporturile pentru a se concentra pe satisfacerea cererii interne, se arată într-un raport intern al Pentagonului, citat de Sky News. Totuși, loviturile nu au provocat decât o „întrerupere neglijabilă” a furnizării de energie electrică pentru civilii ruși și pentru militari, deoarece Rusia are o capacitate foarte mare de generare a energiei.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇