Ziua 815 Sat "eliberat" și evacuări masive. Se ridică Scutul estic. Avion doborât. 30 de ucraineni morți la granița cu România și Ungaria

<span style="color:#990000;">Ziua 815</span> Sat "eliberat" și evacuări masive. Se ridică Scutul estic. Avion doborât. 30 de ucraineni morți la granița cu România și Ungaria
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ziua 815 de război, Rusia susţine că a capturat un sat de lângă oraşul Vovceansk, în regiunea ucraineană Harkov, unde armata rusă a lansat săptămâna trecută o ofensivă.

Aproape zece mii de persoane au fost constrânse să-şi părăsească locuinţele în această regiune din nord-estul Ucrainei.

Forţele ruse au ocupat 278 kmp, cele mai mari cuceriri teritoriale de la sfârşitul lui 2022, potrivit unui calcul AFP pe baza unor date ale Institute for Study of War (ISW).

Pe de altă parte, Vladimir Putin susţine că operațiunile ofensive ale Rusiei în nordul regiunii Harkov sunt parte a eforturilor de a crea o „zonă tampon” pentru a proteja teritoriile sale de graniță.

Armata Ucrainei are nevoie mare de soldaţi, aşa cum recunoaşte preşedintele Zelenski: multe brigăzi de pe front sunt goale. În acest context, ministrul Economiei de la Kiev a anulat un ordin care amâna mobilizarea în armată pentru angajaţii unor companii, inclusiv Glovo şi Visa.

Între timp, statisticile arată că cel puțin 30 de ucraineni s-au înecat în râurile de la granița Ucrainei cu România și cu Ungaria. Ei au murit în încercarea de a scăpa de serviciul militar.

În schimb, armata Rusiei a raportat o explozie la Academia Militară din Sankt Petersburg, dar spune că a fost cauzată de detonarea accidentală a muniției din Al Doilea Război Mondial.

Iar Ucraina susține că a mai doborât, la Donețk, un avion de război al rușilor Su-25, al patrulea.

Finlanda a vândut la licitație biciclete abandonate la granița cu Rusia, iar Polonia va investi peste 2,3 miliarde de euro în securizarea şi întărirea frontierei sale de est, Donald Tusk prezentând un proiect numit "Scutul estic".

ADVERTISING

Evoluţia pe front

  • Toate dronele jos - Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât toate cele 13 drone Shahed lansate de ruşi în noaptea trecută. Se pare că dronele au fost lansate din orașul-port rusesc Primorsko-Aktarsk, situat pe coasta Mării Azov, și din regiunea Kursk din Rusia.
  • Bilanţ în creştere al victimelor - Numărul răniţilor în atacul rus de ieri de la Harkov a crescut la 31, iar 3 oameni au fost ucişi, a declarat guvernatorul Oleh Sîniehubov. Forțele ruse au vizat districtul Şevcenkivskîi al orașului cu două bombe. De asemenea, forțele ruse au bombardat şi un sat, distrugând clădiri cu mai multe etaje, un spital și o grădiniță.
  • Evacuări masive şi sat "eliberat"- Rusia a afirmat sâmbătă că a capturat un sat de lângă oraşul Vovceansk, în regiunea ucraineană Harkov, unde armata rusă a lansat săptămâna trecută o ofensivă. "Unităţile grupului de nord au eliberat satul Stariţa din regiunea Harkov şi îşi continuă avansarea în profunzimea poziţiilor defensive ale inamicului", a anunţat Ministerul rus al Apărării. Aproape 10.000 de persoane au fost constrânse să-şi părăsească locuinţele. Forţele ruse au ocupat 278 kmp, cele mai mari cuceriri teritoriale de la sfârşitul lui 2022, potrivit unui calcul AFP pe baza unor date ale Institute for Study of War (ISW)
  • Zelenski, interviu despre război şi pace - Volodimir Zelenski a oferit un interviu pentru AFP, în care a vorbit despre provocările cu care se confruntă Ucraina. El a reproşat Occidentului că interzice Ucrainei să folosească armele furnizate pentru a lovi teritoriul rus. A recunoscut că ţara sa duce lipsă de oameni şi acest lucru afectează moralul trupelor, în timp ce sâmbătă intră în vigoare o nouă lege privind mobilizarea pentru a reface rândurile armatei. A apreciat că asaltul lansat de Rusia împotriva regiunii Harkov nu poate fi decât primul val al unei ofensive mai ample şi a respins un armistiţiu olimpic propus de preşedintele Franţei. În plus, a spus că ţara sa are doar 25% din sistemele de apărare aeriană necesare pentru a se apăra. Detalii AICI
  • Putin vrea tampon - Președintele Vladimir Putin susţine că operațiunile ofensive ale Rusiei în nordul regiunii Harkov sunt parte a eforturilor de a crea o „zonă tampon” pentru a proteja teritoriile de graniță ale Rusiei de atacurile ucrainene. Președintele Volodimir Zelenski spune că forțele ucrainene au stabilizat frontul din Harkov și că forțele ruse nu au trecut de linia de apărare „concretă” și „cea mai puternică” a Ucrainei din zonă.
  • Avion doborât - Un avion de război al rușilor a fost doborât în Donețk. Ucrainenii au făcut anunțul care nu a fost confirmat de ruși. Brigada 110 a armatei ucrainene, citată de Sky News, susține că este al patrulea Su-25 care a fost doborât, adăugând că ucrainenii vor continua să atace avionele rușilor care trec prin spațiul aerian al Ucrainei. „Cerul nostru va deveni un iad pentru piloții ocupanți. Va fi un coșmar pentru ei", au amenințat ucrainenii.
ADVERTISING

Rusia a acuzat sâmbătă Kievul că a atacat cu bombe ghidate franceze Hammer şi cu rachete anti-radar americane HARM regiunea rusă Belgorod, de la graniţa cu Ucraina, transmite AFP.

'O tentativă a regimului de la Kiev de a comite atacuri teroriste cu utilizarea de bombe ghidate de fabricaţie franceză Hammer şi de rachete anti-radar HARM de producţie americană împotriva unor ţinte ruse a fost împiedicată', a indicat Ministerul Apărării într-un comunicat.

Sâmbătă, între orele 09.20 şi 09.30 GMT, 'sistemele de apărare antiaeriene ruse au distrus patru bombe ghidate şi două rachete anti-radar deasupra regiunii Belgorod', a adăugat ministerul în comunicat.

Ucraina, confruntată cu ofensiva rusă de doi ani, replică în mod regulat atacând regiuni ruse şi vizând mai ales obiective energetice.

Cele mai recente veşti din Rusia

  • Câţi ruşi au murit în război - O cercetare realizată de publicaţia Mediazona, împreună cu BBC Rusia, a confirmat din surse deschise numele a 52.789 de soldați ruși care au fost uciși de la începutul invaziei Ucrainei. De la ultima actualizare de acest gen din aprilie, numele a 1.100 de soldați ruși au fost adăugate pe lista victimelor. Jurnaliştii notează că cifrele reale sunt probabil semnificativ mai mari, deoarece informaţiile lor verificate provin din surse publice, cum ar fi necrologuri, postările rudelor, rapoartele din mass-media regională şi declaraţiile autorităţilor locale. Datele furnizate de Kiev sunt şi ele probabil supraevaluate. Iată cele mai recente informaţii oferite chiar sâmbătă de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei: Rusia a pierdut 491.080 de militari în Ucraina, 1.210 de victime doar în ultima zi.
  • Explozie la academia militară - Armata Rusiei a raportat o explozie la Academia Militară Budyonny din Sankt Petersburg, care a rănit șapte militari. Ruşii spun că explozia a fost cauzată de detonarea accidentală a muniției din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial. Potrivit agenției de presă Interfax, incidentul a avut loc în timp ce militari inspectau zonele subterane ale academiei. Guvernatorul Sankt-Petersburgului susţine că explozia nu are legătură cu terorismul.
  • Sechestru la Deutsche Bank - Un tribunal rus a ordonat ca activele, conturile, proprietăţile şi acţiunile Deutsche Bank din Rusia să fie sechestrate, ca parte a unui proces care implică banca germană, au arătat documentele instanţei, citate de Reuters. Banca a fost unul dintre creditorii garanţi în baza unui contract pentru construirea unei fabrici de procesare a gazelor în Rusia, cu Linde din Germania, care a fost reziliat din cauza sancţiunilor occidentale. Procesul a fost intentat de RusChemAlliance, cu sediul la Sankt Petersburg, o societate mixtă deţinută în proporţie de 50% de gigantul gazului rus Gazprom, care este operatorul proiectului. Tot un tribunal rus a ordonat vineri ca activele, conturile şi proprietăţile UniCredit, precum şi acţiunile la două filiale, să fie sechestrate, ca parte a unui proces paralel.
ADVERTISING

Alte informaţii relevante

  • Fără excepţii pentru Glovo sau Visa - Ministrul Economiei de la Kiev a anulat un ordin care amâna mobilizarea în armată pentru angajaţii unor companii timp de șase luni. Directiva inițială oferea amânări pentru: Glovo, Favbet, Visa, AgriChain, Kort (producător de drone), Publicis Groupe – inclusiv subsidiarele Leo Burnett, Saatchi & Saatchi și alte agenții.
  • Polonia bagă 2 miliarde în graniţe - Polonia va investi peste 2 miliarde de euro în securizarea şi întărirea frontierei sale estice, care este de asemenea frontiera UE, a declarat sâmbătă prim-ministrul Donald Tusk. "Am luat decizia de a investi 10 miliarde de zloţi", adică circa 2,34 de miliarde de euro, "în securitatea noastră şi mai ales în securizarea frontierei noastre estice", a declarat Tusk, prezentând un proiect numit "Scutul estic". "Acest sistem de fortificaţii, de întărire a celor 400 km de frontieră cu Rusia şi Belarus, va fi un element de descurajare, o strategie pentru a respinge războiul de la frontierele noastre", a adăugat Tusk, precizând că lucrări în acest sens au fost deja demarate. Polonia, al cărei teritoriu se învecinează cu enclava rusă Kaliningrad şi cu Republica Belarus, precum şi cu Ucraina, este îngrijorată că ar putea deveni următoarea ţintă a Moscovei.
  • Licitaţie de biciclete - Vama finlandeză a scos la licitație o sută de biciclete pe care refugiații le-au lăsat la granița cu Rusia toamna trecută. Toate au fost vândute. Costul a variat între 25 și 160 de euro. Veniturile din licitație au fost transferate statului. Toamna trecută, autoritățile finlandeze s-au plâns de un aflux de migranți ilegali din Rusia. În principal, refugiații din Yemen, Siria și Somalia, care nu aveau vize Schengen, au folosit Rusia pentru tranzit și au trecut granița pe biciclete. În decembrie, Finlanda a închis toate punctele de control de la granița cu Rusia.
  • Fugari ucraineni morți la graniță - Cel puțin 30 de ucraineni au murit în încercarea de a scăpa de serviciul militar. Ei s-au înecat în râurile de la granița Ucrainei cu Ungaria și România. Alți ucraineni au dispărut în zonele montane din zona frontierei. Cadavrul unui bărbat a fost recuperat de pe râul Tisa în această săptămână de polițiștii de frontieră români. Corpul a stat în apă mai multe zile, estimează specialiștii. Este a 30-a victimă cunoscută, a anunțat serviciul de frontieră al Ucrainei, potrivit Sky News. Mii de ucraineni au fugit din țara pentru a evita mobilizarea. Noile legi au redus vârsta de recrutare de la 27 la 25 de ani și au mărit amenzile pentru cei care nu se conformează.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇