Ziua 794 SUA trimit un al doilea ajutor consistent, cu rachete Patriot. Rusia lovește calea ferată, pentru a bloca livrările. Ucraina atacă rafinării cu drone

<span style="color:#990000;">Ziua 794</span> SUA trimit un al doilea ajutor consistent, cu rachete Patriot. Rusia lovește calea ferată, pentru a bloca livrările. Ucraina atacă rafinării cu drone

În ziua 794 de război, SUA încearcă să recupereze timpul pierdut cu blocajul din Congres și anunță un nou pachet consistent de ajutor pentru Ucraina, de 6 miliarde de dolari, rachete Patriot ce vor fi livrate Kievului. Este al doilea pachet anunțat săptămâna aceasta din programul de asistență de 61 miliarde de dolari aprobat săptămâna trecută. Deoarece livrările se vor face din contracte cu industria apărării sau cu parteneri, este de așteptat să dureze mai mult până când rachetele vor ajunge în Ucraina.

Între timp, Rusia a intensificat atacurile asupra căii ferate ucrainene, ceea ce indică o ofensivă de amploare iminentă, spun surse de la Kiev. Scopul este „să paralizeze livrările, transportul încărcăturilor militare”, acestea fiind măsuri clasice luate înaintea unei ofensive. Și în noaptea de vineri spre sâmbătă, Rusia a lansat mai multe rachete de croazieră care au lovit infrastructura critică din regiunile Liov, Ivano-Frankivsk și Dnipropetrovsk.

ADVERTISING

Iar Polonia a ridicat de două ori avioane de vânătoare, pentru a preîntâmpina eventuale intrări ale rachetelor rusești în spațiul ei aerian.

De partea cealaltă, Ucraina atacă masiv cu drone, Rusia a interceptat 68 de drone ucrainene, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în regiunea Krasnodar (sud) şi în Crimeea, anexată de Moscova în 2014. Surse din apărarea ucraineană susțin că dronele ucrainene au lovit „instalații tehnologice - cheie” în două rafinării de petrol ruseşti şi un aerodrom militar, în atacul nocturn de mare anvergură.

Iată cele mai importante informații din 27 aprilie 2024, ziua 794 de război în Ucraina:

  • SUA trimit Patriot de șase miliarde - Secretarul american al Apărării Lloyd Austin a anunţat vineri un nou ajutor militar - în valoare de şase miliarde de dolari - destinat Ucrainei, în contextul în care Washingtonul încearcă să recupereze întârzierea livrărilor americane către Kiev, după luni de impas în Congres, relatează AFP. Pachetul include rachete de tip Patriot. Noul ajutor este al doilea anunţat săptămâna aceasta, după cel de un miliard de dolari. Ambele fac parte din asistența pentru Kiev în valoare de 61 de miliarde de dolari, aprobată de SUA săptămâna aceasta, în contextul în care Ucraina se confruntă cu dificultăţi pe front. Ajutorul în valoare de un miliard de dolari provine din stocuri americane de armament, iar cel anunţat vineri din contracte cu industria apărării sau cu parteneri. Ceea ce înseamnă că necesită mai mult timp pentru ca armele să ajungă pe câmpul de luptă.
  • Rusia lovește căile ferate - Rusia şi-a intensificat atacurile asupra reţelei feroviare ucrainene pentru a ”paraliza” aprovizionările militare cu material din Occident - în vederea unei noi ofensive -, a declarat, vineri, un oficial ucrainean de rang înalt în domeniul securităţii pentru AFP. Infrastructura feroviară este vitală în Ucraina, atât pentru transportul pasagerilor și a mărfurilor, cât și pentru transporturile militare, având în vedere că de la începutul invaziei, traficul aerian civil este paralizat. „Este vorba aici despre măsuri clasice luate înaintea unei ofensive” de amploare, aşteptată în următoarele săptămâni, a declarat sub protecţia anonimatului o sursă de rang înalt din sistemul securităţii ucrainene, citată de AFP. Scopul este „să paralizeze livrările, transportul încărcăturilor militare”, a mai spus sursa citată.
  • Infrastructura critică, lovită de rachete - Rusia a atacat sâmbătă instalații energetice ucrainene în trei regiuni, deteriorând echipamente și rănind cel puțin un muncitor, a declarat ministrul ucrainean al Energiei, German Galușcenko, citat de Reuters. Atacurile rusești au vizat regiunea Dnipropetrovsk din centrul Ucrainei și regiunile vestice Lviv și Ivano-Frankivsk. DTEK, cea mai mare companie energetică privată din Ucraina, a declarat că cele patru centrale termice ale sale au fost lovite, iar anumite echipamente au fost grav avariate. De asemenea, sunt și victime. De asemenea, în regiunea Dnipropetrovsk, apărarea aeriană ucraineană a doborât 13 rachete rusești, dar instalațiile energetice din regiunile Dnipropetrovsk și Kryvyi Rih au fost avariate, izbucnind incendii. Aprovizionarea cu apă a fost întreruptă în orașul Kryvyi Rih.
  • Polonia a ridicat avioane - Forțele aeriene poloneze au ridicat, de două ori, în noaptea de vineri spre sâmbătă, avioane de vânătoare, pentru a preîntâmpina eventuale intrări ale rachetelor rusești în spațiul lor aerian.
  • Rusia atacă masiv - Rusia atacă masiv pe frontul de sud și Donbas, unde reușesc să avanseze, chiar dacă cu pierderi majore de echipamente și oameni, informează ISW. Este confirmată ocuparea a încă două sate de la vest de Avdiivka, dar nu și spargerea frontului la sud-vest de orașul Donețk, așa cum susțin bloggeri ruși. Atacurile masive sunt confirmate de Comandamentul Ucrainean, care a informat că pe direcția Avdiivka au fost înregistrate doar în ultimele 24 de ore 29 de lupte directe între cele două armate. În plus, deși rușii pierd masiv echipamente și oameni, presiunea asupra ucrainenilor este imensă, având în vedere că artileria rusă lansează de cinci ori mai multe obuze decât cea ucraineană, confruntată încă cu lipsa de muniții.
  • Ucraina răspunde cu drone - Rusia a interceptat 68 de drone ucrainene, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în regiunea Krasnodar (sud) şi în Crimeea, anexată de Moscova în 2014, a anunțat Ministerul rus al Apărării, relatează AFP. 66 dintre drone au fost doborâte deasupra regiunii Krasnodar, iar celelalte două deasupra Peninsulei Crimeea. Nu există răniţi şi nici pagube grave, susține guvernatorul regiunii ruse Krasnodar Veniamin Kondratiev, deși autorităţile ruse au anunţat anterior un incendiu la o rafinărie în oraşul Slaviansk-pe-Kuban.

Ucraina anunță două rafinării lovite - În schimb, surse din apărarea ucraineană au declarat pentru AFP că dronele ucrainene au lovit două rafinării de petrol ruseşti şi un aerodrom militar, într-un atac nocturn de mare anvergură. Ucraina a lovit ”instalaţii tehnologice-cheie” în două rafinării în regiunea Krasnodar (sud), a spus sursa citată. Autorităţile ruse au anunţat anterior un incendiu la o rafinărie în oraşul Slaviansk-pe-Kuban.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇