Ziua 793 Ministru eliberat cu 1,8 milioane de euro. Rusia lovește rețeaua feroviară din Ucraina pentru a paraliza transporturile militare

<span style="color:#990000;">Ziua 793</span> Ministru eliberat cu 1,8 milioane de euro. Rusia lovește rețeaua feroviară din Ucraina pentru a paraliza transporturile militare

În ziua 793 de război, Ucraina a renunțat pentru moment să mai folosească tancurile americane de luptă Abrams M1A1 furnizate de SUA, în parte pentru că războiul rusesc cu drone face prea dificilă operarea lor fără a fi detectate sau atacate, au declarat doi oficiali militari americani. SUA vor colabora cu ucrainenii pentru a schimba tacticile de luptă.

De peste ocean aflăm şi că primele arme din noul pachet de ajutor oferit Ucrainei vor ajunge în câteva zile la destinație.

Pe front, trei copii și o femeie au fost răniți după ce rușii au bombardat partea centrală a orașului Derhachi din regiunea Harkov.

Presiunea asupra Ceasiv Iar crește, iar trupele ruse care se apropie din est își intensifică eforturile pentru a captura orașul pe care îl vizează din luna martie, notează Institutul pentru Studiul Războiului. Rușii încearcă să câștige cât mai mult teren până la sosirea ajutorului american în Ucraina, arată analiștii de la Washington.

La Kiev, ministrul Agriculturii, Nîkola Saliski, plasat în detenţie cu privire la acuzaţii de corupţie, a fost eliberat rapid, după ce a plătit o cauţiune colosală de aproape 1,8 milioane de euro.

În Rusia, peste 8.900 de locuințe au rămas sub ape după inundațiile din regiunea Kurgan, iar un tânăr din Siberia a primit 10 ani de închisoare pentru că a plănuit să lupte pentru Kiev.

Statele Unite speră că recenta decizie de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja Germania să facă acelaşi lucru.

Spania va trimite rachete Patriot în Ucraina. Informația prezentată pe surse nu a fost confirmată de oficialii spanioli. În schimb, Grecia nu va trimite sisteme de rachete Patriot și sisteme antiaeriane S-300, de fabricație sovietică, în Ucraina, în ciuda presiunilor UE și ale aliaților din NATO. Iar Elveția va oferi bani, urmând să acorde Ucrainei un ajutor de peste cinci miliarde de euro.

ADVERTISING

Moscova nu are interesul militar sau geopolitic de a ataca state NATO, deși trupele Alianței au creat ameninţări suplimentare pentru Rusia prin apropierea lor de frontierele ruse, a declarat ministrul apărării rus, Serghei Şoigu.

Rusia s-ar chinui în Ucraina dacă nu ar avea sprijinul Chinei, a declarat secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, aflat în vizită la Beijing.

O mutare interesantă se anunţă în Ungaria, unde vine preşedintele Chinei, Xi Jinping, în perioada 8-10 mai.

Situația pe front

  • Copii răniţi de bombele ruşilor - Trei copii și o femeie au fost răniți după ce rușii au bombardat partea centrală a orașului Derhachi din regiunea Harkov, a anunțat guvernatorul Oleh Syniehubov. În regiunea Sumî, două bombe au lovit o instalație industrială, au declarat autoritățile regionale. Ambele regiuni se învecinează cu Rusia și au fost atacate frecvent în ultimele săptămâni.
  • Ucraina retrage tancurile Abrams - Ucraina a lăsat deocamdată deoparte tancurile de luptă Abrams M1A1 furnizate de SUA, în parte pentru că războiul rusesc cu drone face prea dificilă operarea lor fără a fi detectate sau atacate, au declarat pentru AP doi oficiali militari americani. În ianuarie 2023, SUA au fost de acord să trimită Ucrainei 31 de unităţi Abrams, după o campanie agresivă, de luni de zile, a Kievului, care argumenta că tancurile, care costă aproximativ 10 milioane de dolari bucata, sunt vitale pentru capacitatea sa de a sparge liniile ruseşti. Dar câmpul de luptă s-a schimbat substanţial de atunci, în special prin utilizarea omniprezentă a dronelor ruseşti de supraveghere şi a dronelor de atac, iar Ucrainei îi este mai dificil să protejeze tancurile atunci când sunt detectate şi vânate rapid de dronele sau de rachetele ruseşti. 5 din cele 31 de tancuri au fost deja pierdute. Deocamdată, tancurile au fost mutate de pe linia frontului, iar SUA vor colabora cu ucrainenii pentru a reseta tacticile. Detalii AICI
  • Rușii presează la Ceasiv Iar - Trupele ruse înaintează spre Ceasiv Iar, însă nu vor reuși să cucerească localitatea foarte curând, notează Institutul pentru Studiul Războiului. Căderea acestui punct important de pe front le-ar permite rușilor să lanseze alte operațiuni ofensive împotriva localităților care formează o centură defensivă importantă a Ucrainei în regiunea Donețk. Chiar dacă succesele tactice determină forțele ucrainene să se retragă spre vest, înaintarea curentă a rușilor la nord-vest de Avdiivka nu pare să aibă importanță operațională pe termen scurt. Presiunea asupra Ceasiv Iar crește, iar trupele ruse care se apropie din est își intensifică eforturile pentru a captura orașul pe care îl vizează din luna martie. Rușii încearcă să câștige cât mai mult teren până la sosirea ajutorului american în Ucraina.
  • Peste 100 de lupte - Trupele ruse presează pe toate fronturile, iar în ultimele 24 de ore au lansat patru rachete și 75 de lovituri aeriene asupra pozițiilor forțelor ucrainene și a zonelor populate. 114 lupte s-au dat în acest interval, a anunțat vineri dimineață Statul Major al armatei ucrainene. Peste 110 localități din Cernigău, Sumî, Harkov, Lugansk, Donețk, Zaporojie, Dnipropetrovsk, Herson și Nikolaiev au fost bombardate de artileria rusă.
  • Rusia loveşte reţeaua feroviară - Rusia bombardează reţeaua feroviară a Ucrainei pentru a "paraliza" aprovizionările militare, inclusiv ajutorul militar occidental, Moscova pregătind o nouă ofensivă, a declarat vineri un responsabil de securitate ucrainean, după o serie de atacuri ruseşti asupra căilor ferate ucrainene. Infrastructura feroviară este vitală pentru Ucraina, atât pentru armată, cât şi pentru transporturile civile de persoane şi mărfuri, în timp ce transporturile aeriene sunt complet sistate de când a început invazia rusă în februarie 2022.

Ce se întâmplă în Rusia

  • Închis fiindcă dorea să lupte pentru Kiev - Un tânăr de 26 de ani din Siberia a primit 10 ani de închisoare pentru că a plănuit să lupte pentru Kiev. Acesta e acuzat de trădare de stat și terorism. "Suspectul plănuia să ia parte la lupte de partea forțelor armate ucrainene”, a anunțat FSB. Tânărul a fost reținut în regiunea centrală Kemerovo, în timp ce se îndrepta spre Ucraina. „El era motivat de faptul că, de la începutul operațiunii din Ucraina, nu a susținut politica conducerii Rusiei”, se arată în comunicatul FSB. Acesta a postat online simboluri ale Legiunii Libertății Rusiei - una dintre unitățile rusești anti-Kremlin care luptă pentru Kiev.
  • Prăpăd după inundații - Peste 8.900 de locuințe au rămas sub ape după inundațiile din regiunea Kurgan, potrivit Nexta.

Ajutoare pentru Ucraina

  • Reuniune în format „Ramstein” - Statele Unite vor găzdui vineri o reuniune virtuală a donatorilor de ajutor internaţional pentru Ucraina, aşa-numitul Grup de contact în format Ramstein, o coaliţie formată din aproximativ 50 de ţări, care se întâlneşte lunar pentru a evalua nevoile Ucrainei pe câmpul de luptă şi pentru a identifica unde să găsească muniţia, armele sau întreţinerea necesară pentru echiparea trupelor ucrainene. Washingtonul speră ca noile livrări de armament să ajute Ucraina să îşi refacă apărarea şi să îşi retehnologizeze forţele în timp ce îşi revine după decalajul din asistenţa americană, dar nu se aşteaptă ca Kievul să lanseze operaţiuni ofensive pe scară largă împotriva forţelor ruseşti pe termen scurt, a declarat joi un oficial american din domeniul apărării.
  • Primele arme ajung în câteva zile - Primele arme oferite de Statele Unite în cadrul noului pachet de ajutor vor ajunge în Ucraina în câteva zile, a declarat într-o conferință de presă John Kirby, coordonatorul pentru comunicații strategice al Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă. El a notat că Statele Unite au stocuri mari în Polonia. "Sunt unele lucruri pe listă care pot ajunge în foarte scurt timp, în câteva zile… altele vor lua mai mult timp", a declarat oficialul. Kirby a mai spus că pachetul anunțat include echipament esențial: "(…) apărarea aeriană va rămâne o prioritate pentru ucraineni. Și putem contribui (…) cu o gamă de capabilități diferite - cu rază scurtă, medie și lungă de acțiune - și vom face asta." Secretarul de presă al Pentagonului, Patrick Ryder, a menționat că procesul de livrare a început, confirmând că ajutorul va ajunge în câteva zile, "dacă nu chiar mai repede".
  • SUA presează Berlinul- Statele Unite speră că recenta decizie de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja Germania să facă acelaşi lucru, ceea ce Berlinul a exclus până acum. "Cu privire la Taurus… este o decizie ce revine Germaniei", a declarat joi un înalt oficial american din domeniul apărării, sub protecţia anonimatului, întrebat despre o posibilă livrare a acestor rachete de fabricaţie germană. "Dar, desigur, odată cu furnizarea americană de ATACMS, precum şi cu deciziile anterioare ale Regatului Unit şi Franţei de a furniza rachete cu rază lungă de acţiune, sperăm că acest lucru va juca un rol", a adăugat el. Washingtonul a confirmat miercuri că a trimis luna aceasta la Kiev rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune, capabile să atingă o distanţă de până la 300 km. Înaintea Statelor Unite, Franţa şi UK au furnizat rachete cu rază lungă de acţiune Scalp şi Storm Shadow, care pot atinge până la 250 km.
  • Madridul dă rachete - Spania va trimite rachete Patriot în Ucraina. Informația prezentată pe surse nu a fost confirmată de oficialii spanioli. Madridul a exclus livrarea de lansatoare antiaeriene, dar va oferi proiectile, susține El Pais care citează surse. Spania are trei baterii de rachete cumpărate la mâna a doua din Germania în 2004 și 2014.
  • Grecia nu trimite Patriot- Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu va trimite sisteme de rachete Patriot și sisteme antiaeriane S-300, de fabricație sovietică, în Ucraina, în ciuda presiunilor UE și ale aliaților din NATO pentru a furniza mai multe sisteme de apărare aeriană Kievului. "Grecia a sprijinit Ucraina în diverse moduri, inclusiv prin mijloace de apărare. (…) Avem surplus de mijloace pe care le putem folosi pentru a sprijini Ucraina și am făcut-o. Cred că este alegerea corectă. Dacă vom găsi astfel de mijloace, vom continua să o facem. Cu toate acestea, sistemele de apărare aeriană pe care le-ați menționat sunt esențiale pentru protejarea spațiului aerian al Greciei și nu vor fi furnizate Ucrainei", a declarat Mitsotakis, pentru Iefimerida.
  • Elveția dă bani - Elveția va acorda Ucrainei un ajutor în valoare de aproximativ 5,12 miliarde de euro. Ajutorul a fost aprobat de o comisie parlamentară, pentru a fi folosit la reconstrucția și obținerea păcii în Ucraina. Elveția a fost sub presiunea aliaților occidentali pentru a ajuta mai mult Kievul și urmează să găzduiască o conferință internațională care va analiza modul în care ar putea fi obținută pacea în Ucraina.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Alte informații relevante

  • Rusia nu are interes să atace NATO - Trupele NATO au creat ameninţări suplimentare pentru Rusia prin apropierea lor de frontierele ruse, dar Moscova nu are interesul militar sau geopolitic de a ataca state ale alianței, a declarat vineri într-un discurs ministrul Apărării, Serghei Şoigu. Acesta a mai spus că Washingtonul prelungeşte deliberat conflictul din Ucraina, exercitând o presiune fără precedent inclusiv asupra partenerilor săi. El a adăugat că Ucraina este ajutată de parteneri străini să pregătească acte de sabotaj pe teritoriul rus.
  • Ce s-ar face Rusia fără China - Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a declarat la Beijing că Rusia s-ar chinui în Ucraina, dacă nu ar avea sprijinul Chinei. Diplomatul american s-a referit la componentele pe care rușii le folosesc pentru a fabrica arme. „China este cel mai important furnizor de mașini-unelte, microelectronice și nitroceluloză, care este esențială pentru fabricarea de muniții și propulsoare pentru rachete și alte articole cu dublă utilizare pe care Moscova le folosește pentru a-și dezvolta baza industrială de apărare”, a spus Blinken. Acea bază industrială „produce rachete, drone, tancuri și alte arme pe care președintele Putin le folosește pentru a invada o țară suverană demola… pentru a demola o rețea electrică și alte elemente ale infrastructurii civile și pentru a ucide copii, femei și bărbați nevinovați”, a adăugat el.
  • Ministru ucrainean, eliberat pentru 1,8 milioane de euro - Ministrul ucrainean al Agriculturii Nîkola Saliski, plasat în detenţie vineri cu privire la acuzaţii de corupţie, a fost eliberat rapid după ce a plătit o cauţiune de aproape 1,8 milioane de euro. El ”continuă să îşi exercite funcţia”, dă asigurări Ministerul Agriculturii.
  • Xi Jinping va veni la Budapesta - Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va vizita Ungaria în perioada 8-10 mai. Xi se va întâlni, de asemenea, cu omologul său francez Emmanuel Macron, la Paris, în luna mai, în timp ce în aceeaşi lună liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a anunţat că se va duce în China.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇