Ziua 769 Ucraina lovește o fabrică la 1.200 km de graniță. Moscova acuză un atac cu icoane explozive care au trecut prin România (Video)

<span style="color:#990000;">Ziua 769</span> Ucraina lovește o fabrică la 1.200 km de graniță. Moscova acuză un atac cu icoane explozive care au trecut prin România (Video)

În ziua 769 de război avem un atac cu… icoane explozive, dar şi o fabrică de drone lovită la 1.200 km de graniţa Ucrainei, mult în interiorul Rusiei.

Mai întâi, FSB susține că a descoperit zeci de kilograme de explozibili ascunși în icoane trimise de Ucraina în Rusia prin mai multe țări, printre care și România. Icoanele explozive ar fi avut ca destinație finală o adresă din Moscova.

Pe front, ziua a început cu un nou atac aerian al Rusiei. Apărarea aeriană a distrus nouă din zece drone. iar Ministerul rus al Apărării revendică marţi cucerirea a peste 400 kmp din teritoriul Ucrainei de la începutul lui 2024.

La peste 1.200 de kilometri distanță de frontiera Ucrainei a avut loc, însă, un atac neașteptat cu drone asupra mai multor unități industriale din Tatarstan.

Tot în Rusia, Oleg Orlov are probleme de sănătate în închisoare. Disidentul de 70 de ani e pe cale să-şi piardă auzul.

Pe de altă parte, Belarus a început marţi exerciţii militare în regiunile aflate la graniţă cu Ucraina şi statele membre NATO, Lituania şi Polonia.

Iar relaţiile cu Rusia sunt la cel mai jos nivel din istoria Republicii Moldova şi, atât timp cât barbaria continuă în Ucraina, nu există premise de îmbunătăţire a acestor relaţii, a declarat ministrul de Externe moldovean, Mihai Popşoi.

ADVERTISING

Ce se întâmplă pe front

  • Atac în Dnipro - Forțele ruse au lansat noaptea trecută 10 drone Shahed asupra regiunii Dnipropetrovsk, nouă fiind doborâte de apărarea aeriană ucraineană. Rămășițele unei drone dezintegrate au provocat două incendii care au fost stinse rapid, a anunțat Erhii Lîsak, șeful administrației militare regionale. O clădire cu două etaje și o unitate de pompieri au fost avariate, dar nimeni nu a fost rănit. Rușii au lansat și o rachetă ghidată Kh-59 din regiunea ocupată Zaporojie. Dimineață, trupele ruse au atacat districtul Nikopol cu lovituri de artilerie și drone kamikaze, a adăugat oficialul.
  • Lovitură în Crimeea - O substație electrică din Sevastopol, Crimeea, a fost aruncată în aer de o unitate specială a Serviciului de Securitate al Ucrainei. Presa locală a relatat că mai mulți localnici au auzit explozii în timpul nopții, iar furnizarea energiei electrice într-unul dintre cartierele orașului a fost întreruptă. "Grupul nostru a efectuat o misiune acolo. Substația electrică a fost scoasă din funcțiune", a anunțat serviciul.
  • Sat bombardat - Rușii au bombardat în timpul nopții satul Solonceakî din regiunea Nikolaiev. Atacul a distrus o casă, o linie electrică și o conexiune de Internet, dar nimeni nu a fost rănit.
  • Avansul Rusiei - Ministerul rus al Apărării revendică marţi cucerirea a peste 400 kmp din teritoriul Ucrainei de la începutul lui 2024, în contextul în care armata rusă deţine iniţiativa împotriva armatei ucrainene, care duce lipsă de muniţie. Zilele trecute, analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) au estimat că armata rusă a ocupat peste 500 kmp din Ucraina în ultimele 6 luni, începând cu octombrie 2023, când forţele ruse au început o nouă ofensivă. Detalii AICI
  • Zelenski scade vârsta de mobilizare - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat marţi un proiect de lege pentru reducerea vârstei de mobilizare militară de la 27 la 25 de ani, în condiţiile în care forţele armate rămân fără oameni în faţa invaziei ruse. Proiectul de lege, care a fost adoptat în urmă cu un an de parlamentari şi aştepta promulgarea de către preşedinţie, va intra în vigoare miercuri, a precizat Rada, parlamentul Ucrainei.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ce se întâmplă în Rusia

  • Atac cu icoane explozive - Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a reținut, împreună cu Serviciul Federal Vamal, un grup de contrabandiști care transportau explozibili ascunși în interiorul unor icoane ortodoxe și ustensile liturgice din Ucraina în Rusia. „În procesul de inspectare a unui vehicul de la punctul de control auto internațional Ubylinka (lângă granița letono-rusă din regiunea Pskov), ofițerii FSB au descoperit explozibili de fabricație străină, care fuseseră ascunși în interiorul unui lot de icoane ortodoxe și ustensile liturgice și au fost introduse ilegal din Ucraina în Rusia”, a transmis FSB. Până la 27 de dispozitive explozive improvizate gata de utilizare, deghizate în icoane, 70 kg dintr-un exploziv din plastic de mare putere, 91 de detonatoare electrice și componente pentru un lansator de rachete RPG-7 au fost confiscate dintr-un transport de marfă originar din Ucraina care trecuse prin România, Ungaria, Slovacia, Polonia, Lituania și Letonia în drum spre Rusia. Icoanele ”explozive” ar fi urmat să ajungă în Moscova.
  • Ucraina lovește tocmai în Tatarstan - Un atac cu drone a vizat, marţi dimineață, fabrici din Tatarstan, la peste 1.200 km de graniţa cu Ucraina, şi a făcut cel puţin şase răniţi. Două drone au lovit un cămin pentru muncitori din Elabuga marţi la ora 2:45 GMT, rănind doi oameni, au anunţat autorităţile regionale ale acestei republici din cadrul Federaţiei Ruse. Agenţia de presă rusă TASS, care a citat serviciile de urgenţă, a relatat că în total şase oameni au fost răniţi. "Un atac cu drone aeriene a fost efectuat în această dimineaţă împotriva unor fabrici din Tatarstan situate la Elabuga şi Nijnekamsk. La Elabuga, din păcate, sunt răniţi", a declarat serviciul de presă al liderului Tatarstanului, Rustam Minnihanov. Atacul "nu a produs pagube grave, procesul tehnologic al întreprinderilor nu a fost perturbat", asigură comunicatul, fără a preciza care fabrici au fost vizate.
  • Kievul confirmă - Autoritățile militare din Ucraina au confirmat că s-au aflat în spatele atacului cu drone asupra regiunii Tatarstan și au anunțat că au atacat o fabrică de drone. Agenția de spionaj a armatei ucrainene a anunțat că în timpul atacului au fost folosite drone fabricate în Ucraina. Lovitura a cauzat „daune semnificative” unei ținte militare din regiune, au mai spus ucrainenii.
  • Rafinărie în flăcări - La Nijnekamsk, oraș din Republica Tatarstan, a avut loc, de asemenea, un atac cu dronă în timpul nopții. Una dintre instalații a luat foc, dar autoritățile nu au transmis mai multe detalii.
  • Orlov rămâne fără auz - Oleg Orlov, 70 de ani, aflat în închisoare în Rusia, este pe cale să-şi piardă auzul, a anunţat ONG-ul Memorial, la care lucra disidentul. Deși a cerut ajutor medical administraţiei penitenciarului, Orlov nu poate fi consultat de un medic al închisorii, fiindcă este luat din celulă înainte de prânz şi revine noaptea târziu, din cauza unor proceduri judiciare în curs în vederea unui apel împotriva condamnării. Potrivit Memorial, disidentul s-a îmbolnăvit din cauza acestor deplasări la tribunal, însă justiţia cere ca el să se ducă de la închisoare în instanţă. ”Acest tratament inuman aplicat lui Orlov, în vârstă de 70 de ani, a antrenat o deteriorare a stării sănătăţii sale. Sănătatea sa este ameninţată de sechele ireversibile”, denunţă ONG-ul. Potrivit organizaţiei, Oleg Orlov este, de asemenea, privat de dreptul la apărare şi nu poate discuta în confidenţialitate cu avocatul său sau să facă schimb de documente care să nu fie citite de către angajaţii tribunalului.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Exerciții la granița cu Ucraina și NATO - Belarus a început, marţi, exerciţii militare în regiunile aflate la graniţă cu Ucraina şi statele membre NATO, Lituania şi Polonia, a anunţat Ministerul Apărării din Belarus. Exerciţiile, care se vor desfăşura pe parcursul a trei zile în regiunile Gomel şi Grodno, au drept scop să instruiască ofiţerii şi trupele de apărare teritorială cum să protejeze regiunile respective şi cum să acţioneze în cazul în care legea marţială este adoptată, a precizat ministerul pe Telegram.
  • Relaţii proaste între Chişinău şi Moscova - Relaţiile cu Rusia sunt la cel mai jos nivel din istoria Republicii Moldova şi, atât timp cât barbaria continuă în Ucraina, nu există premise de îmbunătăţire a acestor relaţii, a declarat ministrul de Externe moldovean, Mihai Popşoi. "Avem şi demersurile Rusiei împotriva suveranităţii şi integrităţii Republicii Moldova, sprijinind separatismul din regiunea transnistreană, violând suveranitatea noastră prin refuzul de a-şi retrage trupele şi muniţiile şi, cel mai recent exemplu, organizând alegeri în Transnistria, în condiţiile unui mesaj clar din partea Ministerului Afacerilor Externe de a nu organiza alegeri acolo. Mai sunt şi agenţii Kremlinului în Republica Moldova, cei cu mâinile cărora se încearcă şubrezirea statului, destabilizarea ţării, subminarea procesului de integrare europeană, toate acestea sunt dovada clară a ceea ce scrie şi în strategia de securitate. Acolo scrie negru pe alb că Federaţia Rusă este principala ameninţare la securitatea naţională a Republicii Moldova", a afirmat ministrul moldovean.
  • Donație din SUA - Statele Unite au donat 109 generatoare de curent, 19 unități de încălzire și 13 vehicule pentru serviciile de urgență din Dnipro, Vinița, Ivano-Frankivsk, Liov, Cerkasî și Cernăuți, a anunțat pe X ambasadoarea SUA la Kiev, Bridget Brink.
  • Avertisment de la Blinken - Ucraina se află într-un moment critic și are nevoie urgentă de mai mult sprijin occidental, a declarat secretarul de Stat american Antony Blinken, referindu-se la impasul în care se află Congresul SUA cu privire la un pachet militar de miliarde de dolari pentru Kiev. "Este absolut esențial să le oferim ucrainenilor ceea ce au nevoie în continuare pentru a se apăra, în special în ceea ce privește munițiile și apărarea aeriană", a declarat Blinken, în timpul unei vizite în Franța.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇