Ziua 768 Oficial ucis cu bomba sub mașină. Un grup de hackeri a furat baza de date a prizonierilor ruși. Sindromul Havana e opera GRU?

<span style="color:#990000;">Ziua 768</span> Oficial ucis cu bomba sub mașină. Un grup de hackeri a furat baza de date a prizonierilor ruși. Sindromul Havana e opera GRU?

O nouă săptămână de război a început cu un atac aerian mult mai restrâns al Rusiei decât în zilele anterioare: doar trei drone au fost lansate spre teritoriul Ucrainei, iar două au fost distruse de apărarea aeriană.

Trupele ruse încearcă să pună presiune de-a lungul întregii linii de contact a frontului, potrivit celor mai recente date ale Statului Major ucrainean.

Armata rusă ar putea declanșa o ofensivă pe scară largă la sfârșitul primăverii, dar își va concentra forțele într-o singură zonă operațională, arată Institutul pentru Studul Războiului (ISW).

Un oficial numit de ruşi în orașul ocupat Starobilsk din regiunea Lugansk a murit după ce o bombă i-a explodat sub mașină.

O altă explozie s-a produs, luni, într-o cafenea din orașul rus Voronej. Potrivit primelor date ale anchetei, deflagrația a fost provocată de o grenadă aruncată înăuntru.

Un grup de hackeri anti-Kremlin a furat baza de date a prizonierilor ruși, care conținea sute de mii de nume, și speră că aceasta poate fi folosită pentru a culege mai multe informații despre cum a murit Alexei Navalnîi.

Rusia cere Ucrainei să predea toate persoanele care au legătură cu acte teroriste comise în Rusia, inclusiv pe şeful serviciului de securitate SBU al ţării.

Misterioasa afecțiune cunoscută sub numele de sindromul Havana a fost provocată de membri ai unei unități ruse de informații din cadrul GRU, serviciul de informații al armatei ruse, arată o investigație jurnalistică. Dar Kremlinul dezminte.

Pilotul rus care a fugit cu elicopterul în Ucraina pentru a se preda a fost împușcat mortal în Spania, cu un pistol Makarov, un indiciu al implicării Moscovei. Potrivit anchetatorilor, asasinii au dorit să transmită un mesaj clar pentru toți cei care ar îndrăzni să dezerteze din armata rusă.

ADVERTISING

Iar Japonia a oferit Ucrainei un ajutor de 118 milioane de dolari. Japonia a fost al treilea cel mai mare donator financiar pentru Ucraina în 2023, oferind 3,7 miliarde de dolari.

Situația pe front

  • Oficial pro-rus ucis cu bomba sub maşină - Un oficial numit de ruşi în orașul ocupat Starobilsk din regiunea Lugansk, Valeri Chaika, a murit după ce un dispozitiv exploziv i-a fost pus sub mașină, a declarat șeful administrației de ocupaţie din Starobilsk, Vladimir Cernev. „Tovarășul nostru a murit”, a adăugat el. Comitetul de Investigații al Rusiei a postat o fotografie a unui SUV ars, pe o stradă din Starobilsk. A fost deschisă o anchetă cu privire la acest „act terorist”.
  • Două drone doborâte - Forțele armate ucrainene au doborât noaptea trecută două din cele trei drone lansate de Rusia asupra Ucrainei, au anunțat oficialitățile militare de la Kiev. Statul major general al armatei ucrainene nu a oferit informații suplimentare despre atac. Ministerul ucrainean al Energiei a arătat că echipamente de la o stație electrică din regiunea Zaporojie au fost avariate în urma unui atac cu drone.
  • Sabotori respinși - Tentativa de infiltrare în Ucraina a unui grup de sabotori ruși a fost respinsă, duminică, în regiunea Sumî, a anunțat luni Serviciul de pază al frontierei din Ucraina. Grănicerii ucraineni, sprijiniți de Garda Națională și armata ucraineană, au tras asupra sabotorilor ruși, inclusiv cu artilerie, iar aceștia s-au retras. În ultimele săptămâni s-au înmulțit atacurile la granița regiunii Sumî cu regiunile ruse Breansk, Kursk și Belgorod.
  • Sistem rusesc de bruiaj, anihilat cu rachetă - Trupele speciale ale armatei ucrainene au distrus un sistem rusesc de bruiaj pe frontul din Zaporojie, cu un tir de precis de rachetă. Unitatea ucraineană a difuzat înregistrarea care a surprins atacul.
🔥ЗНИЩЕНО ворожий комплекс РЕБ «Житель»
  • Rușii presează - Trupele ruse încearcă să pună presiune de-a lungul întregii linii de contact a frontului, iar în ultimele 24 de ore au lansat 22 de atacuri cu rachete și 79 de lovituri aeriene, folosind de 97 de ori sisteme de lansare multiplă a rachetelor pentru a lovi pozițiile ucrainene și zonele populate. 53 de lupte s-au dat în acest interval pe linia frontului, a transmis Statul Major ucrainean. Peste 110 localități din regiunie Cernihiv, Sumî, Harkov, Lugansk, Donețk, Zaporojie, Dniepropetrovsk, Herson și Nikolaiev au fost vizate de tirurile artileriei ruse.
  • Planuri de ofensivă concentrată - Armata rusă ar putea declanșa o ofensivă pe scară largă la sfârșitul primăverii, dar își va concentra forțele într-o singură zonă operațională, posibil în partea vestică a regiunii Donețk, arată Institutul pentru Studul Războiului (ISW). Oficialii ucraineni au avertizat recent că Rusia își adună forțele pe axa Harkov - Lugansk, în apropiere de Bahmut și Avdiivka, precum și în regiunea Zaporojie, însă ISW consideră că din cauza resurselor limitate rușii vor fi nevoiți să se rezume la o singură zonă operațională.
  • O lună grea pentru marina rusă - Armata ucraineană a anunțat, luni, bilanțul pierderilor flotei ruse de la Marea Neagră în martie. Ucrainenii au scufundat nava de patrulare Serghei Kotov și au avariat trei nave de desant - Konstantin Olshanski, Yamal și Azov. De asemenea, nava de recunoaștere Ivan Khurs a fost avariată. "A fost o lună grea pentru flora rusă de la Marea Neagră", au transmis Forțele de apărare din sudul Ucrainei.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Explozie într-o cafenea - O explozie s-a produs, luni, într-o cafenea din orașul Voronej. Ferestrele localului situat pe strada Lenin au fost spulberate de suflul exploziei, dar autoritățile nu au comunicat dacă există victime. Potrivit primelor date ale anchetei, explozia a fost provocată de o grenadă aruncată înăuntru.
  • Hackerii anti-Kremlin au furat baza de date a prizonierilor ruși - Un grup de hackeri anti-Kremlin a furat o bază de date a prizonierilor ruși care conținea sute de mii de nume, după moartea lui Alexei Navalnîi și speră că aceasta poate fi folosită pentru a culege mai multe informații despre cum a murit acesta. Grupul susține că documentul include adresele de mail și numerele de telefon ale celor deținuți la aceeași colonie penală arctică, în care a murit Navalnîi pe 16 februarie, precum și informaţii despre rudele acestora. Hackerii au declarat pentru CNN că vor oferi datele „în speranța că cineva îi poate contacta și ajuta să înțeleagă ce sa întâmplat cu Navalnîi”.
  • Gazprom vrea să blocheze OMV - Grupul energetic Gazprom, controlat de statul rus, a cerut unui tribunal din Rusia să împiedice compania austriacă OMV Exploration & Production GmbH să demareze o procedură de arbitraj internaţional. Tribunalul regional de arbitraj de la Sankt Petersburg a stabilit că audierile preliminare în acest dosar vor avea loc în data de 16 aprilie. În decembrie 2023, Putin a ordonat ca firmele Wintershall Dea (Germania) şi OMV (Austria) să fie deposedate de participaţiile lor, în valoare de mai multe miliarde de dolari, pe care le deţineau la o serie de proiecte de extracţie de gaze din zona arctică a Rusiei. Gazprom se confruntă cu acţiuni în justiţie din partea companiilor europene care cumpără şi transportă gaze ruseşti şi recent a încercat să tranşeze aceste litigii cu companiile internaţionale în tribunalele din Rusia, lucru pe care unele companii europene l-au considerat ilegal. Gazprom a demarat acţiuni la tribunalul regional de arbitraj de la St. Petersburg, ameninţând companiile europene cu amenzi dacă vor continua litigiile în afara Rusiei.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Moscova îl vrea pe șeful spionilor ucraineni - Rusia cere Ucrainei să predea toate persoanele care au legătură cu acte teroriste comise în Rusia, inclusiv pe şeful serviciului de securitate SBU al ţării, a anunţat duminică Ministerul rus de Externe. Printre cei care trebuie predaţi se numără şeful SBU, Vasîl Maliuk, care a recunoscut că serviciul său a fost în spatele atacurilor asupra podului care leagă Crimeea de Rusia continentală. "Partea rusă cere ca regimul de la Kiev să înceteze imediat orice sprijin pentru activitatea teroristă, să extrădeze părţile vinovate şi să despăgubească victimele pentru daunele suferite. Încălcarea de către Ucraina a obligaţiilor sale în cadrul convenţiilor antiteroriste va duce la tragerea la răspundere a acesteia în termeni juridici internaţionali", se arată în comunicatul ministerului, care face referire și la atacul sângeros de la Moscova, în care au murit 144 de persoane. SBU a respins imediat solicitarea Rusiei ca fiind "inutilă" şi a declarat că ministerul rus a "uitat" că Vladimir Putin face obiectul unui mandat de arestare internaţional.
  • GRU e în spatele sindromului Havana - O anchetă realizată de The Insider a descoperit că misterioasa afecțiune cunoscută sub numele de sindromul Havana a fost provocată de membri ai unei unități ruse de informații din cadrul GRU, serviciul de informații al armatei ruse. Sindromul Havana a devenit cunoscut în 2017, când peste 20 de angajați ai ambasadei SUA de la Havana au început să aibă dureri de cap. De atunci, peste 100 de cazuri au fost înregistrate și în alte locuri, precum Guangzhou (China) sau Washington, printre victime numărându-se diplomați, spioni, ofițeri militari, contractori și uneori soțiile, copiii și chiar animalele de companie. Ancheta a arătat că, de fapt, primul caz a avut loc în 2014, la Berlin. Atacurile au fost opera unității 29155 a GRU și au fost realizate cu "arme cu energie direcționată", relatează publicația citată. Membri ai unității s-au aflat în locurile unde s-au semnalat atacurile cu puțin timp înaintea acestor evenimente, potrivit datelor de geolocalizare. Spre deosebire de alte agenții de spionaj ruse, unitatea 29155 nu a fost creată pentru spionaj și se concentrează în întregime pe operațiuni militare violente, scrie sursa.
  • Rusia dezminte - Kremlinul a dezminţit luni că serviciile secrete ruse ar avea vreun rol în aşa-numitul "sindrom Havana". "Aceasta nu este deloc o temă nouă. De mulţi ani, tema aşa-numitului "sindrom Havana" a fost exagerată în presă, şi de la bun început a fost însoţită de acuzaţii împotriva părţii ruse", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. "Dar nimeni nu a publicat sau nu a enunţat vreodată vreo probă convingătoare a acestor acuzaţii nefondate. Aşadar, toate acestea nu sunt altceva decât acuzaţii fără fundament ale presei", a adăugat el.
  • Ajutor din Japonia - Japonia a oferit Ucrainei un ajutor de 118 milioane de dolari, în cadrul a două proiecte ale Băncii Mondiale, a informat Ministerul de Finanțe de la Kiev. Japonia este al treilea cel mai mare donator de ajutor financiar pentru Ucraina în 2023, oferind 3,7 miliarde de dolari în sprijinul bugetului de stat al Ucrainei.
  • Mesajul uciderii pilotului fugar - Pilotul rus Maxim Kuzminov care a fugit cu elicopterul în Ucraina pentru a se preda a fost împușcat mortal cu un pistol Makarov, iar acest indiciu duce spre Moscova. Asasinii au dorit să transmită astfel un mesaj pentru toți cei care ar îndrăzi să dezerteze din armata rusă, relatează New York Times. "A fost evident pentru anchetatorii din Spania chiar înainte de a descoperi cine era victima. Asasinii nu doar că l-au împușcat de șase ori într-o parcare din sudul Spaniei, dar au trecut cu mașina peste corpul lui. Au lăsat și un element important, cartușe dintr-un Makarov de 9 mm, o muniție standard din fostul bloc comunist", scrie cotidianul american. "A fost un mesaj clar: 'O să te găsesc, o să te omor, o să trec cu mașina peste tine și o să te umilesc'", a declarat un anchetator.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇