Ziua 759 Val de drone asupra Ucrainei, explozii în Harkov. Încă o rafinărie în flăcări. Kievul se teme că Putin va exploata atacul de la Moscova

<span style="color:#990000;">Ziua 759</span> Val de drone asupra Ucrainei, explozii în Harkov. Încă o rafinărie în flăcări. Kievul se teme că Putin va exploata atacul de la Moscova

Ziua 759 de război a început cu un atac aerian asupra mai multor regiuni din Ucraina. Apărarea aeriană a reușit să distrugă 31 din cele 34 de drone lansate de Rusia. Două explozii s-au produs în Harkov la aproximativ o jumătate de oră după miezul nopții. Un pompier care intervenea la locul primei deflagrații a fost rănit de un al doilea atac.

De cealaltă parte, forțele ucrainene au lovit 15 grupuri ale armatei ruse în ultimele 24 de ore. În acest interval au avut loc 69 de lupte pe linia frontului. Un civil a fost ucis şi alţi doi au fost răniţi într-un atac cu dronă în regiunea rusă Belgorod, care se învecinează cu Ucraina. Iar o dronă lansată din Ucraina a lovit o rafinărie din regiunea Samara, provocând mai multe explozii și un incendiu.

Toate acestea s-au întâmplat în condițiile în care Rusia este devastată de atacul terorist de la Moscova, al cărui bilanț a crescut masiv.

ADVERTISING

Iar Kievul se teme că Vladimir Putin va exploata vărsarea de sânge pentru a-și intensifica războiul din Ucraina, indiferent de cine este vinovat. Ministerul ucrainean de Externe a menționat că regimul rus are o "lungă istorie de provocări sângeroase ale serviciilor sale speciale" și "nu există limite pentru dictatura lui Putin".

Situația pe front

  • Drone distruse - Forțele aeriene ucrainene au doborât în cursul nopții 31 din cele 34 de drone Shahed lansate de Rusia asupra regiunilor Poltava, Nikolaiev, Dnipropetrovsk, Zaporijie și Herson. Regiunea Donețk a fost vizată de patru rachete ghidate S-300, a anunțat pe Telegram comandantul forțelor aeriene ucrainene, Nikola Oleșciuk. Dronele care au căzut în regiunile Dnipropetrovsk și Zaporojie au avariat infrastructura energetică.
  • Explozii în Harkov - Două explozii s-a produs la Harkov, la ora locală 00:41, după ce anterior a fost declanșată o alertă de atac cu rachete. O clădire a fost cuprinsă de flăcări. Un pompier care a intervenit după prima deflagrație a fost rănit, iar mai multe mașini ale serviciului de intervenții de urgență au fost avariate de al doilea atac.
  • 15 grupuri armate ruse atacate - Forțele ucrainene au lovit 15 grupuri ale armatei ruse în ultimele 24 de ore, a anunțat sâmbătă Statul Major de la Kiev. În perioada menționată s-au dat 69 de lupte pe linia frontului. Rușii au lansat 88 de atacuri cu rachete și 143 de lovituri aeriene, atacând de 92 de ori cu sisteme de lansare multiplă a rachetelor. Peste 140 de localități din regiunile Ceernihiv, Sumî, Harkov, Lugansk, Donețk, Zaporijie, Dnipropetrovsk, Herson și Nikolaiev s-au aflat în bătaia artileriei ruse.
  • Încă un sat eliberat de ruși - Forţele Moscovei au anunțat că „au eliberat satul Krasnoe", fosta denumire rusească a localităţii Ivanivske, lângă Bahmut. Acesta ar fi un nou avans într-o zonă importantă în care Rusia se află în ofensivă de mai multe săptămâni.
  • Pierderile Rusiei - Armata rusă a pierdut 435.760 de militari de la începerea războiului din Ucraina, potrivit bilanțului difuzat sâmbătă de Forțele Armate ale Ucrainei.

Ce se întâmplă în Rusia

  • Crește bilanțul negru la Moscova - Bilanțul tragic al atacului care a avut loc vineri seara la Moscova, la o sală de concerte dintr-un mall, crește dramatic. Detalii AICI.
  • Dimineață dificilă în Belgorod - Un civil a fost ucis şi alţi doi au fost răniţi într-un atac cu dronă în regiunea rusă Belgorod, care se învecinează cu Ucraina, a declarat guvernatorul regional. "Va fi o dimineaţă dificilă", a scris Viaceslav Gladkov pe Telegram, adăugând că două districte din regiunea sa au fost atacate de drone. "Un civil a fost ucis, alţi doi au fost răniţi" într-unul dintre atacurile din districtul Cernianski, a spus el. Potrivit lui Gladkov, Belgorod, capitala regională, a fost vizată sâmbătă dimineaţă de lovituri care au avariat mai multe clădiri rezidenţiale. Ministerul rus al Apărării a declarat că a distrus 11 rachete trase de sistemele de lansatoare de rachete Vampire din Ucraina deasupra regiunii Belgorod. Regiunea Belgorod a fost recent ţinta a numeroase atacuri cu drone şi lovituri puse de Rusia pe seama Ucrainei, care au ucis cel puţin 10 persoane într-o săptămână, conform autorităţilor locale.
  • Rafinărie în flăcări - Mai multe explozii și un incendiu s-au produs în rafinăria Kuibișev din apropierea orașului Novokuibîșevsk, în regiunea Samara, anunță canalele de Telegram Astra, Baza și Mash. Autoritățile regionale au anunțat că incendiul de la turnul principal de rafinare a fost provocat de atacul unei drone.

Alte informații relevante

  • Temeri la Kiev - Kievul se teme că Putin va exploata vărsarea de sânge pentru a-și intensifica războiul din Ucraina, indiferent de cine este vinovat. Ministerul ucrainean de Externe a menționat că regimul rus are o "lungă istorie de provocări sângeroase ale serviciilor sale speciale", adăugând: "Nu există limite pentru dictatura lui Putin. Acesta este gata să își ucidă proprii cetățeni în scopuri politice, așa cum a ucis mii de civili ucraineni în timpul războiului împotriva Ucrainei, ca urmare a atacurilor cu rachete, a bombardamentelor de artilerie și a torturii". Sam Greene, director la Centrul de analiză a politicilor europene, a declarat într-o postare pe X că atacul a fost "un act de terorism, punct și de la capăt". "După ce nu a reușit să îl prevină, Kremlinul va căuta probabil o modalitate de a-l folosi, ceea ce ar putea însemna foarte bine să dea vina pe Ucraina", a scris el.
  • Maia Sandu transmite condoleanțe - Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis, sâmbătă, condoleanţe familiilor victimelor atacului terorist de la Moscova. "Moldova condamnă terorismul și orice act de violență împotriva civililor, a oamenilor nevinovați. Conform datelor colectate peste noapte de Ministerul Afacerilor Externe, printre victime nu sunt cetățeni moldoveni. Suntem alături de cei răniți și de toți care au pierdut pe cineva drag în atac", a postat Maia Sandu.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇