Ziua 715 Zelenski l-a schimbat pe șeful armatei Ucrainei. Opozantul lui Putin a fost scos din cursă. Liber la sperma congelată

<span style="color:#990000;">Ziua 715</span> Zelenski l-a schimbat pe șeful armatei Ucrainei. Opozantul lui Putin a fost scos din cursă. Liber la sperma congelată

În ziua 715 de război Kievul a anunțat că a doborât 11 din cele 17 drone pe care Rusia le-a lansat în timpul nopții. Atacul cu drone a provocat doar distrugeri în regiunile Odesa, Nikolaiev, Dnipropetrovsk și Vinița. Trupele ruse continuă să atace în șapte puncte ale frontului. Se dau lupte grele în Kupiansk, Lîman, Bahmut, Avdiivka, Marinka, Zaporojie și Herson, a anunțat joi dimineață Statul Major al armatei ucrainene.

Viceprimarul orașului Nikopol, din regiunea Dnipropetrovsk, a fost ucis, după ce mașina lui a fost vizată de tiruri de armă și a luat foc.

Și a fost ziua în care președintele Volodimir Zelenski a anunțat schimbarea de la vârful armatei despre care s-a vorbit intens în ultimele săptămâni. Oleksandr Sîrski a fost numit comandant al forțelor armate ucrainene, înlocuindu-l pe popularul Valeri Zalujnîi. Zelenski a spus că vrea, odată cu noua echipă de conducere a armatei, ca viziunea războiului să fie aceeași de la soldații de pe front până la Cartierul General și Stavka.

Iar parlamentarii ucraineni au aprobat folosirea spermei şi ovocitelor congelate ale militarilor ucraineni după decesul acestora.

În Rusia, singurul contracandidat al preşedintelui Vladimir Putin la alegerile din martie, Boris Nadejdin, a anunţat că i-a fost respinsă candidatura de către Comisia Electorală, care ar fi descoperit susţineri falsificate în lista depusă de el.

Kremlinul a confirmat că Putin i-a acordat un interviu lui Tucker Carlson. Președintele rus a fost de acord cu interviul, deoarece abordarea fostului prezentator Fox News diferă de raportarea "unilaterală" a conflictului din Ucraina de către multe instituţii de presă occidentale, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președinției ruse.

ADVERTISING

Iar purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a avut o intervenţie specială dedicată „situaţiei din Moldova”, în care a lansat un atac furibund la adresa autorităţilor de la Chişinău, pe care le acuză de „complicitate” cu autorităţile române şi de aservire a intereselor occidentale, în contradicţie cu ceea ce, în opinia Moscovei, şi-ar dori poporul.

Pe de altă parte, Administrația Biden nu are niciun "plan B" dacă Congresul continuă să blocheze ajutorul pentru Ucraina și speră că fondurile vor fi, totuși, deblocate.

Evoluția pe front

  • Drone doborâte - Grupurile ucrainene de apărare aeriană și de vânătoare de drone au doborât 11 din 17 drone lansate în cursul nopții de Rusia, au anunțat joi forțele aeriene. Dronele Shahed, de fabricație iraniană, au fost doborâte deasupra regiunilor Odesa și Nikolaiev din sud, a regiunii Dnipropetrovsk din sud-est și a regiunii centrale Vinița. Oficialii regionali au declarat că atacul cu drone a avariat peste 20 de case și clădiri comerciale din orașul Nikolaiev și a lovit instalații de infrastructură civilă din Odesa, pe malul Mării Negre, în sud. În Vinița fragmentele unor drone doborâte au provocat un incendiu. Nu au fost însă raportate victime.
  • Atac în Donețk - Forțele ruse au atacat şi cu rachete, la 30 de minute după miezul nopții, orașul Selîdove, din Donețk. Șapte persoane au fost rănite, între care cinci femei și un băiețel de șase ani, iar mai multe clădiri rezidențiale și unități de învățământ au fost avariate sau complet distruse.
  • Rușii atacă în 7 puncte - Trupele ruse continuă să atace în șapte puncte ale frontului - Kupiansk, Lîman, Bahmut, Avdiivka, Marinka, Zaporojie și Herson, a anunțat joi dimineață Statul Major al armatei ucrainene. Miercuri au avut loc 92 de confruntări pe toată linia frontului, iar rușii au lansat 51 de atacuri cu rachetă și 80 de lovituri aeriene și au tras de 89 de ori cu sisteme de rachete cu lansare multiplă asupra trupelor ucrainene și a zonelor populate.
  • Viceprimar ucis - Autoritățile regiunii ucrainene Dnipropetrovsk au anunțat că viceprimarul orașului Nikopol a fost ucis, după ce mașina lui a fost vizată de un atac armat și a luat foc. O anchetă a fost deschisă în acest caz.
  • Targetul lui Zelenski - A provoca "pierderi sistematice" forţelor ruse care atacă de-a lungul frontului pentru a continua să câştige teren în Ucraina este una dintre marile priorităţi ucrainene pentru acest an, a explicat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski: "Sarcina noastră din acest an nu este doar să ne întărim la maximum scutul nostru aerian şi capacităţile cu rază lungă de acţiune ale Ucrainei, ci şi să provocăm cele mai multe pierderi sistematice posibile Rusiei".
  • Schimbări la vârful armatei - Oleksandr Sîrski a fost numit comandant al forțelor armate ucrainene, a anunțat joi președintele Volodimir Zelenski. Acesta l-a înlocuit pe Valeri Zaluzhnyi din funcția de șef al armatei. „De acum înainte, o nouă echipă de management vine la conducerea Forțelor Armate ale Ucrainei. Vreau ca viziunea războiului să fie aceeași la soldații noștri din Robotinom sau Avdiyivka, și în Cartierul General și Stavka. Am avut zeci de conversații cu comandanți de diferite niveluri”, a scris Zelenski pe rețelele de socializare.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ce se întâmplă în Rusia

  • Opozantul lui Putin nu poate candida - Comisia Electorală (CEC) din Rusia a respins înregistrarea candidaturii lui Boris Nadejdin la alegerile prezidențiale din martie, din cauza unor semnături "necorespunzătoare". Forul electoral a invalidat 9.147 de semnături pentru sprijinirea candidaturii lui Nadejdin, după ce a verificat 60.000, procentul de nereguli admisibil prin lege fiind de 5%. Nadejdin a spus că e imposibil să verifice toate problemele sesizate de CEC, din cauza timpului limitat. Președintele comisiei, Ella Pamfilova, a refuzat să extindă perioada pentru verificarea semnăturilor. "Participarea la alegerile prezidenţiale din 2024 este cea mai importantă decizie politică din viaţa mea. Nu revin asupra intenţiilor mele. Voi face apel împotriva deciziei Comisiei Electorale la Curtea Supremă", a anunţat Nadejdin, pe Telegram.
  • De ce a acceptat Putin interviul cu Carlson - Kremlinul a confirmat că Vladimir Putin i-a acordat un interviu lui Tucker Carlson, primul acordat de liderul rus unui jurnalist american după invazia Rusiei în Ucraina. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Putin a fost de acord cu interviul, deoarece abordarea fostului prezentator Fox News diferă de raportarea "unilaterală" a conflictului din Ucraina de către multe instituţii de presă occidentale. Întrebat direct de ce Carlson a obţinut un interviu cu Putin, Peskov a declarat că abordarea jurnalistului american nu este "în niciun caz pro-rusă, nu este pro-ucraineană - este pro-americană". Detalii AICI.
  • Rusia rămâne fără locomotive - Căile ferate din Rusia se confruntă cu o reducere a numărului de locomotive funcționale din cauza lipsei de piese de schimb din import, pe fondul sancțiunilor occidentale. Numărul de locomotive în stare de funcționare pentru transporturile de marfă a scăzut în ultimele șase luni, arată un raport intern al companiei feroviare de stat din Rusia, RZHD. Potrivit unor surse din companie citate de publicația rusă Vedomosti, volumul reparațiilor și durata acestora au crescut semnificativ din cauza lipsei de piese de schimb din import, iar regiunea Sverdlovsk (cu capitala la Ekaterinburg) suferă cel mai mult din această cauză. Sancțiunile occidentale au făcut ca unitățile de service să piardă accesul la lubrifianți de specialitate, rulmenți, componente electronice și alte elemente necesare pentru reparații. În plus, reparațiile sunt afectate și de lipsa de personal, din cauza mobilizării pe front a unor lucrători.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Zaharova atacă furibund Moldova - Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a avut o intervenţie specială dedicată „situaţiei din Moldova”, în care a lansat un atac furibund la adresa autorităţilor de la Chişinău, pe care le acuză de „complicitate” cu autorităţile române şi de aservire a intereselor occidentale, în contradicţie cu ceea ce, în opinia Moscovei, şi-ar dori poporul. MAE rus strecoară ideea că autorităţile de la Chişinău ar avea atitudini antisemite, că vorbitorii de limbă rusă sunt discriminaţi şi că liderii moldoveni sunt marionetele României şi ale Occidentului în general - ceea ce aminteşte de falsele pretexte invocate în cazul invaziei la scară largă din Ucraina, în februarie 2022 „Ţara se închină la complicii români şi le ridică monumente”, a afirmat Zaharova.
  • Liber la sperma congelată - Parlamentarii ucraineni au adoptat amendamente care autorizează folosirea spermei şi ovocitelor congelate ale militarilor ucraineni după decesul acestora. Ucraina a adoptat la sfârşitul lui 2023 o lege care autorizează femeile şi bărbaţii militari să-şi congeleze în mod gratuit celulele de reproducere înainte de a pleca pe front. Una dintre prevederile legii, care urmează să intre în vigoare la sfârşitul lui martie, impune distrugerea spermei şi ovocitelor congelate ale militarilor, în caz de deces. Un copil născut în acest fel nu poate fi moştenitorul legal al părintelui decedat. Dar acum s-a adoptat un amendament, care prevede păstrarea gratuită a acestor prelevări timp de trei ani după moarte, după care partenerul militarului defunct poate plăti pentru a prelungi păstrarea. Amendamentele aprobate miercuri au ca scop să modifice Codul Civil şi Codul Familiei în termen de trei luni.
  • Kievul cere mai mult ajutor - Ucraina a cerut Occidentului să îi trimită arme şi muniţii de care are nevoie disperată după un alt atac aerian rusesc masiv, soldat cu cel puţin cinci morţi şi aproximativ 40 de răniţi. Șeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, a îndemnat UE să "sporească" livrările de obuze de artilerie, de care trupele ucrainene duc lipsă pe linia frontului. El a cerut celor 27 să "semneze contracte pe termen lung cu companiile ucrainene de apărare", să "redirecţioneze contractele existente pentru livrarea de obuze către Ucraina" şi să "crească importurile de muniţie din ţări terţe". Kuleba a deplâns situaţia "confuză" din Statele Unite, unde Congresul nu reuşeşte de mai multe luni să adopte un nou pachet financiar.
  • SUA n-au un "plan B" - Administrația Biden nu are un "plan B", dacă Congresul continuă să blocheze ajutorul pentru Ucraina și speră că fondurile vor fi, totuși, deblocate, a declarat consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jack Sullivan, aflat la Bruxelles. "În cele din urmă, nu există o alternativă pentru ca Statele Unite să ofere un nivel de resurse care să-i permită Ucrainei să aibă artilerie, sisteme de apărare aeriană și alte capacități de care are nevoie. Iar timpul este esențial în această privință. Așa că vom rămâne concentrați pe asta și credem că încă putem să reușim", a spus el.
  • Coreea de Nord fură bani pentru programul nuclear - Hackerii nord-coreeni au furat trei miliarde de dolari prin atacuri cibernetice, iar Phenianul a folosit o mare parte din bani pentru dezvoltarea programului său nuclear, se arată într-un raport nepublicat al ONU, citat de Reuters. Între 2017 și 2023, grupurile de hackeri aflate sub controlul spionajului nord-coreean au desfășurat cel puțin 58 de atacuri cibernetice asupra companiilor asociate cu criptomonede. Aproximativ jumătate din cele trei miliarde de dolari sustrase au fost folosite pentru achiziția de componente pentru programul nuclear.
  • Rușii blochează accesul la Google - Accesul la serviciile Google a fost blocat în teritoriile ucrainene ocupate de Rusia, anunță Centrul Național de Rezistență al Ucrianei (NRC). Locuitorii din aceste zone au rămas fără acces la motorul de căutare Google, Gmail, YouTube și alte servicii. Potrivit sursei citate de Ukrainska Pravda, rușii urmăresc să-și consolideze controlul în câmpul informațional, dar și să determine populația să treacă la serviciile similare oferite de compania rusă Yandex. NRC a adăugat că Yandex a transmis informații armatei ruse și a ajutat la urmărirea mișcării ucrainenilor în teritoriile ocupate.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇