Tucker Carlson difuzează interviul cu Putin. Kremlinul explică de ce l-a acceptat

Tucker Carlson difuzează interviul cu Putin. Kremlinul explică de ce l-a acceptat

Preşedintele Vladimir Putin i-a acordat un interviu prezentatorului de televiziune american Tucker Carlson, a confirmat Kremlinul, acesta fiind primul interviu luat liderului rus de un jurnalist american, după invazia în Ucraina, în urmă cu aproape doi ani.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Putin a fost de acord cu interviul lui Carlson, deoarece abordarea fostului prezentator Fox News diferă de raportarea „unilaterală” a conflictului din Ucraina de către multe instituţii de presă occidentale.

ADVERTISING

„Când vine vorba de ţările din Occidentul colectiv, marile reţele media, canalele de televiziune, marile ziare nu se pot lăuda în niciun caz că încearcă măcar să pară cel puţin imparţiale în ceea ce priveşte relatarea faptelor", a declarat Peskov, în cadrul conferinței zilnice de presă.

„Toate acestea sunt mijloace de informare în masă care adoptă o poziţie extrem de unilaterală. Bineînţeles, nu există nicio dorinţă de a comunica cu astfel de mijloace de informare în masă şi nu prea are sens şi este puţin probabil că va fi util", a precizat purtătorul de cuvânt al lui Putin.

Întrebat direct de ce Carlson a obţinut un interviu cu Putin, Peskov a declarat că abordarea jurnalistului american nu este „în niciun caz pro-rusă, nu este pro-ucraineană - este pro-americană".

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Interviul cu preşedintele rus Vladimir Putin realizat de prezentatorul american Tucker Carlson, un apropiat al lui Donald Trump, va fi difuzat joi pe site-ul acestuia, la ora 18:00, ora Washingtonului (vineri, 01:00, ora României).

Carlson a declarat marţi, într-o postare pe X, că interviul le va permite americanilor să înţeleagă punctul de vedere al Rusiei cu privire la război. „Nu suntem aici pentru că îl iubim pe Vladimir Putin....Nu vă încurajăm să fiţi de acord cu ceea ce ar putea spune Putin în acest interviu, dar vă îndemnăm să îl urmăriţi".

Controversatul prezentator american a fost concediat recent de la Fox News şi de atunci găzduieşte o redifuzare pe X (fostul Twitter).

ADVERTISING

Vizita prezentatorului american, care a criticat în repetate rânduri sprijinul american pentru Ucraina în ultimele luni, a fost acoperită pe larg de presa de stat rusă.

„Majoritatea americanilor nu sunt informaţi, nu au nicio idee despre ce se întâmplă în regiune, aici în Rusia sau la 950 km distanţă, în Ucraina. Dar ar trebui să ştie, pentru că ei plătesc pentru o mare parte din ele", a susţinut Tucker Carlson, într-o înregistrare video publicată marţi, detaliind motivele care l-au determinat să solicite acest interviu.

El s-a lăudat că a fost singurul care a vrut să vorbească cu preşedintele rus. Această afirmaţie a fost contrazisă de Kremlin, care a susţinut că primeşte cereri de interviuri cu Vladimir Putin din partea presei occidentale.

Dar Tucker Carlson are o „poziţie care contrastează cu cea a presei tradiţionale anglo-saxone", a declarat Dmitri Peskov.

Casa Albă a precizat miercuri că acest nou interviu cu Vladimir Putin nu este necesar pentru a înţelege „brutalitatea" preşedintelui rus.

„Ceea ce a făcut Putin în Ucraina ar trebui să fie evident pentru toată lumea, la fel ca şi motivele false şi ridicole pe care încearcă să le justifice acţiunile sale", a declarat presei un purtător de cuvânt al guvernului american, John Kirby.

Carlson, care a declarat că o mare parte din acoperirea mediatică occidentală a războiului este părtinitoare în favoarea Kievului, a precizat că i-a cerut un interviu şi preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Putin, care a ordonat invazia Ucrainei la 24 februarie 2022, a fost intervievat ultima dată în mod oficial de o instituţie media americană în octombrie 2021, când Hadley Gamble de la CNBC a vorbit cu el. De atunci, Putin a mai acordat interviuri în mass-media din Rusia, China şi Kazahstan, dar nu în Occident.

Multe organizaţii media occidentale au părăsit Moscova sau şi-au închis operaţiunile din cauza legilor aspre privind mass-media adoptate la scurt timp după război. Reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovici, cetăţean american, a fost reţinut pentru acuzaţii de spionaj în martie 2023.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇