Ziua 714 Ploaie de rachete la Kiev. Se naște o nouă forță în armata Ucrainei. Podul lui Putin va fi distrus. Moscova dă 4,5 miliarde de dolari pe dronele Iranului

<span style="color:#990000;">Ziua 714</span> Ploaie de rachete la Kiev. Se naște o nouă forță în armata Ucrainei. Podul lui Putin va fi distrus. Moscova dă 4,5 miliarde de dolari pe dronele Iranului

În ziua 714 de război Rusia a lansat un val de rachete asupra Kievului. Mai multe explozii au zguduit dimineață capitala, iar patru persoane au murit și cel puțin 40 au fost rănite. A fost al treilea atac cu rachete rusești din acest an asupra Kievului și primul din februarie.

Întreaga Ucraină s-a aflat sub alertă de raid aerian miercuri dimineața, iar câteva explozii au avut loc și în sudul și vestul țării. La Nikolaiev o persoană a fost ucisă și mai multe rănite.

Valul de rachete a fost precedat în cursul nopții de un atac cu drone. Apărarea aeriană a interceptat 29 din cele 44 de rachete și 15 din cele 20 de drone lansate de Rusia în primele ore ale zilei.

În Rusia, elevii de liceu vor fi instruiți cum să se protejeze în caz de război nuclear. Aceștia vor învăța despre "proprietățile de luptă și efectele dăunătoare ale armelor de distrugere în masă, precum și despre metodele de protecție împotriva acestora". Pregătirea va fi inclusă în materia școlară "Bazele securității și apărării patriei".

Jurnalistul american Tucker Carlson a confirmat că se află în Rusia pentru a-i lua un interviu lui Vladimir Putin. Interviul va fi difuzat pe platforma de socializare X și pe site-ul TuckerCarlson.com, însă data nu a fost anunțată.

Comandantul marinei militare a Ucrainei s-a angajat să distrugă podul Kerci din Crimeea, cunoscut drept podul lui Putin. El a precizat că acest lucru se va întâmpla până la sfârșitul acestui an.

Volodimir Zelenski a semnat un decret prin care se formează un corp separat în cadrul armatei ucrainene, dedicat dronelor - "forţele pentru sisteme fără pilot". Vor fi create posturi speciale pentru personalul care lucrează cu drone, iar producţia va fi crescută constant.

ADVERTISING

Letonia a reintrodus stagiul militar obligatoriu pentru a descuraja intrarea forţelor ruseşti în Europa dincolo de Ucraina. Bărbaţii între 18 şi 27 de ani vor fi obligaţi să urmeze un an de serviciu militar, indiferent dacă locuiesc în ţară sau peste graniţe.

Val de rachete asupra Ucrainei

  • Atac masiv cu rachete la Kiev - Rusia a lansat miercuri dimineață un val de rachete asupra Kievului și a altor orașe ucrainene. Mai multe explozii au zguduit capitala în timpul atacului, primul din februarie, sistemele de apărare aeriană fiind angajate în distrugerea rachetelor, a anunțat primarul Kievului, Vitali Kliciko. Patru persoane au fost ucise, iar 40, între care și o femeie însărcinată, au fost rănite, potrivit șefului administrației militare a capitalei ucrainene, Serhiî Popko. În regiunea Kiev, 12 persoane au fost rănite, iar 14 locuințe și două clădiri, o unitate școlară și mai multe mașini au fost avariate. Un bloc de locuinţe a fost avariat în districtul Goloseevski, unde s-a declanşat un incendiu.
  • Rachete doborâte - Capitala ucraineană și regiunea acesteia au fost atacate cu rachete de croazieră Kh-101/Kh-555/Kh-55 trase de bombardierele strategice Tu-95MS. Aproximativ 20 de rachete ce vizau regiunea Kiev au fost doborâte, a anunțat pe Telegram administrația militară a Kievului. Acesta a fost al treilea atac cu rachete asupra Kievului din 2024.
  • Atacuri și în alte regiuni - Întreaga Ucraină a fost sub alertă de raid aerian miercuri dimineața. Oleh Sinehubov, guvernatorul regiunii Harkov (nord-estul Ucrainei), a declarat că rachete ruseşti au lovit infrastructura nerezidenţială din oraşul Harkov, centrul administrativ al regiunii. În Nikolaiv (sud), ca urmare a atacului combinat cu drone kamikaze Shahed şi rachete, o persoană a murit și cel puțin 12 au fost rănite, iar aproximativ 20 de clădiri rezidențiale au fost avariate. În Harkov (est), o rachetă S-300 a rănit doi bărbați și o femeie. O rachetă a lovit o facilitate industrială în orașul Drohobîci, regiunea Liov (vest).
  • Atac nocturn cu drone - Valul de rachete a fost precedat în cursul nopții de un atac cu drone kamikaze Shahed încărcate cu explozibili. Mai multe explozii au fost auzite în regiunile Harkov și Cerkasî. În total, apărarea aeriană a interceptat 29 din cele 44 de rachete și 15 din cele 20 de drone lansate de Rusia în primele ore ale zilei.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Evoluția pe front

  • Rușii atacă pe toată linia frontului - Trupele ruse continuă să atace de-a lungul întregii linii de contact, a transmis miercuri dimineață Statul Major al armatei ucrainene. În ultima zi, rușii au lansat patru rachete și 27 de atacuri aeriene, precum și 88 de tiruri de rachete cu sisteme de lansare multiplă asupra forțelor ucrainene și a zonelor populate. 92 de confruntări armate au avut loc în 7 puncte de pe linia frontului.

Ce se întâmplă în Rusia

  • Pregătire de război nuclear în școli - Elevii de liceu vor fi instruiți cum să se protejeze în caz de război nuclear, conform unui document al Ministerului Educației din Rusia, citat de ziarul Kommersant. Elevii vor învăța despre "proprietățile de luptă și efectele dăunătoare ale armelor de distrugere în masă, precum și despre metodele de protecție împotriva acestora". Pregătirea va fi inclusă în materia intitulată "Bazele securității și apărării patriei". Vladimir Putin a semnat în august 2023 o lege privind introducerea cursului obligatoriu de securitate și apărare în programa școlară. Acesta include, printre altele, pregătirea militară elementară, instruirea pentru folosirea unei puști Kalașnikov și a grenadelor de mână, acordarea primului ajutor în luptă și lecții de autoapărare.
  • Putin dă Iranului 4,5 miliarde de dolari pe an pentru drone - Rusia plătește Iranului 4,5 miliarde de dolari pe an pentru a importa drone pe care să le folosească în Ucraina, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului. Potrivit acestuia, un grup de hackeri a făcut această afirmație după ce s-a infiltrat în serverele aparținând unei companii legate de Corpul Gardienilor Revoluției din Iran, relatează The Telegraph.
  • Tucker Carlson face interviu cu Putin - Jurnalistul american Tucker Carlson a confirmat informaţiile vehiculate potrivit cărora se află în Rusia pentru a-i lua un interviu preşedintelui rus Vladimir Putin. Carlson a fost văzut pentru prima dată la Moscova la sfârşitul săptămânii trecute, asistând la un spectacol la Teatrul Bolşoi. El i-a mulţumit lui Elon Musk "pentru marele său merit" de a-i permite ca acest interviu needitat cu Putin să fie postat pe platforma de socializare X, care a început să găzduiască conţinutul lui Carlson. Interviul "în direct pe bandă" va fi de asemenea postat pe site-ul TuckerCarlson.com la o dată încă neprecizată.

Alte informații relevante

  • Podul lui Putin va fi distrus - Oleksii Neijpapa, comandantul marinei militare ucrainene, a declarat că podul Kerci din Crimeea, cunoscut drept podul lui Putin, va fi distrus până la sfârșitul acestui an. "Zilele podului se apropie de sfârșit. Nu cred că mai trebuie să așteptăm mult - anul acesta cu siguranță", a declarat el într-un interviu, conform New Voice of Ukraine. Podul de 19 km a fost construit în 2014, după anexarea peninsulei de către Moscova, iar de atunci este un element vital de aprovizionare care leagă Crimeea de Rusia. Forțele ucrainene au atacat podul Kerci în octombrie 2022, la doar o zi după ce Putin a împlinit 70 de ani, dar și în iulie 2023.
  • O nouă forță în armata Ucrainei - Volodimir Zelenski a semnat un decret prin care este creat un corp separat în cadrul armatei ucrainene, care va fi dedicat dronelor. "Aceasta este o chestiune strategică. Tocmai am semnat un decret care lansează crearea unui tip separat de forţă în cadrul forţelor noastre de apărare - Forţele pentru sisteme fără pilot", a anunţat preşedintele în discursul către naţiune de marţi seara. El a ţinut să sublinieze că această nouă forţă "nu este o chestiune de viitor", ci "este ceva care ar trebui să dea un rezultat foarte concret în viitorul apropiat". Vor fi create posturi speciale pentru personalul care lucrează cu drone și unităţi speciale care vor beneficia de o pregătire eficientă şi de sistematizarea experienţei, a anunțat Zelenski. În plus, producţia de drone va fi crescută constant, vor fi luate în considerare cele mai bune idei şi vor fi atraşi cei mai buni specialişti în acest domeniu.
  • Armată obligatorie într-o țară NATO - Letonia, ţară membră NATO, a reintrodus stagiul militar obligatoriu într-o încercare de a descuraja intrarea forţelor ruseşti în Europa dincolo de Ucraina, a declarat Krisjanis Karins, ministrul de Externe din Letonia. Obligativitatea urmării stagiului militar a intrat în vigoare în luna ianuarie. Bărbaţii între 18 şi 27 de ani vor fi obligaţi să urmeze un an de serviciu militar, indiferent dacă locuiesc în ţară sau peste graniţe. Cei care refuză pot fi amendaţi sau chiar încarceraţi, deşi există şi o serie de excepţii, precum afecţiunile medicale, părinţii din familii monoparentale sau cei cu cetăţenie dublă care au îndeplinit deja un stagiu militar în altă ţară. În Letonia, cei care se înscriu în stagiul militar vor primi un salariu lunar de până la 300 de euro şi vor locui în barăci militare. Aceştia vor avea dreptul la permisie de maximum o lună. Letonia vrea să adune o armată de 61.000 de oameni, împărţită între militari activi şi militari în rezervă.
  • Fabrică de drone turcești la Kiev - Compania turcă de apărare Baykar a început să construiască o fabrică în apropiere de Kiev, care va angaja aproximativ 500 de oameni şi unde va produce fie drone TB2, fie TB3. "(…) avem nevoie de aproximativ 12 luni pentru a finaliza construcţia şi apoi vom trece la maşinile interne, echipamentele şi structura organizatorică", a declarat directorul general al Baykar, Haluk Bayraktar. Fabrica va avea o capacitate de 120 de drone pe an.
  • Inspecție la centrala atomică din Zaporojie - Şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a sosit în Ucraina, pentru a evalua situaţia din jurul centralei nucleare Zaporojie (sud), ocupată de forţele ruse. "Ne concentrăm în acest moment pe situaţia din jurul funcţiei de răcire a centralei", a declarat Grossi, la Kiev. În urma distrugerii barajului de la Kahovka, situaţia aprovizionării cu apă de răcire este foarte "fragilă". Grossi intenţionează să examineze măsurile de protecţie luate de conducerea uzinei, iar AIEA va insista pe lângă autorităţile ruse pentru a i se permite să efectueze o evaluare tehnică a stării combustibilului din reactoare. Centrala nucleară a fost închisă şi nu funcţionează în prezent.
  • Suedia închide ancheta Nord Stream - Procurorul general din Suedia a anunțat închiderea investigației asupra exploziilor de la gazoductul Nord Stream, întrucât nu au fost identificați suspecți. Parchetul a subliniat însă că Suedia sau cetățeni suedezi nu au fost implicați în atacarea conductelor de gaze.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇