Ziua 683 Rusia crește masiv producția de drone. Putin cere poporului să fie milostiv și drept. Blocada poloneză, suspendată

<span style="color:#990000;">Ziua 683</span> Rusia crește masiv producția de drone. Putin cere poporului să fie milostiv și drept. Blocada poloneză, suspendată

În ziua 683 de război are loc Crăciunul pe rit vechi în Rusia și regiunile din Ucraina aflate sub ocupație rusă, ocazie cu care președintele Vladimir Putin a cerut poporului să fie milostiv și drept și a ordonat guvernului să acorde mai mult sprijin soldaților aflați pe front și familiilor acestora.

Rusia a anunțat și o creștere masivă a producției de drone, până la peste 32.000 de drone anual, până în 2030, de trei ori mai mare decât producția actuală. De asemenea, obiectivul este ca producătorii autohtoni să reprezinte 70% din piaţă, iar costurile sunt de circa 7,66 miliarde de dolari. Dronele au fost utilizate pe scară largă de Moscova şi Kiev de la invazia Rusiei din februarie 2022 în Ucraina şi ambele părţi cresc semnificativ producţia militară pe măsură ce războiul se prelungeşte.

A fost anunțat și un acord încheiat de guvernul polonez cu fermierii locali, în urma căruia aceștia au fost de acord să înceteze blocarea frontierelor cu Ucraina. Protestul dura din luna noiembrie 2023.

Ziua 682: Cinci copii uciși în Donețk. Ucraina vine cu dovezi că rușii au tras cu o rachetă nord-coreeană. Moscova se pregătește să piardă 500.000 de militari

ADVERTISING

Iată cele mai importante informații de duminică, 7 ianuarie 2024, din a 683-a zi a războiului din Ucraina:

Evoluții pe front

Atac rusesc în Dnipro - Forțele aeriene ucrainene au doborât șapte drone în timpul unui atac rusesc asupra Dnipro sâmbătă seara, a informat guvernatorul Serhii Lysak pe Telegram, informează The Kyiv Independent.

Atacuri cu drone și rachete - Rusia a lansat 28 de drone de atac şi trei rachete de croazieră asupra Ucrainei în cursul nopţii, au declarat duminică forţele aeriene ucrainene, adăugând că sistemele sale de apărare aeriană au distrus 21 dintre drone, scrie Reuters. Forţele aeriene au declarat pe canalul de mesagerie Telegram că Rusia a vizat în principal sudul şi estul Ucrainei, dar nu au precizat ce s-a întâmplat cu cele trei rachete de croazieră pe care, potrivit acesteia, Rusia le-a lansat. Inamicul îşi mută focalizarea atacului către teritoriile de pe linia frontului - regiunile Herson şi Dnipropetrovsk au fost atacate de drone", a declarat purtătorul de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene, Iurii Ihnat, la televiziunea naţională. Reuters nu a putut verifica în mod independent această informaţie. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Rusiei.          

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ce se întâmplă în Rusia

Crește masiv producția de drone - Rusia intenţionează să producă peste 32.000 de drone în fiecare an până în 2030, iar producătorii autohtoni vor reprezenta 70% din piaţă, a declarat sâmbătă prim-viceprim-ministrul Andrei Belousov, citat de agenţia de presă TASS, transmite Reuters. ”Volumul anual de producţie de vehicule aeriene fără pilot (UAV) – cu excepţia UAV-urilor educaţionale – este planificat la 32.500 de unităţi”, a declarat Belousov. Acesta este de aproape trei ori mai mare decât volumele actuale de producţie. ”În acelaşi timp, este planificat ca ponderea UAV-urilor ruseşti să reprezinte 70% din piaţa acestui tip de UAV”. Rusia va finanţa proiectul naţional privind UAV-urile cu 696 de miliarde de ruble (7,66 miliarde de dolari) până în 2030. Dronele au fost utilizate pe scară largă de Moscova şi Kiev de la invazia Rusiei din februarie 2022 în Ucraina şi ambele părţi cresc semnificativ producţia militară pe măsură ce războiul se prelungeşte.

Soțiile rușilor mobilizați protestează - Sâmbătă, în ciuda frigului, aproximativ cincisprezece femei au depus flori roşii la la flacăra eternă de la mormântul soldatului necunoscut sub zidurile Kremlinului, în semn de protest, pentru a cere întoarcerea soţilor lor de pe front, relatează AFP. "Vrem să atragem atenţia autorităţilor şi publicului asupra apelului nostru. Am încercat mai multe modalităţi. Am făcut apel în scris la deputaţi, la oficiali şi la departamente guvernamentale, dar nu am fost auziţi", a declarat pentru AFP Maria, o directoare de vânzări în vârstă de 47 de ani. Soţul ei a fost mobilizat în noiembrie 2022, în urmă cu mai bine de un an. "Nu este corect. Sunt civili, nu sunt soldaţi", a pledat ea, înainte de a adăuga: "Bărbaţii noştri nu pot sta acolo atât de mult timp". Maria Semionova, asistent juridic, a făcut apel la autorităţi să "negocieze pacea" în Ucraina după doi ani de conflict. Poliţia nu a considerat necesar să intervină în acţiunile femeilor care s-au mobilizat sâmbătă, deşi orice izbucnire de protest este de obicei sever reprimată în Rusia, semn că această problemă este una sensibilă pentru Kremlin.

ADVERTISING

Putin cere poporului să fie milostiv și drept - Preşedintele Vladimir Putin a promis, în ajunul Crăciunului pe rit vechi, să susţină soldaţii care, "cu armele în mâini", apără interesele Rusiei, ordonând guvernului său un sprijin mai mare pentru cei care luptă şi făcând apel la poporul său să fie milostiv şi drept, relatează Reuters. "Mulţi dintre bărbaţii noştri, băieţii noştri curajoşi, eroici, războinici ruşi, chiar şi acum, în această sărbătoare, apără interesele ţării noastre cu armele în mână", a declarat Putin la o întâlnire, sâmbătă târziu, cu familii ale soldaţilor ruşi care au murit în Ucraina. Imaginile televiziunii de stat l-au arătat pe liderul rus participând împreună cu un mic grup de familii la o slujbă la miezul nopţii, cunoscută sub numele de Divina Liturghie, la o capelă de la reşedinţa sa din Novo-Ogariovo, lângă Moscova. Într-o urare separată, publicată pe site-ul Kremlinului, Putin i-a îndemnat pe ruşi să urmeze valorile "de nezdruncinat" ale "bunătăţii, milei şi dreptăţii", iar Bisericii Ortodoxe Ruse să contribuie la consolidarea "instituţiei familiilor" şi a patriotismului.

Alte informații relevante

Fermierii polonezi suspendă blocada - Fermierii polonezi au fost de acord să suspende blocarea frontierei cu Ucraina, de la punctul de trecere Shehyni-Medyka, după ce au ajuns la un acord cu guvernul, a anunțat Ministerul Agriculturii, citat de The Kyiv Independent.

Șefa diplomației japoneze, vizită neanunțată în Ucraina - Şefa diplomaţiei japoneze, Yoko Kamikawa, s-a deplasat duminică în Ucraina pentru a se întâlni cu omologul său Dmitro Kuleba şi a-l asigura de sprijinul constant al Japoniei, a anunţat Ministerul japonez de Externe, scrie AFP. Această vizită nu a fost anunţată iniţial în programul oficial al turneului de două săptămâni al lui Kamikawa, care a început vineri şi include vizite în Polonia, Finlanda, Suedia, Olanda, Statele Unite, Canada, Germania şi Turcia. Un oficial al ministerului a confirmat pentru AFP că ea "a ajuns undeva în Ucraina" duminică. În februarie, Japonia va găzdui la Tokyo o conferinţă privind promovarea reconstrucţiei economice a Ucrainei, la care intenţionează să participe premierul ucrainean Denis Chmigal.

Bani de la Japonia pentru apărare antiaeriană - Ministrul de externe japonez, Yoko Kamikawa, a promis duminică Ucrainei, în cursul vizitei la Kiev, sprijin pentru a continua să se apere contra agresiunii ruse, transmite dpa. Japonia va transfera 37 milioane de dolari într-un fond al NATO, a declarat Kamikawa într-o conferinţă de presă comună cu omologul său Dmitro Kuleba, potrivit mass-media din Ucraina. Aceşti bani vor fi dedicaţi apoi pentru apărarea antiaeriană a Ucrainei şi vor fi folosiţi pentru sisteme de detectare de drone.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇