Ziua 682 Cinci copii uciși în Donețk. Ucraina vine cu dovezi că rușii au tras cu o rachetă nord-coreeană. Moscova se pregătește să piardă 500.000 de militari

<span style="color:#990000;">Ziua 682</span> Cinci copii uciși în Donețk. Ucraina vine cu dovezi că rușii au tras cu o rachetă nord-coreeană. Moscova se pregătește să piardă 500.000 de militari

Ziua cu numărul 682 a războiului din Ucraina a început cu decizia de evacuare a populației din orașul rusesc Belgorod, după atacurile masive ale ucrainenilor. Guvernatorul a anunțat că oamenii sunt speriați și au cerut să fie duși într-un loc sigur.

Rușii și-au continuat și ei atacurile. Au lansat două lovituri aeriene în regiunea Doneţk, ucigând o persoană. De asemenea, o persoană a murit și alte două au fost rănite după ce forțele ruse au bombardat Nikopol în regiunea Dnipropetrovsk.

Și ambele tabere și revendică victorii în Crimeea, peninsula anexată de Rusia în 2014, care este o regiune-cheie pentru logistica forţelor ruse care ocupă o parte din sudul Ucrainei.

Procuratura din regiunea Harkov a prezentat ceea ce consideră că ar putea fi noi dovezi că Rusia a utilizat în recentele sale atacuri asupra Ucrainei rachete furnizate de Coreea de Nord, prezentând fragmentele unei rachete

ADVERTISING

Între timp, dezbaterea privind livrarea de rachete de croazieră Taurus către Kiev se intensifică în Germania, mai mulţi politicieni cerându-i cancelarului Olaf Scholz să-şi dea acordul, pe fondul ultimelor atacuri aeriene ruseşti masive asupra teritoriului ucrainean.

Iată cele mai importante informații de sâmbătă, 6 ianuarie 2024, din a 682-a zi a războiului din Ucraina:

Situația pe front

  • Crimeea bombardată: Forțele aeriene ucrainene au desfășurat cu succes un atac împotriva bazei aeriene Sakî din peninsula Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, a declarat comandantul forțelor aeriene de la Kiev. „Toate țintele au fost distruse!", a scris el pe canalul său Telegram. De cealaltă parte, Ministerul rus al Apărării a transmis că „apărarea aeriană a interceptat şi distrus patru rachete ucrainene deasupra peninsulei Crimeea".
  • Rușii vor să fugă din Belgorod: Autoritățile din orașul rusesc Belgorod, care a fost recent ținta unor bombardamente ucrainene masive, au început să evacueze locuitorii. Guvernatorul Viaceslav Gladkov a precizat că oamenii sunt speriați și că au cerut să fie duși într-un loc sigur.
  • Cinci copii uciși în Doneţk - Forțele ruse au tras rachete S-300 în districtul Pokrovsk din regiunea Donețk, ucigând 11 persoane, inclusiv cinci copii, transmite Ukinform. Cel puțin opt locuitori au fost răniți. „11 morți, inclusiv 5 copii – acestea sunt rezultatele preliminare din districtul Pokrovsk”, a scris pe Telegram șeful Administrației Militare Regionale Donețk, Vadym Filashkin.
  • Bombardamente și în Dnipropetrovsk - O persoană a murit și alte două au fost rănite după ce forțele ruse au bombardat Nikopol în regiunea Dnipropetrovsk, a informat guvernatorul Serghei Lysak. Cele două persoane rănite ar fi o fată de 16 ani și un bărbat de 66 de ani.
  • Ucraina vine cu dovezi - Procuratura din regiunea Harkov a prezentat ceea ce consideră că ar putea fi noi dovezi că Rusia a utilizat în recentele sale atacuri asupra Ucrainei rachete furnizate de Coreea de Nord, prezentând fragmentele unei rachete, potrivit Reuters şi Liga. Un consilier de rang înalt al preşedintelui Volodimir Zelenski a declarat vineri că Rusia a lovit Ucraina săptămâna aceasta cu rachete furnizate de Coreea de Nord pentru prima dată de la începutul invaziei sale în februarie 2022. Dmitri Ciubenko, un purtător de cuvânt al procuraturii din Harkov, a spus că racheta, una dintre celelalte câteva care au lovit oraşul Harkov pe 2 ianuarie, este diferită atât ca aspect, cât şi din punct de vedere tehnic de modelele ruseşti. "Metoda de producţie nu este foarte modernă. Sunt unele devieri de la rachetele standard Iskander, pe care le-am văzut anterior în timpul loviturilor de la Harkov. Această rachetă este similară cu una dintre rachetele nord-coreene", a declarat Ciubenko presei în timp ce arăta jurnaliştilor fragmente ale acesteia.
  • Rusia se pregătește să piardă 500.000 de militari - Armata rusă este pe cale să piardă o jumătate de milion de militari până la finalul anului 2024, potrivit Ministerului Apărării din Marea Britanie. Ministerul transmite că Rusia a înregistrat, în medie, 300 de victime militare în fiecare zi pe parcursul anului 2023. „Dacă cifrele continuă în ritmul actual în anul următor, Rusia va fi pierdut peste jumătate de milion de personal în Ucraina”, potrivit unei postări pe platforma X a Ministerului Apărării din Marea Britanie.
  • Bilanțul războiului: Rusia a pierdut 363.870 de soldați în Ucraina de la începutul războiului, conform datelor publicate de Statul Major General al Forțelor Armate ucrainene. Forțele ruse ar fi pierdut 800 de militari numai în ultimele 24 de ore.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Dezbateri intense în Germania - Dezbaterea privind livrarea de rachete de croazieră Taurus către Kiev se intensifică în Germania, mai mulţi politicieni cerându-i cancelarului Olaf Scholz să-şi dea acordul, pe fondul ultimelor atacuri aeriene ruseşti masive asupra teritoriului ucrainean. "Livrarea de rachete Taurus către Ucraina ar fi trebuit să aibă loc cu mult timp în urmă", a declarat Sara Nanni, o purtătoare de cuvânt a grupului Verzilor din parlament, un partid membru al coaliţiei guvernamentale a social-democratului Olaf Scholz. "Cea mai eficientă protecţie împotriva atacurilor aeriene ruseşti constă în a atinge ţinte situate pe teritoriul rus şi în teritoriile ocupate din estul Ucrainei, de unde Rusia îşi lansează atacurile", a declarat ea.
  • F-16 din Danemarca - Donaţia de avioane de luptă americane F-16 pe care Danemarca urmează să o livreze Ucrainei, extrem de aşteptată de Kiev, ar trebui să aibă loc în al doilea trimestru al anului 2024, odată ce pregătirea piloţilor va fi încheiată, a anunţat sâmbătă Copenhaga. "Conform calendarului actual, donaţia ar trebui să fie livrată în al doilea trimestru al anului 2024", a indicat Ministerul danez al Apărării într-un comunicat de presă remis AFP, în timp ce piloţii ucraineni sunt în prezent antrenaţi pe teritoriul danez. "Este vorba în special de finalizarea pregătirii personalului ucrainean care va exploata avioanele după această donaţie", se menţionează în comunicat. Danemarca a promis Ucrainei 19 avioane.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇