Ziua 681 Noi alerte de raid aerian în Ucraina, atacuri la Belgorod. Propagandă pro-rusă despre „renașterea” Mariupolului, în Italia

<span style="color:#990000;">Ziua 681</span> Noi alerte de raid aerian în Ucraina, atacuri la Belgorod. Propagandă pro-rusă despre „renașterea” Mariupolului, în Italia

În ziua 681 de război, alertele de raid aerian au fost activate în regiunea Kiev, dis de dimineață, a informat Administrația militară.

Forțele aeriene ucrainene au avertizat, de asemenea, cu privire la amenințarea atacurilor rusești cu drone în mai multe regiuni.

Oraşul Belgorod din Rusia a fost ţinta unei noi serii de bombardamente ucrainene. Guvernatorul Belgorodului, Viaceslav Gladkov, a declarat că cel puţin două persoane au fost rănite, în timp ce canalele Telegram au difuzat ceea ce păreau a fi imagini cu maşini avariate în oraş.

SUA au anunțat că se angajează să sprijine Ucraina „atâta timp cât este nevoie”, dar asta nu înseamnă că nivelul de sprijin va rămâne la cel din 2022 și 2023.

ADVERTISING

Și o conferinţă despre cum ruşii vor face să renască Mariupolul distrus este planificată să aibă loc în Italia, la Modena. Ambasada Ucrainei în Italia a cerut oraşului să-şi retragă aprobarea pentru ca o sală a municipalităţii să găzduiască un eveniment despre reconstrucţia de către Rusia a oraşului Mariupol, distrus de război.

Situația pe front

  • Alerte de raid aerian - Alertele de raid aerian au fost activate în regiunea Kiev, vineri dimineață, a informat Administrația militară. Forțele aeriene ucrainene au avertizat, de asemenea, cu privire la amenințarea atacurilor rusești cu drone în regiunile Herson, Kirovohrad, Dnipropetrovsk, Odesa, Viniția, Cernăuți și Hmelnițki.
  • Noi atacuri în Belgorod - Oraşul Belgorod din Rusia a fost ţinta unei noi serii de bombardamente ucrainene. Guvernatorul Belgorodului, Viaceslav Gladkov, a declarat că cel puţin două persoane au fost rănite în ultimul atac, în timp ce canalele Telegram au difuzat ceea ce păreau a fi imagini cu maşini avariate în oraş. "Conform datelor preliminare, sunt două victime. Un bărbat a fost rănit de schije în antebraţ, iar celălalt a fost rănit de schije în tibie", a spus el.
  • Antrenamente pe F-16 - Piloții ucraineni care urmează în prezent cursuri de pregătire pentru avioane de vânătoare F-16 în Statele Unite ar trebui să își finalizeze stagiul până la sfârșitul anului 2024, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului american al Apărării. „M-aș aștepta ca undeva în cursul acestui an să începem să vedem acești piloți absolvind", a declarat generalul de brigadă Pat Ryder. El a subliniat că va dura între cinci și opt luni pentru a finaliza pregătirea, în funcție de nivelul de calificare al fiecărui pilot în parte.
  • AIEA nu e lăsată la Zaporojie - Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) nu a primit recent acces în sălile reactoarelor de la centrala nucleară ucraineană Zaporojie din "motive de securitate", a afirmat vineri Moscova. Aflată în mâinile forţelor ruse din martie 2022, centrala Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost afectată de mai multe ori de întreruperi de curent cauzate de lupte, iar armata rusă acuză cu regularitate Ucraina că ameninţă centrala. Această situaţie precară generează temeri cu privire la un accident nuclear major, în pofida prezenţei de experţi ai AIEA la faţa locului.
  • Pierderile Rusiei - Rusia a pierdut 363.070 de militari în Ucraina de la începutul invaziei sale, a informat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. 790 de soldați ruși au fost uciși în ultimele 24 de ore.

Alte informații relevante

  • Sprijinul din SUA - SUA se angajează să sprijine Ucraina „atâta timp cât este nevoie”, dar asta nu înseamnă că nivelul de sprijin va rămâne la cel din 2022 și 2023, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller. Republicanii din Senat au blocat un proiect de lege care conținea un ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina la începutul lunii decembrie, în mare parte din motive politice interne. Președintele Joe Biden a spus că însă SUA vor continua să susțină Ucraina.
  • Conferință despre ranașterea Mariupolului - O conferinţă despre cum ruşii vor face să renască Mariupolul distrus este planificată să aibă loc în Italia, la Modena. Ambasada Ucrainei în Italia a cerut joi oraşului să-şi retragă aprobarea pentru ca o sală a municipalităţii să găzduiască un eveniment despre reconstrucţia de către Rusia a oraşului Mariupol, distrus de război. Mariupol, un oraş portuar la Marea Azov, în sudul Ucrainei, a fost scena unora dintre cele mai grele lupte în primele etape ale invaziei Moscovei din 2022. Acesta fusese aproape complet distrus de bombardamente atunci când Rusia l-a capturat şi ocupat în mai 2022, după un asediu îndelungat. Conferinţa şi expoziţia de la Modena, programate în 20 ianuarie, îşi propun să prezinte "renaşterea oraşului după război", cu invitaţi printre care se numără şi consulul general al Rusiei la Milano, Dmitri Ştodin, potrivit site-ului asociaţiei culturale Rusia Emilia-Romagna.​
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇