Ziua 654: Război până în 2025! Un mare cost pentru SUA și un mare cadou pentru Putin

Ziua 654: Război până în 2025! Un mare cost pentru SUA și un mare cadou pentru Putin

În ziua 654 de război Olena Zelenska a avertizat că ucrainenii sunt în „pericol de moarte”, fiind lăsaţi să moară dacă ţările occidentale nu îşi continuă sprijinul financiar.

În paralel, cancelarul german Olaf Scholz a lăsat să se înţeleagă că războiul din Ucraina ar putea dura până în 2025, garantând totodată sprijinul Germaniei, care ar putea fi nevoie să fie sporit dacă alţi aliaţi „ezită”.

La rândul său, Casa Albă susţine că eșecul de a sprijini Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei ar avea un cost mare pentru interesele economice și de securitate ale SUA.

Kievul a condamnat planurile Rusiei de a organiza alegeri prezidențiale în primăvara anului viitor pe teritoriul ocupat, declarându-le „nule și neavenite”.

De cealaltă parte, aflăm că autoritățile din mai multe orașe rusești au anulat spectacolele de artificii și s-au angajat să trimită bani pe front, în loc să cumpere decorațiuni de sărbători.

O veste bună pentru Ucraina este că o companie germană va înființa aici unități de producție de drone.

În schimb, hackerii au spart conturi guvernamentale de la Kiev şi au trimis mailuri cu malware către autoritățile de stat poloneze.

ADVERTISING

Pe front, forțele ucrainene au respins 32 de atacuri inamice în orașul Avdiivka. Șeful administrației militare din orașul aflat la mai puțin de 12 km de periferia capitalei regionale Donețk, a declarat că forțele ruse „apasă pe întreaga linie defensivă din jurul orașului”. „Condițiile meteo îi împiedică pe ocupanți să-și folosească vehiculele, așa că recurg la atacuri cu „valuri umane”, aruncând mai mult personal în lupte”.

Ce se întâmplă în Ucraina

  • Asalturi cu valuri umane la Avdiivka - Forțele ucrainene au respins 32 de atacuri inamice în orașul Avdiivka. Șeful administrației militare din orașul aflat la mai puțin de 12 km de periferia capitalei regionale Donețk, a declarat că forțele ruse „apasă pe întreaga linie defensivă din jurul orașului”. „Condițiile meteo îi împiedică pe ocupanți să-și folosească vehiculele, așa că recurg la atacuri cu „valuri umane”, aruncând mai mult personal în lupte”, a spus Vitali Barabash. Forțele Moscovei atacă pe flancuri pentru a încerca să taie liniile de aprovizionare. Purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Oleksandr Ştupun, a declarat că forțele ruse au suferit pierderi mari în jurul orașului. Ministerul rus al Apărării menționează rar Avdiivka în rapoartele sale, dar blogul de război Rybar a spus vineri că bătăliile au loc la fabrica de cocs (cea mai mare din Europa) și lângă satul Stepove, la nord de oraș.
  • Olena Zelenska a avertizat că ucrainenii sunt în "pericol de moarte", fiind lăsaţi să moară dacă ţările occidentale nu îşi continuă sprijinul financiar. Prima doamnă a Ucrainei a vorbit la BBC, după ce senatorii republicani din SUA au blocat un proiect de lege cheie pentru ajutor: "Dacă lumea va obosi, ne vor lăsa pur şi simplu să murim".
  • Hackerii au spart serverele guvernului Ucrainei - Grupul de hackeri UAC-0050 a trimis e-mailuri care pretindeau că sunt de la agenții guvernamentale ucrainene către autoritățile de stat poloneze, a informat Serviciul de Comunicații Speciale de Stat de la Kiev. Angajații guvernamentali din Polonia și Ucraina au primit e-mailuri cu subiecte legate de „datorii” și „pretenții legale”, potrivit unei investigații efectuate de Echipa Ucrainei de Răspuns în Situații de Urgență Informatică (CERT-UA). E-mailurile conțineau și atașamente sub formă de fișiere RAR protejate cu parolă. Când sunt deschise, aceste fișiere ar putea infecta computerele utilizatorilor cu malware. E-mailurile proveneau de la conturi guvernamentale legitime care au fost compromise, potrivit CERT-UA. Multe dintre ele proveneau din domeniul gov.ua.
  • Jos statuia - Autoritățile de la Kiev au început să demonteze o statuie a comandantului Armatei Roșii, Nikola Şciors, situată pe una dintre străzile principale din centrul capitalei, a anunțat Administrația de Stat a orașului Kiev. Parlamentul Ucrainei a scos în afara legii majoritatea simbolurilor sovietice și comuniste, a numelor străzilor și a monumentelor ca parte a procesului de decomunizare în 2015. De atunci, o serie de statui care comemorau personalități sovietice sau ruse au căzut.
  • Drone nemţeşti produse în Ucraina - Quantum Systems, o companie germană de drone, s-a alăturat proiectului Diia City (un hub de investiţii hi-tech al Ucrainei) pentru a înființa unități de producție de drone în Ucraina. Quantum Systems speră să lanseze şi un centru de cercetare și dezvoltare în Ucraina. Quantum Systems a început să furnizeze Ucrainei drone după invazia din 2022. Quantum Systems proiectează, dezvoltă și produce drone de 8 ani. Compania are peste 200 de angajați și 80 de retaileri autorizați în întreaga lume.
  • Alegeri nule - Kievul a condamnat planurile Rusiei de a organiza alegeri prezidențiale în primăvara anului viitor pe teritoriul ocupat, declarându-le „nule și neavenite” și angajându-se să cheme în judecată toți observatorii trimiși să le monitorizeze. Rusia susține că a anexat regiunile Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson din estul și sudul Ucrainei, dar nu controlează pe deplin niciuna dintre ele.
  • Cerere pentru UE - Parlamentul ucrainean a cerut Uniunii Europene să deschidă negocieri cu Ucraina în vederea aderării la blocul comunitar, relatează DPA sâmbătă. Liderii europeni urmează să decidă, în cadrul unui summit al UE săptămâna viitoare, dacă vor începe sau nu negocierile de aderare cu Ucraina. Parlamentul ucrainean a cerut, de asemenea, ţărilor UE să continue să acorde ajutor militar şi financiar ţării, în contextul în care continuă luptele sângeroase pe frontul împotriva Rusiei.
ADVERTISING

Ce mai face Rusia

  • Fără artificii de Revelion - Autoritățile din mai multe orașe ale Rusiei au anulat spectacolele de artificii și s-au angajat să trimită bani pe front în loc să cumpere decorațiuni de Revelion. Mai mulţi oficiali locali s-au angajat să reducă festivitățile tradiționale de sărbători pentru a achiziționa echipament militar. Primarul din Soci a spus că fondurile alocate pentru artificii vor fi redirecționate către armata rusă: „Acesta va fi cel mai bun cadou pentru compatrioții noștri din prima linie”. Primarul din Novorossiîsk a anunțat, de asemenea, că orașul său va anula focul de artificii de Revelion și va folosi banii economisiți pentru a trimite echipamente pe front. Orașul montan Nalcik s-a angajat să nu cumpere nicio decorație nouă de sărbători anul acesta. Planuri similare sunt în vigoare în toată Rusia, inclusiv la Voljskîi în regiunea Volgograd, Vladikavkaz în Osetia de Nord-Alania și regiunea de sud a regiunii Stavropol.
  • Negocieri imposibile - Kremlinul transmite că ideea ca Rusia să se angajeze în discuții de pace cu Ucraina în condițiile Kievului în 2024 este nerealistă.
  • Jurnalistă ruso-americană, pe lista de urmăriţi - Poliția rusă a emis un mandat de arestare şi a plasat-o pe o listă de persoane urmărite pe jurnalista ruso-americană Masha Gessen, după ce i-a deschis un dosar penal sub acuzația de răspândire de informații false despre armata rusă. Gessen e o persoană nonbinară și transgender. S-au mutat la New York în 2013, când Rusia a început să impună politici restrictive împotriva comunității LGBT.
  • Până la 800.000 de ruși s-au mutat în Crimeea după anexarea ilegală din 2014, iar aproximativ 100.000 de ucraineni au plecat, spune Vladislav Miroşnicenko, analist la Uniunea Ucraineană pentru Drepturile Omului Helsinki. În urma anexării, Rusia a implementat politici menite să crească ponderea rușilor în Crimeea, forțându-i sau presându-i în același timp pe ucraineni să plece.
ADVERTISING

Alte informaţii relevante

  • Război până în 2025! - Cancelarul german Olaf Scholz a lăsat să se înţeleagă că războiul din Ucraina ar putea dura până în 2025, garantând totodată sprijinul Germaniei, care ar putea fi nevoie să fie sporit dacă alţi aliaţi "ezită". "Nu, acest război probabil nu se va încheia atât de repede pe cât ne-am dori noi", a declarat Scholz, în discursul său de la congresul Partidului Social Democrat (SPD). "De aceea trebuie să putem continua să facem ceea ce facem acum (sprijinirea Ucrainei), anul acesta, anul viitor şi următorul", a adăugat el.
  • Un mare cost pentru SUA şi un mare cadou pentru Putin - Eșecul de a sprijini Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei ar avea un cost mare pentru interesele economice și de securitate ale SUA, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby. „Dacă credeți că costul sprijinirii Ucrainei este mare acum, gândiți-vă la... cât de mare va fi în averea națională și în sânge american, dacă trebuie să începem să acționăm în conformitate cu angajamentele noastre din articolul 5 (din tratatul NATO, care presupune apărarea oricărui stat membru - n.red.)”, a spus Kirby. Finanțarea pentru Ucraina a fost blocată în Congres, republicanii refuzând să aprobe continuarea ajutorului. Kirby spuse că a fost „un mare cadou pentru Vladimir Putin”.
  • Ironie de la Casa Albă pentru Putin - Casa Albă a reacţionat cu ironie la anunţul preşedintelui rus Vladimir Putin că va candida pentru un nou mandat în martie anul viitor, ceea ce l-ar putea menţine la putere până în 2030. "Va fi o cursă grozavă, nu-i aşa?", a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, care a refuzat să mai adauge şi altceva pe această temă.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇