Ziua 609 Rusia a doborât în premieră două rachete americane ATACMS și și-a testat rachetele nucleare. Un român a murit luptând pentru Ucraina

<span style="color:#990000;">Ziua 609</span> Rusia a doborât în premieră două rachete americane ATACMS și și-a testat rachetele nucleare. Un român a murit luptând pentru Ucraina

Ziua 609 de război vine cu un anunţ de la Moscova: Sistemele sale de apărare au doborât pentru prima oară două rachete americane cu rază lungă de acţiune ATACMS.

Avem şi noi atacuri ale rușilor în Ucraina. S-au înregistrat victime și mai multe imobile au fost distruse după ce resturile unei drone au căzut în vestul Ucrainei. Explozia a avariat clădiri rezidențiale și vehicule.

Două explozii puternice au avut loc şi la Sevastopol, în Crimeea ocupată. Unda de șoc a spart ferestrele caselor, iar în regiune a fost declarată o alertă aeriană.

Forțele ruse continuă operațiunile ofensive lângă Avdiivka și au făcut progrese la nord-est de oraș.

De cealaltă parte, și forțele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă în estul și sudul Ucrainei și au avansat la sud de Bahmut și în vestul regiunii Zaporojie.

Iar rușii au început să folosească drone Italmas, care sunt mai ieftine, într-un atac recent asupra Kievului, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului. Potrivit unor surse, acestea sunt mai ușoare decât dronele iraniene Shahed și sunt mai greu de detectat și doborât.

Ucraina a înfiinţat o societate mixtă de apărare cu producătorul german de arme Rheinmetall AG, pentru a întreţine şi repara armele occidentale.

ADVERTISING

Situația pe front

  • Moscova spune că a doborât două rachete americane ATACMS - Rusia a anunţat că sistemele sale de apărare antiaeriană au doborât pentru prima oară două rachete americane cu rază lungă de acţiune ATACMS, în cursul zilei de marţi. În plus, ar mai fi doborât o rachetă antiaeriană S-200 modificată pentru a ataca ţinte la sol, două rachete HIMARS şi două rachete antiradar HARM.
  • Rușii vor să atace Kievul cu o rachetă spațială Soiuz - Tabloidul german Bild a obținut înregistrări audio secrete ale fostului șef al agenției spațiale ruse Roscosmos, Dmitri Rogozin, în care vorbește despre posibilitatea lansării unei rachete Soiuz pentru a lovi Kievul. Potrivit sursei citate, un grup de oficiali și oameni de știință ruși de rang înalt plănuia un atac terorist asupra Ucrainei pentru a-l impresiona pe Putin. Ei au luat în considerare modificarea unei rachete spațiale Soiuz, astfel încât să nu ajungă pe orbita Pământului la lansare, ci să se prăbușească peste un oraș important din Ucraina (probabil Kiev), provocând o explozie și o cantitate mare de deșeuri radioactive.
  • Român mort în Ucraina - Un român de 27 de ani, din Arad, a murit pe frontul din Ucraina. El era înrolat voluntar, în divizia luptătorilor străini care ajută trupele Kievului să respingă invazia rusească. Anunțul MAE și detaliile date de iubita ucraineană a tânărului, AICI.
  • Progrese ale rușilor la Avdiivka - Forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive lângă Avdiivka și au făcut progrese la nord-est de oraș. Surse ruse au susținut că forțele ucrainene mențin unele poziții în Krinki (30 km est de orașul Herson și 2 km de râul Nipru) și au continuat atacurile limitate pe malul de est al râului.
  • Ucrainenii avansează în Bahmut și Zaporojie - Forțele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă în estul și sudul Ucrainei și au avansat la sud de Bahmut și în vestul regiunii Zaporojie, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).
  • Atac lângă centrala nucleară - Un atac cu drone ruseşti a avariat în primele ore ale zilei de miercuri clădiri din apropierea centralei nucleare Hmelnîţki din vestul Ucrainei, iar 20 de persoane au fost rănite. Forţele aeriene au distrus toate cele 11 drone ruseşti lansate, dar pagubele au fost provocate de undele exploziei şi de căderea de resturi. Liniile electrice au fost, de asemenea, avariate, a adăugat acesta, peste 1.800 de consumatori din oraşele Netişîn şi Slavuta confruntându-se cu întreruperi de energie electrică. Netişîn se află la 5 km de centrala nucleară, iar Slavuta la aproximativ 20 km. Nu este clar cât de aproape de centrala nucleară s-au înregistrat exact pagubele.
  • Explozii puternice la Sevastopol - Două explozii puternice au avut loc la Sevastopol (în Crimeea ocupată). Unda de șoc a spart ferestrele caselor. În regiune a fost declarată o alertă aeriană.
  • Rușii folosesc drone noi, mai ieftine - Forțele ruse au folosit drone Italmas, cu rază lungă de acțiune, pentru prima dată într-un atac recent asupra Kievului, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului în cea mai recentă actualizare. Se pare că drona Italmas oferă specificații semnificativ îmbunătățite, cum ar fi o rază extinsă de lansare de până la 200 de kilometri. Potrivit unor surse, dronele Italmas sunt mai ușoare decât cele iraniene Shahed, dar mai greu de detectat și doborât. Se pare că dronele Italmas sunt, de asemenea, mai ieftine, ceea ce înseamnă că pot fi fabricate și utilizate pe scară mai largă.
  • Câtă muniție consumă Rusia - Armata rusă consumă zilnic între 10.000 - 15.000 de tone de muniție și combustibil în războiul din Ucraina, a declarat ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu. „Furnizăm 1.500 de tone de apă potabilă trupelor în fiecare zi. Spălăm 350 de tone de haine zilnic”, a spus Șoigu.
  • 385.000 de persoane s-au înrolat în armata rusă în 2023, iar Moscova vrea să continue să recruteze în 2024, anunţă fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, care se declară însărcinat cu această chestiune.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Alte informații relevante

  • Tratatul de interzicere a testelor nucleare - Parlamentul Rusiei a finalizat, miercuri, adoptarea unei legi care retrage ratificarea de către Moscova a tratatului global de interzicere a testelor de arme nucleare. Camera superioară, Consiliul Federației, a aprobat legea cu 156 de voturi și zero împotrivă sau abțineri, după ce și Camera inferioară, Duma, a adoptat-o în unanimitate.
  • Test nuclear - Tot azi Rusia a anunţat că a testat capacitatea de a lansa o ripostă nucleară. Vestea acestui exercițiu nuclear a fost transmisă la televiziunea de stat de ministrul Apărării, Serghei Şoigu. „În timpul antrenamentului, au avut loc lansări practice de rachete balistice și de croazieră”, se arată într-un comunicat al Kremlinului.
  • Ucraina a înfiinţat o societate mixtă de apărare cu producătorul german de arme Rheinmetall AG, pentru a întreţine şi repara armele occidentale. Anunţată de prim-ministrul Denis Şmihal la un forum de afaceri germano-ucrainean la Berlin, compania mixtă va ajuta, de asemenea, la producerea la nivel local a unor echipamente cheie fabricate de Rheinmetall AG.
  • Moscova reacționează după ce Moldova a blocat site-uri ruseşti - Rusia a calificat drept "un pas ostil" decizia Republicii Moldova de a bloca peste 20 de portaluri în limba rusă. "Un astfel de pas în mod deschis ostil faţă de Rusia este un alt exemplu de politică oficială iraţională antirusă a Chişinăului. Blocarea masivă a accesului la site-urile de informare în limba rusă este o încălcare gravă de către autorităţile moldoveneşti a libertăţii de exprimare şi a drepturilor cetăţenilor săi la informaţii în limba rusă, o limbă cunoscută de majoritatea covârşitoare a moldovenilor", a declarat purtătoarea de cuvânt a MAE, Maria Zaharova.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇