Ziua 591 - Rusia iese din tratatul care interzice testele nucleare. Rachete la Odesa, drone la Moscova

Ziua 591 - Rusia iese din tratatul care interzice testele nucleare. Rachete la Odesa, drone la Moscova

Ziua 591 de război a început cu un nou atac al rușilor în Odesa, dar și multe alte regiuni, provocând numeroase victime printre civili.

Și în Rusia o dronă a țintit iar Moscova, dând peste cap traficul aerian, în timp ce o rachetă Grad a făcut victime la Belgorod.

Pe de altă parte, politicienii care reprezintă partidul lui Putin în teritoriile anexate au început să fie vizați de atentate. Sâmbătă, mașina liderului local din Novaia Kakhovka (Herson) al partidului Rusia Unită a fost aruncată în aer și politicianul a fost grav rănit.

Îngrijorările cresc la nivel internațional după ce Rusia a anunțat că iese din tratatul care interzice testele nucleare.

Și asta în contextul în care un nou conflict a ajuns în faza de război. Este vorba de Israel, care a decretat luni stare de război după un atac cu mii de rachete a grupării teroriste Hamas. Atât Ucraina, cât și Rusia au comentat evoluțiile. Kievul a dat vina pe Rusia, care prin agresiunea sa a distrus securitatea globală și dă curaj teroriștilor, în timp ce Moscova a arătat cu degetul spre SUA, care ar trebui să se concentreze pe o soluție între palestinieni și israelieni în loc să susțină Ucraina.

ADVERTISING

Situația pe front

  • Rachete asupra Odesei - Rusia a lansat mai multe rachete asupra oraşului-port Odesa din sudul Ucrainei, lovind o clădire rezidenţială şi un depozit de cereale. Patru persoane au fost rănite, potrivit autorităţilor locale. Potrivit media ucrainene, forţele militare ruse au tras rachete Onik, care de obicei sunt folosite împotriva unor ţinte pe mare, de pe lansatoare situate în peninsula Crimeea.
  • Explozii la Nikolaev - Alarmele anti-aeriene au sunat sâmbătă în jurul orei 14:00 în numeroase regiuni din Ucraina. Au fost raportate mai multe explozii în Nikolaev.
  • Morți la Zaporojie - Două persoane au murit și alte două au fost rănite într-un bombardament al rușilor asupra satului Belenkoie din regiunea Zaporojie. Ucrainenii acuză că rușii au folosit bombe cu dispersie într-o zonă rezidențială, fiind avariate în atac 5 case.
  • Oamenii lui Putin, vânați - Mașina liderului local din Novaia Kakhovka al partidului lui Putin, Rusia Unită, a fost aruncată în aer. Politicianul care reprezintă partidul Kremlinului în regiunea anexată ilegal Herson a fost grav rănit.
  • Atac în Harkov - Două blocuri au fost avariate într-o localitate din Harkov, după un atac cu rachete al rușilor. Două persoane au fost rănite.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ce se întâmplă în Rusia

  • Rusia iese din tratatul care interzice testele nucleare - Trimisul Rusiei la Organizaţia Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare (CTBTO), Mihail Ulianov, a declarat că Moscova îşi va revoca ratificarea pactului: „Rusia intenţionează să revoce ratificarea (care a avut loc în anul 2000) a Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare. Scopul este de a fi pe picior de egalitate cu SUA, care au semnat tratatul, dar nu l-au ratificat. Revocarea nu înseamnă intenţia de a relua testele nucleare". 
  • Reacția SUA - În timp ce SUA au semnat, dar nu au ratificat tratatul, din 1992 au respectat un moratoriu asupra exploziilor de testare a armelor nucleare, moratoriu pe care afirmă că nu intenţionează să îl abandoneze: „Suntem deranjaţi de comentariile ambasadorului Ulianov. O astfel de mişcare din partea oricărui stat membru pune în pericol în mod inutil norma globală împotriva testelor cu explozibili nucleari". Și Robert Floyd, secretarul executiv al CTBTO, a declarat că ar fi „îngrijorător şi profund nefericit dacă vreun stat semnatar ar reconsidera ratificarea CTBT".
  • Atac ucrainean cu rachetă în Rusia - Două persoane au fost ucise în urma unui atac ucrainean în Belgorod cu rachete Grad, susține guvernatorul regiunii ruse.
  • Drona la Moscova - armata rusă a anunţat că a doborât o dronă ucraineană lângă Moscova, sâmbătă dimineaţa. Aparatul a fost interceptat deasupra oraşului Istra, situat la vest de capitala rusă. Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a spus că nu s-au înregistrat pagube la sol în urma căderii resturilor de dronă, însă, la fel ca în atacuri anterioare cu dronă, traficul aerian de pe aeroporturile Vnukovo şi Şeremetievo din Moscova a fost suspendat temporar, iar zborurile au fost anulate.
  • Gaz rusesc în Uzbekistan - Preşedintele rus Vladimir Putin a dat undă verde sâmbătă livrărilor de gaz rusesc în Uzbekistan via Kazahstan, într-un moment în care sectorul rus al gazelor este marcat de sancţiunile impuse de Occident, relatează AFP. Proiectul lansat sâmbătă, "cel mai mare proiect energetic trilateral" între Rusia şi cele două foste republici sovietice din Asia centrală, îi va permite Uzbekistanului, şi el bogat în hidrocarburi, să aibă "o sursă suplimentară de energie", iar Kazahstanul va putea rezolva problema gazelor în regiunile din nordul şi estul ţării, a explicat Putin.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Slovacia nu mai ajută Ucraina - Guvernul interimar al Slovaciei a anunțat că stopează ajutorul militar pentru Ucraina, după ce partidele care negociază formarea unei coaliții s-au opus continuării acestui demers.
  • Războiul din Israel, vina Rusiei la Kiev, a SUA la Moscova - Consilierul președintelui Zelenski, Mihail Podoliak, consideră că ceea ce se întâmplă în Israel e consecința faptului că Rusia distruge securitatea globală: Consecințe. Tot ce face Rusia în Ucraina este distrugerea securității globale, a regulilor globale, a acordurilor globale. Ca rezultat, lumea se cufundă în haos și grupările teroriste prind tot mai mult curaj și chiar declară război altor țări”. Moscova a răspuns prin Dmitri Medvedev îndemnând SUA și aliații să își concentreze eforturile pentru a rezolva conflictul între israelieni și palestinieni și să nu mai ajute „neonaziștii ucraineni”: În loc să lucreze activ la un acord palestiniano-israelian, acești idioți ajută neonaziștii cu toată foța lor și au împins două națiuni apropiate în conflict”. Detalii despre războiul din Israel, AICI.
  • Sminteala rușilor și ajutorul britanic - Preşedintele Volodimir Zelenski şi-a avertizat compatrioţii că ruşii vor aplica aceeaşi strategie ca anul trecut pe măsură ce se apropie iarna - vor ataca infrastructura critică a ţării, în special cea energetică, şi de aceea a insistat că este nevoie de măsuri de pregătire şi protejare care să fie luate cât mai urgent de autorităţile regionale. Între timp, după întâlnirile avute în Spania cu liderii europeni, Zelenski a dat asigurări că Ucraina va fi mai protejată decât anul trecut de atacurile ruseşti şi a anunţat că Marea Britanie se va implica în securitatea de la Marea Neagră şi a regiunii Odesa: „Actuala conducere rusă face întotdeauna ceea ce a mai făcut înainte. Îşi repetă toate greşelile. Repetă tot răul. Iar atunci când eşuează, ei presupun că au făcut prea puţin rău şi de aceea nu au reuşit. Este o logică smintită. Dar trebuie să o luăm în considerare. În această iarnă, teroriştii ruşi vor încerca din nou să ne distrugă sistemul energetic. Ei nu pot accepta ideea că Ucraina nu va fi nicicum cucerită şi vor încerca să facă mai multe atacuri şi mai multe încercări de a ocoli apărarea noastră”.
  • Război diplomatic SUA-Rusia - Statele Unite au expulzat doi oficiali ai ambasadei ruse la Washington după ce Rusia a expulzat anterior doi diplomaţi americani de la ambasada SUA din Moscova, a anunţat vineri Departamentul de Stat al SUA: „Departamentul nu va tolera modelul de hărţuire a diplomaţilor noştri impus de către guvernul rus", a declarat un purtător de cuvânt, avertizând că „acţiunile inacceptabile împotriva personalului ambasadei americane de la Moscova vor avea consecinţe".

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇