"Fantoma din Bahmut" care a băgat spaima în ruși: Trage de la 2,5 km și a eliminat peste 100 de ținte valoroase

"Fantoma din Bahmut" care a băgat spaima în ruși: Trage de la 2,5 km și a eliminat peste 100 de ținte valoroase
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

O unitate de elită a armatei ucrainene urmărește cele mai importante ținte din armata rusă și le lichidează cu precizie chirurgicală. Comandantul acesteia, cunoscut drept „Fantoma din Bahmut”, spune că oamenii lui au ucis peste 500 de inamici.

În apropiere de ruinele Bahmutului, un grup de lunetiști acționează în păduri și pe câmpuri, perfect camuflați, pentru a elimina ținte rusești. Misiunile lor n-au nicio legătură cu versiunea romanțată a lunetiștilor prezentată în filmele americane, a precizat comandantul unității, cunoscut cu indicativul „Fantoma”.

"Acționăm 24 de ore pe zi, nu facem diferența între zi și noapte. Nu există weekenduri libere. Ești complet epuizat, ești stors, iar când te întorci dintr-o misiune ești distrus", a spus el pentru Insider.

Cu chipul protejat de o mască imprimată cu o jumătate de craniu și cu o șapcă de militar pe cap, "Fantoma" a povestit că unitatea lui a eliminat 558 de ținte în ultimele nouă luni, din care 113 sunt ale lui.

Dacă aceste informații sunt corecte, numărul echivalează cu un batalion, care de obicei este format din 300 până la 800-1.000 de militari.

ADVERTISING

Când vânătorul devine vânat

"Fantomele din Bahmut", unitatea botezată după indicativul comandantului său, și-au câștigat o reputație înfricoșătoare pentru ruși. Grupul este interesat de țintele foarte importante. Odată lichidată una, lunetiștii ucid și soldații ruși aflați în bătaia puștii.

"Suntem aruncați în cele mai fierbinți puncte. Când se plănuiește un asalt sau o contraofensivă, sarcina noastră este să ne ducem înainte și să curățăm zona", a povestit comandantul.

Echipa pornește în misiune cu vehicule Humvee, apoi continuă pe jos până se apropie de ținte. Împuşcăturile sunt înregistrate electronic prin vizorul puştilor lor, iar lunetiștii continuă să observe ţinta timp de trei până la cinci ore pentru a se asigura că inamicul este mort.

Toate misiunile sunt memorabile și periculoase, dar cele mai grele sunt cele în care trebuie să scoată din luptă lunetiștii inamici. "Ai sarcina de a vâna un vânător", a spus "Fantoma".

ADVERTISING

Unitatea trage de la distanțe care încep de la 70 de metri, iar ultima țintă lovită s-a aflat la 2,5 kilometri depărtare, de trei ori cât cea mai înaltă clădire din lume, Burj Khalifa din Dubai. Această reușită îl plasează în topul lunetiștilor cu lovituri de la cele mai mari distanțe din istorie.

Principala armă a lunetiștilor americani este pușca americană Barrett M107A1. Folosesc și Barrett MRAD, dar și puști ucrainene, inclusiv UAR-10 și Snipex Alligator.

"Fantoma" nu a dezvăluit câți membri are unitatea de sub comanda lui, dar a menționat că sunt "câteva zeci". Toți au făcut o pregătire intensivă de 10 luni înainte de a fi trimiși în Bahmut în februarie, unde au rămas de atunci.

Un lunetist bun nu știe doar să tragă

Deși principala abilitate care îi recomandă pentru acest rol este precizia tragerii, "Fantoma" subliniază că acest tip de luptă implică mai multe elemente. Doar 10% din instrucția lor s-a concentrat pe tragere, iar 90% a fost dedicată tehnicilor de supraviețuire.

ADVERTISING

"Înveți cum să calculezi, faci matematică. Înveți cum să se te camuflezi singur, înveți despre mediu. Poți să tragi perfect, dar dacă nu poți să supraviețuiești, asta n-are nicio valoare", a explicat el.

Comandantul a selectat cu atenție membrii unității, iar una dintre calitățile pe care le-a căutat a fost atașamentul față de cauza Ucrainei: "Curajul este ceva care poate fi cultivat, trebuie să fii puternic, să fii foarte rezistent, foarte concentrat, foarte rezistent psihologic și evident patriot. Acest aspect al patriotismului este foarte important pentru că o persoană trebuie să înțeleagă ce face asta."

Pentru el nu-i nicio problemă că ucide, fiindcă e motivat de un scop mai important. "Noi nu suferim psihologic, fiindcă ne apărăm țara și facem o faptă nobilă. În plus, e doar o slujbă", a explicat el.

Deși operează într-unul dintre cele mai periculoase puncte ale frontului, "Fantoma" nu a pierdut niciun om. Doar el și un alt lunetist au fost răniți în luptă, în timpul unei misiuni, când o mină a explodat lângă ei. Un șrapnel i s-a înfipt în picior și a stat 12 zile în spital.

"Fantoma" crede că succesul lor constă în faptul că grupul este autonom și unit - ei rămân împreună și acționează ca unul singur. "Am toată încrederea în fiecare dintre cei care lucrează cu mine. Suntem absolut autonomi. Fiecare element al sarcinilor noastre e îndeplinit de membrii noștri - avem șoferii noștri, avem mecanicii noștri auto, tot ce ne trebuie. Nu depindem de nimeni din afara unității noastre. Probabil de aceea suntem toți în viață", a explicat el.

Unitatea încă acționează în preajma Bahmutului, unde s-au dat unele dintre cele mai sângeroase lupte din război. Mercenarii din grupul Wagner au cucerit orașul în mai, iar de atunci acesta a rămas în mâinile rușilor. În ultimele luni, armata ucraineană a condus operațiuni ofensive în apropierea orașului, în cadrul contraofensivei.

Luptele s-au mutat acum din oraș pe câmpiile din împrejurimile orașului. Ambele tipuri de luptă ridică provocări unice, a explicat "Fantoma". Într-o confruntare urbană, ai ziduri care te apără, dar ești bombardat cu rachete și trebuie să-ți schimbi poziția la fiecare 10-15 minute. Pe câmp, jocul se schimbă - lunetiștii trebuie să fie foarte bine camuflați și pot să stea până la 16 ore în aceeași poziție. E un efort foarte solicitant, fizic și mental, dar și periculos, întrucât unitatea operează de multe ori în bătaia artileriei ruse.

Un antreprenor care a devenit vânător de ruși

În ciuda aptitudinilor lor, ascuțite prin instruire și război, în ciuda eficienței lor, lunetiștii sunt tot niște oameni și simt și ei frica, a mărturisit "Fantoma".

"Cât timp ne temem, acționăm ca niște oameni, și suntem mai rezonabili. Când cineva își pierde frica, e începutul sfârșitului", a spus acesta.

Când pleacă de pe linia frontului și se întorc în baza lor, sunt surprinși de momentele de normalitate. În aceste perioade rare, comandantul scrie sau ascultă muzică și vorbește la telefon cu fiica lui. Toți băieții își mențin moralul ridicat cu ajutorul unei cățelușe husky, Lola, pe care o consideră "antidepresivul" lor.

"Fantoma" nu a fost de la început "vânător de ruși". Până în 2014, când Rusia a anexat Crimeea, era antreprenor. "Atunci am devenit ceea ce sunt", a spus el. În 2016 a fost format ca lunetist de instructori din Statele Unite, Marea Britanie, Canada și Lituania.

Când era civil, i se spunea Casper și a folosit această poreclă ca indicativ când Rusia a invadat Ucraina, în februarie 2022. "Dar atunci, când războiul a izbucnit în februarie 2022, am devenit o fantomă furioasă. Așa că nu mai sunt Casper", a spus el râzând.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇