Invadarea Ucrainei a schimbat situația securității de pe continent, iar țările europene, în special cele estice, cumpără mai mult armament. Doi dintre vecinii Ucrainei, Polonia și România, fac achiziții masive de avioane, tancuri și artilerie.
Polonia și România, două țări care au granițe lungi cu Ucraina, au fost afectate de război. Pe lângă fluxul de refugiați ucraineni care au fugit din calea rușilor, ambele state s-au trezit cu rachete și drone căzute pe teritoriul lor, ceea ce a crescut tensiunile și temerile privind extinderea conflictului, se arată într-o analiză publicată de Insider.
Varșovia și Bucureștiul au ajutat Ucraina cu armament prețios, de la artilerie la avioane de luptă, și acum urmăresc să-și consolideze propriul arsenal. Trebuie menționat, totuși, că, spre deosebire de ceilalți aliați, România a secretizat ajutorul pe care l-a oferit Kievului, însă datele au ieșit la iveală într-un raport scurs de la Pentagon în primăvară.
Polonia e pe cale să devină o putere militară
Conform datelor disponibile, Polonia este al doilea mare furnizor de sprijin militar pentru Ucraina, trimițând Kievului mai cantități de armament sovietic.
Varșovia își schimbă acum dotarea cu arme occidentale moderne și își mărește arsenalul, iar achizițiile pe care le programează i-ar putea permite în următorii ani să obțină supremația militară pe continent.
În septembrie, Polonia a anunțat achiziționarea a 486 de lansatoare HIMARS, precum și a 45 de rachete ATACMS și alte rachete și focoase, cu aproape 10 miliarde de euro.
Această țară a cumpărat deja 20 de sisteme HIMARS în 2019, iar primele vor fi livrate în 2025.
Polonia a anunțat în septembrie și o achiziție de 1,89 miliarde de euro pentru câteva sute de rachete maritime pe care le va folosi pentru întărirea apărării împotriva flotei rusești din Marea Baltică.
Varșovia va cumpăra și 49 de lansatoare rachete Patriot și 12 senzori de apărare aeriană și antirachetă de nivel inferior (LTAMDS). Acest sistem aflat încă în faza de prototip va fi următorul radar de apărare contra rachetelor al armatei americane, iar Polonia este primul cumpărător.
Departamentul de Stat a aprobat cererea Poloniei de a cumpăra 96 de elicoptere americane de atac AH-64E Apache și un stoc important de rachete pentru aceste aparate, în valoare de 13,2 miliarde de euro. Polonia va avea astfel cea mai mare flotă din lume de elicoptere Apache după Statele Unite.
Polonia își întărește și forțele terestre cu 366 de tancuri americane Abrams, din care 250 vor fi livrate în versiunea avansată M1A2. Anul trecut, această țară a deschis un centru de instruire a echipajelor obișnuite să opereze tancuri sovietice. Armata poloneză va primi primele tancuri americane anul acesta, înlocuindu-și modele sovietice pe care i le-a furnizat Ucrainei.
Însă Varșovia nu se mulțumește doar cu armament din țările NATO. În iulie 2022, această țară a anunțat o achiziție masivă, în valoare de 13,7 miliarde de euro, pentru 1.000 de tancuri K2 Black Panther, 700 de obuziere autopropulsate K-9 și 48 de avioane FA-50 din Coreea de Sud.
Decizia de a cumpăra arme din Coreea de Sud a fost favorizată de termenele de livrare mult mai rapide pe care le-a oferit Seulul. Primul avion FA-50 a ajuns deja în dotarea Forțelor Aeriene ale Poloniei, iar Varșovia vrea să-și diversifice lanțurile de aprovizionare în caz de conflict, potrivit Ministerului Apărării din această țară.
Aviația militară va fi completată cu 32 de avioane F-35A stealth care vor fi livrate în 2024.
Pentru a încuraja achizițiile Poloniei, Washingtonul a anunțat săptămâna aceasta că va prelungi un împrumut de două miliarde de dolari pentru această țară.
Lista de dorințe a Bucureștiului
România este un alt cumpărător important de arme pentru a-și moderniza și îmbunătăți forțele terestre și aeriene, notează Insider.
În mai, avioanele MiG-21 au fost retrase din serviciu, iar flota aeriană include acum doar aparate F-16. Este așteptată și livrarea a 32 de avioane F-16 second-hand din Norvegia care vor asigura tranziția spre F-35. Bucureștiul plănuiește să cumpere 32 de astfel de avioane invizibile pe radar, în 2024, cu 6,17 miliarde de euro, și va achiziționa alte 16 în viitor.
România intenționează să achiziționeze și 54 de tancuri americane M1A2 Abrams, cu 1,04 miliarde de euro, precum și 150 de transportoare blindate elvețiene Piranha 5.
Având graniță fluvială cu Ucraina pe Dunăre și ținând cont de dronele rusești căzute în timpul atacurilor asupra porturilor de la Izmail și Reni, România își pregătește și forțele navale. Guvernul a achiziționat rachete maritime pentru apărarea coastei Mării Negre.
Publicația americană amintește și anularea, în august, a cumpărării a patru corvete din Franța, întrucât producătorii nu au semnat contractele la termen.
În analiza semnată de Constantine Atlamazoglou, expert în securitate transatlantică și europeană, se menționează și interesul guvernului de la București pentru Coreea de Sud ca furnizor de armament. Urmând exemplul Varșoviei, România dorește să ia 300 de tancuri și un număr neprecizat de obuziere, iar tancurile K2 Black Panther și obuzierele K-9 ar fi primele opțiuni.
Cât cheltuiește Polonia și cât România
Ca răspuns la agresivitatea Rusiei, bugetele naționale pentru apărare au crescut în toată Europa și aproape toate statele membre ale NATO din estul continentului și-au mărit cheltuielile militare începând de anul trecut.
Polonia este statul NATO cu cele mai mari cheltuieli de apărare în 2023, cu 3,9% din PIB (de la 2,4% în 2022), aproape dublu față de obiectivul de 2% stabilit în cadrul alianței.
România și-a mărit și ea cheltuielile pentru apărare de la puțin sub 2% în 2022 la 2,5% anul acesta.
Producătorii est-europeni de armament sunt puși sub presiune de creșterea ridicată. Fabricile din Polonia, Slovacia și Cehia și-au mărit producția, iar România plănuiește să-și revizuiască industria de apărare pentru a ține pasul cu viitoarele comenzi.
Mare parte din această producție crescută, care va include și modele mai vechi de armament, va fi trimisă în Ucraina și va completa stocurile țărilor care ajută Kievul.
T.D.