Ucrainenii renunță la tacticile de luptă ale NATO: „Dacă aș face doar ce m-au învățat ei, aș fi mort"

Ucrainenii renunță la tacticile de luptă ale NATO: „Dacă aș face doar ce m-au învățat ei, aș fi mort"

Forțele ucrainene ar avea „viață grea” dacă ar aplica împotriva Rusiei doctrina americană de luptă, consideră un veteran al US Army. El spune că Ucraina a devansat SUA în folosirea dronelor în conflict.

Un veteran al armatei americane care instruiește soldați ucraineni este convins că rezultatele pe front ale Ucrainei ar fi mai proaste dacă ar aplica contra Rusiei doctrina militară a Pentagonului și că forțele Kievului înțeleg mai bine anumite tipuri de luptă modernă.

„Dacă am folosi doctrina americană aici, am avea clar viață grea", a spus instructorul cu indicativul Jackie pentru Insider.

Acesta a luptat în Afganistan și Irak înainte de a activa ca instructor pe bază de contract din sursă externă pentru armata americană, participând la instruirea soldaților ucraineni.

El spune că armata ucraineană a devansat Statele Unite în anumite privințe.

ADVERTISING

„Noi nici nu avem în acest moment o doctrină clară pentru folosirea dronelor mici. Ucrainenii sunt destul de avansați la treaba asta. Ucrainenii sunt înaintea noastră la integrarea sistemelor de drone mici și medii", a dezvăluit instructorul.

„Mai ușor cu panglicile și medaliile"

Deși unii soldați ucraineni au fost instruiți de țările aliate, inclusiv de trupele americane staționate în Europa, Jackie spune că pregătirea „de la zero" nu este adecvată, având în vedere cât de mult au luptat deja acei soldați și experiența de front pe care au acumulat-o.

El a mai spus că unii dintre soldații cu care a lucrat și care s-au întors de la pregătirea NATO i-au povestit că au fost ținuți în formație chiar și două ore „ca să învețe disciplina și conducerea".

„Oameni buni, poporul lor moare. Nu trebuie să-i convingeți să stea două ore în formație ca să învețe ce e disciplina. Sângele rudelor lor e pe pământ, așa că învățați-i cum să lupte", a spus instructorul.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Acesta s-a declarat și împotriva ideii că Ucraina ar trebui să urmeze strict standardele instruirii NATO și susține chiar că acestea nici nu există: „Tot aud de 'standardele NATO' și de 'doctrina standard a NATO'. Infanteria poloneză nu luptă în același fel ca infanteria americană."

Mesajul lui pentru cei care îi instruiesc pe ucraineni este simplu: „Mai ușor cu procedurile și chestiile organizatorice, cu panglicile și medaliile".

În plus, în loc să analizeze progresul Ucrainei pe front, aliații ar trebui să vadă dacă ucrainenii au pregătire specifică și echipamentul necesar: „Dați-le ceva ce pot să folosească și ce-i învățați să facă vor face", a spus el.

ADVERTISING

Sfaturi bune, dar și proaste de la NATO

Afirmațiile veteranului american coincid cu opinia unui comandant ucrainean instruit de forțele armate americane, britanice și poloneze. „Dacă aș fi făcut doar ce m-au învățat (armatele occidentale), aș fi fost mort", a declarat acesta la începutul acestei luni pentru Financial Times.

Comandantul regimentului 78 al armatei ucrainene, care s-a identificat cu indicativul Suleman, a spus că a primit „unele sfaturi erau bune, dar și unele proaste, cum ar fi modul lor de curățare a tranșeelor". „Le-am zis: 'Oameni buni, asta o să ne omoare'", a povestit el.

Suleman nu este singurul militar ucrainean care a vorbit despre instruirea occidentală nepotrivită pentru caracteristicile războiului cu Rusia. Un sergent de contrainformații din Brigada Mecanizată 41 care s-a prezentat cu indicativul „Olandezul" a spus luna trecută pentru openDemocracy: „Nu vreau să zic ceva împotriva partenerilor noștri, dar ei nu prea înțeleg situația noastră și cum luptăm noi".

În unele cazuri, ucrainenii au decis să renunțe complet la instruirea primită pentru că aceasta s-a dovedit ineficientă în timpul contraofensivei lente, conform The New York Times.

Militarii ucraineni cred că instructorii occidentali nu au dus niciodată un război precum invazia rusă în Ucraina, prima confruntare militară de amploare în Europa după mai multe decenii.

Războiul din Ucraina este foarte diferit de cele purtate de țările occidentale în ultimele decenii, inclusiv conflictele din Afganistan și Irak, unde trupele au avut multiple avantaje la nivel de dotare, potrivit Insider.

Un fost infanterist american care a luptat în Ucraina a spus că luptele de acolo sunt cu mult mai grele decât cele prin care a trecut în Irak și Afganistan.

Ucraina le-a mulțumit în repetate rânduri partenerilor occidentali pentru sprijin și instruire, arătând că au fost de mare ajutor trupelor sale. Însă unii militari de pe front spun că au fost nevoiți să adapteze instruirea primită pentru a putea supraviețui și a câștiga pe câmpul de luptă.

Aproximativ 63.000 de militari ucraineni au fost antrenați de țările occidentale în luna august. Ciclul de pregătire de bază a soldaților durează 35 de zile și se desfășoară îndeosebi în Germania și Marea Britanie, a declarat o sursă anonimă implicată în acest proces citată de openDemocracy.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇