Ministrul Apărării spune că piloții ucraineni pot fi instruiți la noi în țară prin contract: Românii au prioritate la F-16

Ministrul Apărării spune că piloții ucraineni pot fi instruiți la noi în țară prin contract: Românii au prioritate la F-16

Piloţii ucraineni pot fi instruiţi în România, la Baza 86, prin contract, dar piloţii români au prioritate la pregătirea pe aeronavele F-16, a declarat ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr.

”Lucrul acesta se va face pe bază contractuală, subliniez: piloţii români având prioritate. Până acum mai există cel puţin trei state care şi-au exprimat dorinţa de a trimite piloţi la acest centru de instruire. (…) Există o abordare colaborativă între noi, între Olanda şi între Lockheed Martin. Partenerii noştri din Olanda vor oferi avioanele Lockheed Martin, vor oferi pregătirea şi elementele de instruire în ceea ce priveşte mentenanţa iar România, ca ţară gazdă, va certifica, va contribui cu tot ce ţine de infrastructură şi nu-i puţin lucru şi cred eu că rezultatul va fi unul foarte bun.

ADVERTISING

Aşa cum a ieşit şi din deciziile pe care le-am luat la nivel politic, în România nu sunt excluşi (piloţii ucraineni - n.red.), dar va fi pe bază contractuală, ţinând seama şi de arhitectura de pregătire a piloţilor ucraineni, care este gândită la nivel european, în care ei pot face această pregătire nu numai în România, dar România este dispusă şi are, va avea capacitatea necesară. Se poate face şi acest lucru”, a declarat ministrul într-un interviu pentru Agerpres.

Angel Tîlvăr a precizat că instruirea va începe după ce acordurile tehnice se vor încheia

ADVERTISING

”Ele sunt un pas obligatoriu pentru un astfel de demers şi cred eu că până la sfârşitul anului putem discuta despre acest lucru, ceea ce, iar, în termeni de astfel de iniţiative înseamnă foarte repede”, a subliniat ministrul.

El a vorbit şi despre situaţia de securitate a românilor, în urma atacurilor repetate ale rușilor asupra porturilor de la graniţa țării noastre.

”La acest moment nu există nicio formă de încălcare a teritoriului naţional, fie el terestru, naval sau aerian. Deci, din acest punct de vedere, cetăţenii români la acest moment, se află într-o stare de siguranţă absolută, iar viaţa în România se poate desfăşura normal, pentru că, până la urmă, acesta este scopul Ministerului Apărării - să vegheze ca viaţa românilor să se desfăşoare normal”, a dat asigurări ministrul.

ADVERTISING

În ceea ce priveşte anularea procesului de achiziţie de corvete, ministrul spune că nu există "lucruri imputabile Ministerului Apărării Naţionale" şi că "România nu a dus lipsă de planuri de apărare care să includă Marea Neagră".

”Vreau să vă spun că până la momentul în care aceste corvete urmau să fie livrate, România nu a adus lipsă de planuri de apărare care să includă Marea Neagră, deci ele intrau în arhitectura de apărare, având propriul rol, dar România avea pregătite variante care să suplinească. Categoric ne-am fi dorit aceste capabilităţi, altfel nu ne-am fi exprimat dorinţa să le avem, dar nu cred că sunt lucruri imputabile Ministerului Apărării Naţionale. Noi eram beneficiari.

A fost acolo un acord între o entitate economică, o firmă şi o altă firmă din România. Nu au reuşit să se pună de acord, n-au reuşit să-şi îndeplinească propriile angajamente, motiv pentru care, după ce am rugat din nou Forţele Navale să facă (solicitare - n.red.) înspre comisia care în mod procedural există în astfel de situaţii, nu ne-a rămas altceva de făcut decât să constatăm că nu au reuşit să îşi satisfacă propriile angajamente şi să anulăm această achiziţie”, a explicat Angel Tîlvăr.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇