Ziua 584: Încă o sperietură pentru români. Putin se laudă cu „Noua Rusie”, Medvedev promite că va deveni tot mai mare

Ziua 584: Încă o sperietură pentru români. Putin se laudă cu „Noua Rusie”, Medvedev promite că va deveni tot mai mare

Ziua 584 de război în Ucraina a început cu noi atacuri ale Rusiei și mesaje Ro-Alert la granița României.

Trupele inamice au atacat în timpul nopții regiunea Vinița din Ucraina cu 20 de drone. Alte 6 drone kamikaze au fost doborâte în regiunea Odesa și 4 în Nikolaev.

În România, în cursul nopții, în Galați și Tulcea a fost emis un mesaj Ro-Alert care anunța posibile obiecte care cad din cer. Ulterior, armata a transmis că a depistat pe radare „o posibilă pătrundere neautorizată” a dronelor rusești în spațiul nostru aerian. Au fost create echipe care caută pe un câmp din Galați eventuale obiecte căzute. Dar autoritățile nu au găsit nimic.

ADVERTISING

Pe de altă parte, Rusia a sărbătorit cu declarații pompoase și promisiuni mărețe un an de la anexarea ilegală a patru regiuni ucrainene, ocazie cu care Vladimir Putin a promis refacerea zonelor afectate de război, în timp ce Dmitri Medvedev a amenințat că și mai multe teritorii vor fi înglobate în „Noua Rusie” și regimul de la Kiev va fi anihilat.

Situația pe front

  • 30 de drone de atac rusești au fost distruse deasupra Ucrainei în noaptea de vineri spre sâmbătă - 20 în regiunea Vinnița, 6 în regiunea Odesa și 4 în regiunea Nikolaev, a precizat armata ucraineană.
  • Atacul din Vinița: Regiunea Vinița a fost vizată de atacuri în timpul nopți. O instalație de infrastructură a fost avariată, dar nu există încă informații despre eventualele victime. Totodată, traficul feroviar a fost afectat de bombardamentele rusești.
  • Atacuri la granița României: Un mesaj Ro-Alert a avertizat locuitorii câtorva localități din Galați și Tulcea despre „căderea unor obiecte din spaţiul aerian". Ulterior, MApN a transmis că „sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o posibilă pătrundere neautorizată în spațiul aerian național, cu semnal detectat pe un traseu către municipiul Galați”. O echipă de căutare a posibilelor obiecte căzute într-un câmp a fost mobilizată.
  • Victime: Autoritățile ucrainene au transmis că în urma bombardamentelor rusești de vineri, 7 civili au fost răniți în regiunea Donețk și 3 în regiunea Herson.
  • Câți soldați ruși au pierit în luptă? Potrivit Statului Major al Forţelor Armate Ucrainene, bilanţul soldaţilor ruşi în Ucraina a crescut la aproximativ 278.130, dintre care 470 au fost ucişi doar în ultimele 24 de ore.
  • Mesajul lui Zelenski: “Şi vedem, în special în ceea ce face Rusia, ce se întâmplă atunci când sistemul educaţional s-a prăbuşit. Atunci când busola morală a oamenilor şi a societăţii este distrusă. Răul prevalează într-o astfel de ţară. Acest lucru nu se va întâmpla niciodată în Ucraina. Nu doar datorită puterii armelor noastre, ci şi datorită puterii spiritului nostru, forţei caracterelor ucrainene, umanităţii noastre, care va prevala fără îndoială”, a precizat liderul de la Kiev.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Putin promite refacerea regiunilor anexate ilegal: Cu ocazia împlinirii unui an de când Rusia a proclamat anexarea regiunilor ucrainene Herson, Zaporojie, Doneţk şi Lugansk, preşedintele rus Vladimir Putin a promis reconstrucţia regiunilor afectate de război. Mai multe detalii AICI.
  • Medvedev visează la imperii - Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a amenințat că Rusia va cuceri și mai multe teritorii ucrainene și le va adăuga „Noii Rusii”: „Operaţiunea militară specială (din Ucraina) va continua până la distrugerea completă a regimului nazist de la Kiev şi eliberarea din mâna inamicului a teritoriului la origine rus. Victoria va fi a noastră. Iar şi mai multe regiuni noi vor intra în Rusia“.
  • Rusia anunţă că a doborât nouă rachete ucrainene în regiunea Belgorod, care se învecinează cu raionul Harkov din estul Ucrainei şi a fost atacată de mai multe ori de forţele ucrainene de la începutul conflictului declanşat de Rusia în februarie anul trecut. Ministerul rus al apărării a comunicat că a respins atacul "terorist" ucrainean, distrugând rachetele lansate de un sistem Uragan. Kievul nu revendică aproape niciodată loviturile asupra teritoriului rus. 
  • Rusia ar putea introduce cote pentru exporturile de combustibili, dacă o interdicţie completă a exporturilor, impusă săptămâna trecută, nu reuşeşte să reducă preţurile constant ridicate ale benzinei şi motorinei, a declarat vicepremierul Alexander Novak.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Încă o graniță închisă - Norvegia a anunţat că îşi închide frontiera, cu anumite excepţii, vehiculelor înmatriculate în Rusia, urmând măsura implementată de state membre UE care se învecinează cu Rusia - Finlanda, Letonia, Lituania și Polonia, potrivit recomandărilor CE. Moscova a denunţat nişte restricţii „absurde”. Norvegia şi Rusia au o frontieră terestră comună de 198 de kilometri în Marele Nord şi un post de frontieră, Storskog-Boris Gleb, care este ultimul punct de trecere încă deschis ruşilor care dispun de o viză turistică în Spaţiul Economic European - din care fac parte UE, Norvegia, Islanda şi Liechtenstein.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇