Ziua 583. Zelenski: Urmează vești importante pentru Ucraina! Rusia începe recrutarea de toamnă. Regula celor 10 minute pe front

Ziua 583. Zelenski: Urmează vești importante pentru Ucraina! Rusia începe recrutarea de toamnă. Regula celor 10 minute pe front

Ziua 583 de război a debutat cu noi atacuri ale rușilor. Orașul ucrainean Nikolaev a fost lovit de o rachetă în această dimineață și a izbucnit un incendiu. În Herson, cel puţin trei femei au fost ucise în urma bombardamentelor executate de artileria rusă.

Armata ucraineană se confruntă cu o mare problemă: tancurile și trupele aflate în aer liber nu pot sta 10 minute fără să fie văzute și fără să se tragă asupra lor, spune un oficial ucrainean. „Supraviețuirea în mișcare nu este mai mare de 10 minute”, spune el.

Între timp, mai mulți piloţi ucraineni au început cursurile de limbă engleză, în pregătirea antrenamentelor pe avioanele de luptă F-16. Cursurile de limbă engleză sunt un pas critic pentru Forţele Aeriene Ucrainene în procesul de învăţare a zborului, operării şi întreţinerii acestui tip de avion, întrucât manualele de informații sunt în limba engleză.

Ucrainenii continuă și ei atacurile în Rusia. O dronă ucraineană a eliberat vineri explozibili deasupra unei centrale electrice dintr-un sat rus situat în apropierea frontierei cu Ucraina. Cinci localităţi şi un spital au rămas fără curent.

ADVERTISING

Iar președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu Andrei Troshev, fost comandant al mercenarilor Wagner, pentru a discuta despre modul în care sunt folosite unitățile de luptă voluntare în războiul din Ucraina. În Rusia în câteva zile va începe campania de recrutare de toamnă.

La finalul zilei, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că „mâine vor fi veşti importante pentru Ucraina - pentru războinicii noştri, pentru întregul nostru stat”, fără să ofere alte detalii.

Situația pe front

  • Trei femei ucise în Herson - Cel puţin trei femei au fost ucise în oraşul ucrainean Herson în urma bombardamentelor executate de artileria rusă, potrivit lui Andrei Yermak, şeful de Cabinet al preşedintelui Ucrainei. Forţele Rusiei au atacat una dintre zonele rezidenţiale ale oraşului, a afirmat biroul procurorului regional din Herson. Cele trei femei ucise se aflau pe o stradă când proiectilele au căzut în zonă.
  • Atac în Nikolaev - Orașul ucrainean Nikolaev a fost lovit de o rachetă în această dimineață, a scris pe Telegram Vitaly Kim, șeful Administrației Regionale. „A fost lovit un obiect de infrastructură de la marginea orașului. A izbucnit un incendiu, dar a fost stins. Nu există victime”, a scris Kim.
  • Explozie puternică în Berdiansk - O explozie puternică s-a auzit în Berdiansk, regiunea Zaporojie, ocupată de ruși, a informat Viktoriia Halitsina, șefa administrației militare a orașului. Explozia a fost urmată de întreruperi ale alimentării cu energie electrică în oraș.
  • Supraviețuirea în mișcare - Tancurile și trupele aflate în aer liber în Ucraina nu pot sta 10 minute fără să fie văzute și fără să se tragă asupra lor, spune un oficial ucrainean. „Astăzi, o coloană de tancuri sau trupe care avansează poate fi descoperită în trei până la cinci minute și lovită în alte trei minute”, a declarat generalul-maior Vadym Skibitsky. „Supraviețuirea în mișcare nu este mai mare de 10 minute”, a adăugat el.
  • Pierderile Rusiei - Rusia a pierdut 277.660 de militari în Ucraina de la începutul invaziei sale, a anunțat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Numai în ultimele 24 de ore au fost uciși 340 de soldați ruși.
  • Sute de mercenari ai grupului Wagner s-au reîntors în Ucraina, în ultimele săptămâni, a anunțat Ministerul britanic al Apărării. Aceștia ar fi semnat contracte cu Ministerul rus al Apărării și cu alte companii militare private.
  • Piloții ucraineni învață engleza - Mai mulți piloţi ucraineni au început cursurile de limbă engleză, în pregătirea antrenamentelor pe avioanele de luptă F-16, potrivit unui purtător de cuvânt al Forţelor Aeriene ale SUA. Cursurile de limbă engleză sunt un pas critic pentru Forţele Aeriene Ucrainene în procesul de învăţare a zborului, operării şi întreţinerii acestui tip de avion, întrucât instrumentele avionului sunt în limba engleză, la fel ca manualele şi informaţiile care se referă la acesta.
  • Ce pregătește Zelenski - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, vineri, că urmează “veşti importante pentru Ucraina”. “Mâine vor fi veşti importante pentru Ucraina - pentru războinicii noştri, pentru întregul nostru stat. Lucrăm pentru a ne asigura că săptămânile următoare vor adăuga forţă Ucrainei - forţă internă - şi cooperarea necesară cu lumea. Pentru ca lumea să ne audă, să ne înţeleagă şi să ne sprijine. Le mulţumesc tuturor celor care ne ajută! Glorie tuturor celor care luptă şi muncesc pentru binele Ucrainei şi al poporului său!”, a mai spus el.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ce se întâmplă în Rusia

  • Recrutarea de toamnă - Un alt val de recrutare în Rusia începe la 1 octombrie, dar armata i-a liniştit pe viitorii soldaţi că nu vor fi trimişi spre războiul din Ucraina. „Noii recruţii vor fi chemaţi pentru serviciul militar de bază de 12 luni, dar acesta nu va fi efectuat în zona de război”, a declarat contraamiralul Vladimir Ţimlianski, responsabil pentru recrutare la Statul Major General.
  • Staţie de energie electrică distrusă - O dronă ucraineană a eliberat vineri explozibili deasupra unei staţii electrice dintr-un sat rus situat în apropierea frontierei cu Ucraina, generând întreruperea alimentării cu energie electrică a unui spital, a anunţat guvernatorul regiunii Kursk. La Belaia, la mai puţin de 25 de kilometri de frontieră, "o dronă ucraineană a aruncat două încărcături explozive asupra unui post electric", a declarat Roman Starovoit pe Telegram. "Unul dintre transformatoare a luat foc. Cinci localităţi şi un spital au rămas fără electricitate", a precizat Starovoit.
  • Amenințări către Occident - Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a avertizat vineri împotriva oricărei "reveniri ale unor infrastructuri militare" ale Statelor Unite sau NATO în Afganistan sau în regiune, spunând că este "îngrijorat" de intervenţiile "actorilor non-regionali". Rusia consideră o mare parte din Asia Centrală, care a fost sub dominaţie ţaristă şi apoi sovietică, ca sfera sa naturală de influenţă, iar Occidentul ca o ameninţare existenţială.
  • Petrol scump - Rusia vinde petrol către India la aproape 80 de dolari pe baril, cu aproximativ 20 de dolari peste plafonul occidental de preţ, potrivit traderilor şi calculelor Reuters. Oferta limitată de pe piaţă ajută Moscova să genereze un apetit puternic pentru exporturile sale. India, care este al treilea cel mai mare importator de petrol din lume, a devenit cel mai mare cumpărător de petrol rusesc, în principal Urals, din 2022, după sancţiunile occidentale împotriva Moscovei.
  • Putin s-a întâlnit cu un fost comandant Wagner - Președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu Andrei Troshev, fost comandant al mercenarilor Wagner, pentru a discuta despre modul în care sunt folosite unitățile de luptă voluntare în războiul din Ucraina, a anunțat vineri Kremlinul. La întâlnire a participat și ministrul adjunct al Apărării Yunus-Bek Yevkurov.
  • Mai multe arme pentru Ucraina - Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a îndemnat vineri companiile de armament din ţările Alianţei să-şi accelereze producţia pentru a continua să satisfacă nevoile Ucrainei, într-un mesaj transmis prin teleconferinţă la primul Forum internaţional al industriei de apărare, desfăşurat la Kiev, relatează EFE. "Numai cu curajul nu opreşti dronele. Numai cu eroismul nu interceptezi rachetele. Ucraina are nevoie de capacităţi. De înaltă calitate. În mari cantităţi. Şi rapid", a spus Stoltenberg.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇