Ziua 578: Ucraina avansează la Zaporojie, iar o dronă a lovit un sediu FSB din Kursk. Încă o navă a spart blocada Rusiei. UE a mai virat 1,5 miliarde

Ziua 578: Ucraina avansează la Zaporojie, iar o dronă a lovit un sediu FSB din Kursk. Încă o navă a spart blocada Rusiei. UE a mai virat 1,5 miliarde

În ziua 578 de război, atacuri susținute ale rușilor din regiunile Sumî și Donețk s-au soldat cu morți și răniți. Iar armata ucraineană se pregătește pentru iarnă, anticipând că avansul va fi mai dificil, dar contraofensiva nu va fi stopată.

Până atunci, armata ucraineană avansează la Zaporojie, unde prioritatea este să cucerească cât mai rapid fortăreaţa Tokmak, pe care Kievul a bombardat-o intens în ultimele ore pentru a-i alunga pe ocupanţi.

De asmenea, ucrainenii au raportat noi progrese spre Melitopol, dar și atacuri susținute asupra pozițiilor ruse din jurul Bahmut, în ciuda recomandărilor SUA. Și ar fi lovit cu o dronă un sediu FSB din Kursk.

După vizita în SUA, Volodimir Zelenski a făcut două escale, în Irlanda și în Polonia. În Irlanda s-a întâlnit cu şeful armatei sudaneze, într-un moment în care Kievul încearcă să contracareze influenţa rusă în Africa. Iar în vizita-surpriză din Polonia, în unul dintre cele mai tensionate momente dintre cele două țări, Zelenski a decorat doi voluntari polonezi.

În ce privește vizita în SUA, Zelenski a dezvăluit că s-a întâlnit aici cu antreprenori şi finanţişti americani de top, între care şi miliardarul Michael Bloomberg. Discuția a fost despre disponibilitatea acestora de a participa la reconstrucția Ucrainei, după terminarea războiului.

ADVERTISING

Și blocada Rusiei a fost din nou ocolită. Cea de-a doua navă cargo care transportă grâu ucrainean a sosit la Istanbul prin Marea Neagră duminică, în ciuda ameninţărilor Moscovei de a ataca navele care intră şi ies din Ucraina.

Iar Comisia Europeană a trimis în această săptămână Ucrainei suma de 1,5 miliarde de euro, asistenţă macrofinanciară. Din cele 18 miliarde de euro de la UE pentru Ucraina, ţara a primit deja 12 miliarde.

Sâmbătă, în ziua 577, au apărut informații că Ucraina a făcut victime printre generalii ruși, în atacul din Crimeea. Au apărut și imagini cu momentul când racheta lovește sediul Flotei ruse, iar americanii au cerut explicații Poloniei despre declarația premierului că nu va mai livra arme Ucrainei.

Evoluții pe front

Atacuri susținute ale rușilor - Bombardamente puternice au avut loc în regiunea Sumî, în apropiere de granița cu Rusia, dar și în regiunea Donețk, au informat autoritățile locale ucrainene. La Sumî s-au înregistrat peste 100 de explozii, iar un civil a murit, în timp ce în Donețk o femeie a murit și un bărbat a fost rănit.

Contraofensivă și iarna - Contraofensiva ucraineană va continua și în iarna care vine, chiar dacă vor fi condiții mult mai dificile pentru soldați, se arată în ultimul raport al Institutului pentru Studiul Războiului. În raport se admite că iarna „poate încetini mișcările la sol și aduce provocări asupra logisticii”, dar în niciun caz stoparea totală a operațiunilor de contraofensivă ucraineană.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Avans la Zaporojie - Trupele ucrainene continuă să avanseze în regiunea Zaporojie, în sudul Ucrainei, unde prioritatea lor este să cucerească cât mai rapid fortăreaţa Tokmak, pe care Kievul a bombardat-o intens în ultimele ore pentru a-i alunga pe ocupanţii ruşi, relatează duminică EFE. În acelaşi timp, artileria grea şi aviaţia rusă încearcă să încetinească contraofensiva ucrainenilor de-a lungul întregului front de sud, unde se spune că ar fi sosit întăriri numărând efective de câteva mii de soldaţi. Statul Major General ucrainean a raportat duminică noi progrese spre Melitopol, principalul oraş din regiunea Zaporojie deţinut de ruşi. Potrivit raportului, se pare că unităţile de asalt au reuşit să împingă inamicul mai la sud şi şi-au întărit poziţiile în zona Verbove, localitate care se află în drum spre Tokmak.

Spre Bahmut, în ciuda recomandărilor SUA - În același timp, potrivit ISW, Kievul insistă - se pare - să continue să lovească poziţiile ruse din jurul Bahmut (regiunea Doneţk, est), contrar recomandărilor SUA, în încercarea de a forţa Moscova să-şi concentreze forţele în zonă pentru a nu disloca întăriri spre frontul de sud.

ADVERTISING

Sediu FSB lovit - La Kursk, capitala regiunii omonime ruse de la frontiera cu Ucraina, o dronă a lovit o clădire administrativă care, potrivit serviciilor secrete ucrainene, ar aparţine Serviciului Federal de Securitate (FSB, fostul KGB). Guvernatorul regiunii Kursk, Roman Staravoit, a declarat pe Telegram că acoperişul clădirii a suferit pagube minore în urma atacului. "Nu este aşa. A fost un impact direct", afirmă o sursă ucraineană. Mai mult, Kievul a afirmat, de asemenea, că a lovit o rafinărie de petrol din apropierea aerodromului din Kursk.

Alte informații relevante

Susținere din Sudan - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat sâmbătă că s-a întâlnit cu şeful armatei sudaneze, generalul Abdel Fattah al-Burhane, în timpul unei escale în Irlanda, într-un moment în care Kievul încearcă să contracareze influenţa rusă în Africa, transmite AFP. Zelenski a informat că a discutat cu generalul sudanez despre "provocări comune în materie de securitate, în special activităţile grupurilor armate ilegale finanţate de Rusia". El i-a cerut acestuia să sprijine iniţiativele Kievului de a continua exporturile de cereale pe Marea Neagră, în pofida blocadei impuse de Rusia.

Lavrov atacă Occidentul la New York - Occidentul "luptă direct" împotriva Rusiei în Ucraina, a acuzat, sâmbătă, ministrul rus de externe Serghei Lavrov, la ONU, în contextul în care Kievul susţine că a ucis lideri militari ruşi în peninsula anexată Crimeea, relatează AFP. "Puteţi să-i spuneţi cum vreţi, dar ei se luptă cu noi, se luptă direct cu noi. Îl numim un război hibrid, dar asta nu schimbă realitatea", a spus Lavrov, referindu-se la ajutorul financiar, armele şi "mercenarii" din ţările occidentale.

Rusia respinge propunerea ONU pe cereale - Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că cele mai recente propuneri ale ONU de relansare a iniţiativei privind cerealele prin Marea Neagră sunt „nerealiste”. El a spus că Moscova a părăsit iniţiativa deoarece promisiunile făcute Rusiei, inclusiv privind eliminarea sancţiunilor asupra unei bănci ruseşti şi reconectarea acesteia la sistemul global SWIFT, nu au fost îndeplinite.

Vizită-surpriză în Polonia - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut sâmbătă după-amiază o escală scurtă în Polonia pentru a mulţumi şi decora doi voluntari polonezi, într-un moment în care relaţiile dintre Kiev şi Varşovia sunt foarte tensionate. Detalii AICI.

Blocada Rusiei, ocolită - Cea de-a doua navă cargo care transportă grâu ucrainean a sosit la Istanbul prin Marea Neagră duminică, potrivit site-urilor de monitorizare a traficului maritim, în ciuda ameninţărilor Moscovei de a ataca navele care intră şi ies din Ucraina, relatează AFP. Nava Aroyat, care arborează pavilionul Palau, a părăsit vineri Ciormomorsk, la sud de Odesa. Este a doua navă care foloseşte un coridor maritim înfiinţat de Kiev pentru a ocoli blocada impusă de Rusia, care s-a retras în iulie dintr-un acord internaţional care permitea exportul de produse agricole ucrainene în Marea Neagră.

Banii de la UE au ajuns la Kiev - Comisia Europeană a trimis în această săptămână Ucrainei suma de 1,5 miliarde de euro, în termeni de asistenţă macrofinanciară, relatează The Guardian. Comisia a promis un total de 18 miliarde de euro pentru Ucraina - ţara a primit deja 12 miliarde de euro. Fondurile vor fi folosite pentru menținerea în funcţiune a serviciilor publice esenţiale, cum ar fi spitalele, şcolile şi locuinţele pentru cetăţenii relocalizaţi, precum şi plăţii salariilor şi a pensiilor, dar și pentru refacerea infrastructurii critice distruse.

Zelenski s-a întâlnit cu Bloomberg - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că s-a întâlnit cu antreprenori şi finanţişti americani de top, între care şi miliardarul Michael Bloomberg, în timpul vizitei sale din această săptămână în SUA. "Antreprenorii şi finanţiştii americani şi-au confirmat disponibilitatea de a face investiţii pe scară largă în ţara noastră de îndată ce războiul se va încheia şi vor exista garanţii de securitate", a afirmat Zelenski într-o postare pe Telegram.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇