Ziua 571: Atac masiv la Odesa, drone trimise spre Moscova. Kim Jong Un a primit drone cadou. Încă un sat recucerit

Ziua 571: Atac masiv la Odesa, drone trimise spre Moscova. Kim Jong Un a primit drone cadou. Încă un sat recucerit

Ziua 571 de război a început cu atacuri cu drone în zona Moscova, dar și în zona ocupată a Peninsulei Crimeea. Autoritățile ruse susțin că le-au doborât și nu există victime sau pagube materiale.

De cealaltă parte, forțele ruse au atacat puternic, cu șase drone și 10 rachete, vizând în principal părțile de sud ale regiunii Odesa. Forțele Ucrainei spun că au distrus șase drone și șase rachete. Și au anunțat că au recucerit satul Klişciivka, la sud de oraşul strategic Bahmut.

Iar liderul nord coreean și-a continuat vizita în Rusia, trecând de la arme la alimente, după care, în jurul prânzului, a plecat spre casă, la bordul trenului său blindat. Și nu înainte de a primi cadou cinci drone explozive, o dronă de recunoaştere şi o vestă antiglonţ.

Avem și o statistică, în Forbes Ucraina, pe baza datelor de la Armata Ucrainei, care arată că Rusia ar fi cheltuit 167 de miliarde de dolari pentru invazia la scară largă, iar ucrainenii ar fi distrus echipamente ruseşti în valoare de aproximativ 34 de miliarde de dolari până la 24 august.

Iar șeful NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că trebuie să ne pregătim pentru un război lung în Ucraina.

ADVERTISING

Sâmbătă, în ziua 570 de război am aflat că rușii vor să vândă proprietatea lui Zelenski din Crimeea și s-au înregistrat daune majore în Sevastopol. Iar NATO nu vede încă posibilă pacea în Ucraina.

Evoluții pe front

Un război lung - Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că nu ar trebui să ne așteptăm la o încheiere rapidă a războiului din Ucraina. "De aceea, trebuie să ne pregătim pentru un război lung. Majoritatea războaielor durează mai mult decât se anticipa când au început", a spus el, într-un interviu pentru grupul de presă german Funke, informează AFP.

Atac spre Moscova și Crimeea - Apărarea antiaeriană rusă a doborât mai multe drone, a anunţat duminică Ministerul rus al Apărării, citat de AFP. Una dintre drone a fost interceptată la ora locală 01:45 (sâmbătă, 22:45 GMT) în districtul Istrinskii din regiunea Moscova. Două drone ucrainene au fost, de asemenea, distruse în jurul orei 01:15, ora Moscovei (sâmbătă, 22:15 GMT) pe coasta de vest a Crimeei, apoi alte patru 30 de minute mai târziu deasupra coastelor de est şi de nord-vest ale peninsulei. Nu ar exista pagube sau victime. Cel puţin 24 de zboruri au fost întârziate pe marile aeroporturi din Moscova, o acţiune frecventă a autorităţilor aviatice în timpul atacurilor cu drone asupra capitalei.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Depozit petrolier atacat - O dronă a lovit un depozit petrolier situat în regiunea Oriol, la sud-vest de Moscova, iar un tanc de combustibil a luat foc. Incendiul a fost stins ulterior, a anunțat pe Telegram guvernatorul regiunii ruse Oriol, Andrei Klișkov, citat de The Kyin Independent.

Atac în sudul Odesei - Rușii au lansat duminică un atac aerian cu drone și rachete asupra Ucrainei, vizând în principal părțile de sud ale regiunii Odesa. În timpul atacului a fost lovită o unitate agricolă, au anunțat, pe Telegram, reprezentanții Forțelor aeriene ucrainene. Rușii au lansat șase drone Shahed fabricate de Iran și 10 rachete. Forțele Ucrainei susțin că au distrus șase drone și șase rachete, potrivit Reuters. Amploarea pagubelor nu a fost anunțată. Alertele de raid aerian au pornit în mai multe regiuni ale Ucrainei.

Încă un sat recucerit - Generalul Aleksandr Sîrski, comandantul forţelor terestre ucrainene, a anunţat duminică recucerirea satului Klişciivka, la sud de oraşul strategic Bahmut, transmite Reuters. Rusia cucerise localitatea respectivă în ianuarie. "Klişciivka a fost curăţat de ruşi şi eliberat", a afirmat Sîrski.

ADVERTISING

Vizita lui Kim Jong-Un în Rusia

Apogeu în relațiile Rusia - Coreea - Liderul nord-coreean Kim Jong-un şi ministrul rus al apărării Serghei Şoigu au discutat chestiuni practice pentru a impulsiona cooperarea militară, a anunţat duminică presa de stat, în ceea ce Phenianul numeşte un "nou apogeu" pentru relaţiile bilaterale, relatează Reuters. Vizita liderului nord-coreean, care îşi părăseşte rareori ţara, are loc în contextul în care "se deschide o nouă perioadă de glorie a prieteniei, solidarităţii şi cooperării în istoria dezvoltării relaţiilor dintre DPRK şi Rusia", a anunţat agenţia de presă de stat KCNA, folosind iniţialele pentru Republica Populară Democrată Coreeană.

După arme, alimente - Continuându-şi călătoria cu trenul, care durează de o săptămână, Kim va merge acum la mai multe întreprinderi alimentare, a relatat duminică agenţia de ştiri rusă RIA.

În drum spre casă - În jurul prânzului, Kim Jong Un a plecat, la bordul trenului său blindat, din Extremul Orient al Rusiei spre graniţa cu Coreea de Nord, informează agenţiile de ştiri ruse, citate de AFP. "Ceremonia de plecare a liderului RPDC a avut loc la staţia Artiom Primorski-1, unde se afla deja trenul blindat al lui Kim Jong Un", a relatat RIA Novosti. În imagini, Kim, pe treptele trenului său, îşi ia rămas bun de la delegaţia rusă care îl însoţeşte, condusă de ministrul Ecologiei, Alexander Kozlov.

A primit drone - Duminică, Kim Jong Un a primit cadou cinci drone explozive, o dronă de recunoaştere şi o vestă antiglonţ de la guvernatorul regiunii Primorie din Extremul Orient al Rusiei, potrivit TASS. Cadouri militare cu o simbolistică puternică, pe fondul temerilor occidentale cu privire la un posibil acord pentru livrări de arme şi muniţii nord-coreene de care Moscova are nevoie pentru ofensiva sa în Ucraina.

Alte informații relevante

SUA trimit imprimante 3D - Statele Unite vor furniza Ucrainei imprimante 3D industriale, capabile să producă piese pentru echipamentul militar folosit pe front, a anunțat William Laplante, subsecretarul al Apărării pentru Achiziții, anunță Meduza. Fiecare imprimantă are dimensiunea unui camion, iar ucrainenii au fost instruiți săptămâna trecută pentru a le folosi, a spus acesta.

Banii războiului - Rusia a cheltuit 167 de miliarde de dolari pentru invazia la scară largă, iar ucrainenii au distrus echipamente ruseşti în valoare de aproximativ 34 de miliarde de dolari până la 24 august, potrivit Forbes Ucraina, pe baza datelor publicate de Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei. Această cifră nu include cheltuielile de apărare ale Rusiei care nu sunt legate de război şi nici pierderile economice ale Rusiei ca urmare a multiplelor sancţiuni internaţionale.

Apărare aeriană pentru Ucraina - Canada va contribui cu 33 milioane de dolari canadieni (24,5 milioane dolari americani) în cadrul unui parteneriat condus de Marea Britanie prin care se cumpără echipamente de apărare aeriană pentru Ucraina, a anunțat duminică ministrul canadian al Apărării, Bill Blair, potrivit Reuters. Parteneriatul, care mai include SUA, Olanda și Danemarca, își propune să cumpere sute de rachete de apărare aeriană și sisteme asociate.

Mercenarii Wagner nu-și găsesc de lucru - Foștii mercenari din Grupul Wagner sunt nevoiți să accepte slujbe prost plătite, ca șoferi de taxi, muncitori în construcții sau paznici când se întorc din Ucraina, scrie site-ul independent rus Mozhem Obyasnit citat de Newsweek. Mama unui mercenar, fost deținut, a povestit că acesta a încercat să se angajeze într-o fabrică de drone din peninsula Kamceatka, dar a fost refuzat, iar o femeie din regiunea Tyumen a spus că soțul ei nu a fost primit într-o fabrică din sectorul securității și lucrează ca taximetrist. O agenție de recrutare care lucrează pentru o fabrică din domeniul militar a confirmat că nu sunt eligibili candidații cu condamnări pentru furt, droguri sau crime, chiar dacă au fost amnistiați. De asemenea, o agenție care recrutează pentru un post de asistent bucătar la compania care a preluat lanțul de fast-food Burger King nu acceptă foști luptători Wagner.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇