Președintele rus Vladimir Putin a făcut marți neobișnuit de multe declarații publice, răspunzând, timp de aproape două ore, întrebărilor care i-au fost puse în marja unui forum economic la care a participat la Vladivostok.
El chiar a admis că decizia Uniunii Sovietice de a trimite tancuri în Ungaria şi Cehoslovacia pentru a zdrobi protestele în masă în timpul Războiului Rece a fost o greşeală.
„A fost o greşeală", a admis Putin, când a fost întrebat despre percepţia Rusiei ca putere colonială din cauza deciziei Moscovei de a trimite tancuri în Budapesta în 1956 şi în Praga în 1968.
„Nu este corect să faci ceva în politica externă care dăunează intereselor altor popoare", a declarat Putin, care în 2022 a trimis zeci de mii de soldaţi în Ucraina, declanşând cel mai mare război terestru din Europa, după cel de-Al Doilea Război Mondial.
Putin a completat însă că Statele Unite fac aceleaşi greşeli ca şi Uniunea Sovietică. El a spus că Washingtonul nu are „prieteni, ci doar interese".
Revolta maghiarilor din 1956 a fost zdrobită de tancurile şi trupele sovietice. Cel puţin 2.600 de maghiari şi 600 de soldaţi sovietici au fost ucişi în lupte.
Primăvara de la Praga din 1968 s-a încheiat când forţele Pactului de la Varşovia conduse de sovietici, cu excepţia României, au invadat Republica Socialistă Cehoslovacă. 137 de cehi şi slovaci au murit ca urmare a invaziei, potrivit istoricilor cehi.
Putin vrea o „Zi a Reunificării”
Declarația a venit în ziua în care Putin a înaintat un proiect de propunere către Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, pentru a stabili o „Zi a Reunificării" pentru Rusia şi teritoriile ucrainene anexate.
Proiectul propune ca „Ziua Reunificării" să fie declarată la 30 septembrie.
Putin a anunţat anul trecut anexarea ilegală a patru teritorii ucrainene: autoproclamatele Republici Populare Doneţk şi Lugansk (RPD şi RPL) din estul Ucrainei, precum şi regiunile Herson şi Zaporojie din sudul ţării, chiar dacă nu le controlează în totalitate. Putin a încercat de atunci să prezinte o imagine falsă a legitimităţii ruseşti în cele patru regiuni din Ucraina.
La sfârşitul săptămânii trecute, oficialii numiţi de Rusia au organizat alegeri în fiecare dintre aceste patru regiuni, care au fost în mare măsură respinse de comunitatea internaţională ca fiind un simulacru.
Partidul lui Putin, Rusia Unită, a dominat fără surpriză rezultatele.