Ce a câștigat și ce a pierdut Putin prin uciderea lui Prigojin?

Moartea înconjurată de mister a comandantului Wagner reprezintă o nouă criză a regimului politic de la Kremlin de care Ucraina poate profita pe câmpul de luptă.

Pe cât de provocator a fost comportamentul lui Prigojin după rebeliune, prin frecventele deplasări în Africa, Belarus și Rusia, pe atât de brutal a fost gestul lui Putin de a-și elimina inamicul.

Prigojin a fost creația președintelui rus, care l-a folosit pentru relansarea imperialismului roșu, dar credinciosul servitor s-a întors împotriva stăpânului, nefiind, însă, pregătit să-l învingă.
Ce a câștigat și ce a pierdut Putin prin uciderea lui Prigojin?

Sunt multe întrebări rămase fără răspuns după moartea fulgerătoare a comandantului Grupului Wagner. De asemenea, sunt multe suspiciuni legate de felul cum și-a pierdut viața, existând teorii că a fost o spectaculoasă înscenare. 

Pe de altă parte, oficialii americani au anunțat că fondatorul grupului paramilitar a fost eliminat în urma operațiunii secrete a unei agenții de spionaj din Rusia.

„Evaluarea noastră inițială este că… Prigojin a fost ucis”, a declarat generalul Pat Ryder, purtător de cuvânt al Pentagonului, citat de cotidianul Wall Street Journal. 

Până acum, de la începutul conflictului din Ucraina, evaluările militarilor americani nu au dat greș în ce privește citirea acțiunilor Kremlinului.

Un alt mister e acela că nu se știe pe ce se baza șeful Wagner în credința lui că Putin nu se va răzbuna după rebeliunea de acum două luni. 

Liderul rus o făcuse deja de nenumărate ori, de ce s-ar fi comportat, acum, altfel? Toți oponenții importanți au fost uciși, închiși sau au scăpat ca prin urechile acului în urma unor tentative de eliminare.

Timp de două luni, Prigojin a călătorit frecvent cu avioanele sale la Moscova, Sankt Petersburg, Minsk, în Belarus, și în Africa. Un mod ciudat și dezinvolt prin care a arătat lumii că planurile de răzbunare ale lui Putin nu-l pot atinge.

ADVERTISING

Miliardarul a lăsat să se înțeleagă, în urma declarațiilor publice postate pe canalele sale de Telegram, faptul că, de-a lungul anilor, a strâns dovezi despre afacerile secrete ale liderului de la Kremlin, iar acestea îl fac imun la represaliile Kremlinului.

Uciderea lui Prigojin, exact la două luni de la începutul scurtei rebeliuni, prin aruncarea în aer a avionului său personal, arată că Putin nu s-a temut de amenințările fostului său subordonat, pedepsindu-l pentru nesupunere.

Unde sunt mercenarii?

Modul cum a făcut-o, în urma unui plan complicat, utilizând resurse importante, oameni și informații, sugerează premeditarea și implicarea a cel puțin unui serviciu de securitate din Rusia.

„În ce privește prezența mercenarilor în Belarus, pot să spun că și înainte de 23 august, de evenimentele care au avut loc în Rusia, am înregistrat faptul că numărul acestora era în scădere. Nu în mod semnificativ, nu rapid, dar treptat, numărul luptătorilor Wagner, cantonați în Belarus, a tot a scăzut”, a declarat Andri Demcenko, purtătorul de cuvânt al grănicerilor din Ucraina. 

Conform unor estimări făcute de guvernul lituanian în urmă cu o săptămână, pe teritoriul Belarus se aflau în jur de 4.500 de mercenari Wagner.

Din acest motiv, două state NATO, vecine cu Belarus, e vorba de Polonia și Lituania, au decis să suplimenteze număr militarilor prezenți la graniță.

După moartea lui Prigojin, pe conturile rețelelor sociale controlate de acesta, au apărut mai multe mesaje care cereau răzbunare, dar și un nou marș al trupelor paramilitare spre Moscova.

InfografieAvionPrigojinHarta

Sunt șanse mici ca acest lucru să se întâmple în viitorul apropiat, Rosvgardia, corpul de armată a cărei misiune principală e să-l păzească pe Putin, a intrat în alertă la scurt timp după prăbușirea avionului lui Prigojin.

La Kremlin se manifestă o stare de neliniște din cauza luptătorilor care pot deveni, în orice moment, o amenințare pentru regim.

Instrumentul perfect

Deși scoaterea din scenă a principalului inamic al lui Putin arată ca o victorie a președintelui rus, poziția sa e tot mai fragilă. Aparent, și-a câștigat autoritatea contestată de Prigojin în urmă cu două luni, dar victoria a venit și cu multe pierderi: 

  • Prin modalitatea îndepărtării liderului Wagner a recunoscut în fața tuturor că se află în fruntea unui regim criminal;
  • A devenit o țintă a urii și frustrărilor naționaliștilor extremiști, susținători ai lui Prigojin;
  • O mică armată de câteva mii de luptători experimentați se află undeva, pe drumul dintre Minsk și Moscova; 
  • Nu a rezolvat criza de pe frontul din Ucraina;
  • Le-a transmis inamicilor săi faptul că într-o confruntare cu el trebuie să meargă până la capăt;
PrigojinFloriTablou@Telegram
SUSȚINĂTORI. La sediile de recrutare Wagner de pe teritoriul Rusiei au venit zeci de oameni care au depus flori în memoria lui Evgheni Prigojin, un criminal de război - Foto: Telegram/ Rusia

Grupul Wagner a fost creația lui Vladimir Putin, o forță militară paralelă, cu misiunea să-i rezolve treburile murdare în țările și teritoriile în care nu putea interveni cu armata oficială din cauza unor posibile reacții internaționale.

Wagner a reprezentat instrumentul perfect pentru Putin de relansare a imperialismului roșu, pierdut odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice.

Prin folosirea unor forțe militare fără identitate a anexat Crimeea în 2014, a cucerit teritorii în Donbass, Ucraina, a intervenit în Siria, impunându-și influența prin forță și în multe state africane cu regimuri politice slabe și corupte.

Singura problemă a fost că Evgheni Prigojin, omul său de încredere, a acumulat putere și bogăție, ceea ce i-a permis să se întoarcă împotriva „patronului” său.

Un criminal de război

În confruntarea cu Putin, Prigojin a făcut multe greșeli. Probabil, „bucătarul” a fost trădat de educația precară, una care l-a lipsit de capacitatea de a înțelege nuanțele unui conflict complicat și importanța realizării unor alianțe.

Prigojin se mândrea cu brutalitatea sa, cu limbajul vulgar și cu punerea acțiunii înaintea rațiunii. Ceea ce l-a făcut cunoscut în Rusia, într-un mediu puternic cenzurat și controlat, l-a și distrus.

A făcut multe greșeli, de la declanșarea unei rebeliuni fără un plan și stoparea ei pe parcurs, încrederea că e apărat de secretele pe care le deține, setea de putere și lipsa măsurilor de siguranță personală, toate acestea l-au făcut vulnerabil în fața unui Putin umilit și dornic de răzbunare.

10 people die, including Wagner head Prigozhin, in
EXPLOZIE. Resturile avionului în care se afla Prigojin, alături de alți comandanți Wagner, mistuite de incendiu la câteva minute după ce s-a prăbușit - Foto: Hepta.ro

Prigojin e un criminal de război. A ucis oameni în Ucraina, a condus operațiuni împotriva unor state independente, realizând fabrici de troli care aveau misiunea să răspândească informații false, a finanțat atacuri cibernetice asupra unor companii și infrastructuri critice din Polonia, Ucraina, Republica Moldova și alte state vizate de Rusia.

Se poate spune despre el că a reprezentat „războinicul perfect în lupta cu Occidentul” creat de mintea bolnavă a lui Putin, unul care ascultă orbește ordinele șefului, e lipsit de emoții și însetat de luptă fără a da doi bani pe viața sa și a celor din jur.

Cel care a declanșat haosul

La un moment dat, creatura a vrut să-i ia locul stăpânului și ca într-un roman fantastic, populat cu personaje tenebroase, a avut loc confruntarea finală în care stăpânul a învins.

„Deși nimeni nu mărșăluiește acum spre Moscova, Putin se află sub presiunea acelei părți a elitei nemulțumite de modul în care conduce războiul”, se arată într-un comentariu al lui Ivan Fomin, expert al Centrului European de Analiză Politică.  

WagnerUcisiOmagiuRusia@Telegram
RUSIA. Vladimir Putin este contestat puternic pentru prima dată de la începutul războiului de un grup mai numeros de cetățeni, e vorba de naționaliștii-extremiști, susținătorii lui Prigojin. În imagine, o femeie depune flori și se reculege în memoria comandanților Wagner eliminați de Putin - Foto: Telegram/ Rusia

„Cu doar trei zile înainte de prăbușirea avionului lui Prigojin, unii membri ai serviciilor de informații rusești îi cereau lui Putin să-i demită pe Șoigu și Gherasimov. De asemenea, doreau ca președintele rus să treacă la o abordare mai agresivă a războiului, să lanseze mobilizarea generală și să declare legea marțială”, a scris Fomin.

Răzbunarea îl va ajuta pe Putin să câștige ceva timp, dar asta doar în situația în care pe frontul din Ucraina nu se va întâmplă nimic important în viitoarele săptămâni. Ceea ce e puțin probabil, mai ales acum când „marele războinic” Prigojin, cum e perceput de o mare parte dintre militarii ruși, a fost ucis de cel care a declanșat haosul. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇