Prigojin a părăsit scena, dar nu toată lumea e convinsă că a murit: "Exact așa mi-aș fi înscenat moartea"

Prigojin a părăsit scena, dar nu toată lumea e convinsă că a murit: "Exact așa mi-aș fi înscenat moartea"

Teoriile alternative despre soarta lui Evgheni Prigojin încep să capete aderență, alimentate și de antecedentele șefului mercenarilor Wagner: acesta era expert în deghizare și a apărut teafăr și nevătămat după un alt accident aviatic, când a fost declarat mort.

Circulă multe întrebări și ipoteze despre deznodământul lui Prigojin și multe instituții media prestigioase la nivel internațional preferă să rămână circumspecte, folosind termenul „presupusa moarte a lui Prigojin”, întrucât, de regulă, ceea ce se transmite din Rusia nu poate fi considerat imediat cert 100%, dar și pentru că șeful grupului Wagner era un personaj „alunecos”.

Nici măcar reacția lui Vladimir Putin, care a confirmat moartea lui Prigojin la o zi după accidentul avatic de miercuri, nu a pus capăt întrebărilor și speculațiilor. Mulți nu sunt convinși că acesta a pierit și îl cred în stare să-și fi înscenat moartea. Mai ales că un episod din trecut aduce mult cu ceea ce s-a întâmplat acum.

În 2019, Evgheni Prigojin a fost declarat decedat după ce un avion de transport An-72 s-a prăbușit în Republica Democrată Congo. Ambasada Rusiei a transmis că la bord se aflau doi cetățeni ruși și mai mulți membri ai echipei președintelui statului african. Două zile mai târziu, șeful grupului Wagner a apărut teafăr și nevătămat, spunând că informațiile despre moartea lui au fost o exagerare.

ADVERTISING

Un agent al haosului, capabil de orice

După accidentul de miercuri, pe lângă teoria unui asasinat politic organizat cu perfidie de Vladimir Putin ca răzbunare pentru tentativa de lovitură de stat la care a participat Prigojin, persistă o ezitare în a declara fără îndoială că de data asta liderul mercenarilor ruși este mort, se arată într-o analiză publicată de The Guardian.

"Există o mare reținere față de primele relatări. S-a anunțat că un pasager cu același nume ca Evgheni Prigojin se afla la bord. Dar se știe și că mulți indivizi și-au schimbat numele în Evgheni Prigojin, ca parte a eforturilor lui de a-și masca deplasările", a scris Keir Giles, consultant senior la programul pentru Rusia și Eurasia în cadrul grupului de experți Chatham House.

"Așa că până vom ști cu siguranță că este chiar Prihojin, să nu fim surprinși dacă el apare curând într-o nouă înregistrare video din Africa", a adăugat el.

Rezervele sunt întemeiate și de abilitatea lui Prigojin de a se deghiza. În iunie, după ce acesta a declanșat revolta mercenarilor împotriva Kremlinului, descinderea autorităților ruse la reședința și biroul său au scos la iveală mai multe pașapoarte pentru posibile dubluri care au călătorit folosind numele său.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

S-au găsit și fotografii cu Prigojin deghizat în diverse ipostaze, inclusiv cu barbă mare, ochelari de pilot de avion și îmbrăcat în uniforme militare străine.

De vreme ce știa foarte bine să-și acopere spatele, mulți se întreabă de ce n-ar fi apelat și de data asta la arsenalul său de trucuri ca să încerce să scape de Putin sau ca urmare a unui ipotetic târg cu președintele rus. Prigojin, ca agent al haosului și troll media, a fost folositor pentru teoriile conspirației, iar mulți se întreabă dacă nu cumva totul sună prea convenabil odată cu ieșirea lui bruscă din scenă.

Cadavrul lui Prigojin ar putea fi prea desfigurat de impactul cu solul și incendiul izbucnit pentru a fi identificat prin metode obișnuite, a scris joi publicația rusă independentă Fontanka. "Și ca să dispară pentru totdeauna, folosind unul dintre multele lui pașapoarte fabricate, un avion în flăcări e un mod bun de a o face", a scris un important cercetător rus și expert în social media.

ADVERTISING

"Cred că este absolut inevitabil ca 50% din populație să fie întotdeauna convinsă că tocmai a scăpat și că aceasta a fost calea lui de ieșire. Acest tip de teorie a conspirației va fi mereu foarte populară, mai ales având în vedere istoricul lui", a spus Andrei Soldatoc, un jurnalist rus și expert în serviciile de informații.

Alexei Venediktov, fostul șef al postului de radio Ecoul Moscovei, a scris că Prigojin ar fi fost ușor de observat la intrarea în aeroportul Vnukovo-3 airport și în timp ce mergea pe pistă, dar ar fi putut la fel de bine să se ducă spre un al doilea avion care a decolat miercuri.

Venediktov a postat și un sondaj care arată că aproape 60% din cititorii săi cred că avionul lui Prigojin a fost fie doborât de o rachetă, fie de un dispozitiv exploziv aflat la bord, dar 17% cred că el și-a înscenat moartea. Doar 1% cred că prăbușirea avionului a fost un accident, pur și simplu.

În plus, s-a descoperit că într-unul dintre pașapoartele false ale lui Prigojin figurează ca loc al nașterii regiunea Tver, unde s-a prăbușit avionul.

Mai multe scenarii și nimic clar

Detaliile accidentului nu sunt clare și există o posibilitate ca Prigojin și posibil și "mâna dreaptă" a acestuia, Dmitri Utkin, să nu se fi aflat în acel avion și să fi supraviețuit, a spus Marina Miron, cercetătoare la Departamentul de Studii ale Războiului la King's College London, pentru Newsweek.

Un alt scenariu ar fi cel al unei acțiuni de tip "inside job", prin care Prigojin și Utkin să dispară și să trăiască sub acoperire, crede Miron. "Astfel, ambii au supraviețuit ca parte a unui plan mai amplu de a dispărea sau de a reapărea cu nume și apariții schimbate pentru a-l servi pe Putin", a spus ea.

În această ipoteză, Putin își rezolvă problema cu trădătorii Wagner, dar liderii mercenarilor pot acționa în continuare din culise, explică experta. Poate și din această cauză cei care par mai convinși de moartea lui Prigojin sunt aliații lui.

Canalele de Telegram apropiate de grupul Wagner au declarat repede că avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer trasă de armata rusă. Țargrad, o agenție conservatoare de știri, a relatat că avionul lui Prigojin ar fi fost doborât de un dispozitiv aflat la bord, ceea ce ar mări cercul celor implicați în acest incident.

"Progojin a murit ca urmare a acțiunilor trădătorilor Rusiei. Chiar și în iad, el va fi cel mai bun! Slavă Rusiei!", a scris Grey Zone, un canal media apropiat de grupul Wagner care a susținut că avionul a fost doborât de apărarea aeriană rusă.

Vladimir Rogov, un oficial din regiunea ucraineană Zaporojie susținut de autoritățile ruse, a spus că a primit confirmarea că Prigojin și Utkin sunt morți și a numit incidentul o "crimă".

Pistele care duc spre Putin

Președintele american Joe Biden și mai mulți analiști l-au indicat pe Vladimir Putin ca autor al eliminării lui Prigojin. "Nu sunt surprins", a spus liderul de la Casa Albă la scurt timp după ce vestea accidentului s-a răspândit. "Puține lucruri se întâmplă în Rusia fără să fie Putin în spatele lor. Dar nu știu destule ca să cunosc răspunsul", a precizat acesta.

Și Volodimir Zelenski arată cu degetul spre Putin: "Noi nu avem nimic a face cu această situaţie. Asta e sigur. Dar cred că toată lumea îşi dă seama cine are", a declarat președintele Ucrainei.

Informațiile că Prigojin a fost ucis sunt false, a scris Igor Sușko, un fost pilot de curse rus, pe Twitter. "Miroase a complot al lui Putin ca să dispară", a scris el. Totuși, acesta a preluat și opinia unui activist pentru drepturile omului exilat din Rusia, Vladimir Osecikin, care a spus că este "99,999% sigur că Prigojin a fost asasinat de Putin", citând surse din serviciile de informații de la Moscova.

"Dacă eram Prigojin, exact așa mi-aș fi înscenat moartea. Toată lumea ar fi fericită; m-aș putea retrage în pace", a scris cineva pe rețeaua X, fosta Twitter.

Publicația est-europeană Visegrad 24 se întreabă într-o postare pe X: "E posibil ca prăbușirea să fie un complot deștept al lui Prigojin ca să-și însceneze moartea și să dispară?".

Citând date de monitorizare a zborurilor, unii speculează că un al doilea avion deținut de Prigojin a plecat de la Moscova spre Sankt Petersburg cam în același timp și că șeful grupului Wagner s-ar fi aflat la bord.

Christo Grozev, de la publicația de investigații Bellingcat, a scris că "toată lumea își ține respirația" pentru a vedea dacă Prigojin va ieși din al doilea avion.

"Se cunosc prea puține informații, dar de fapt, știm că unul dintre cele două avioane ale sale s-a prăbușit. Celălalt a aterizat în siguranță", a spus Marina Miron.

S-a speculat și că în ultimele luni Prigojin ar fi folosit o dublură, pentru că liderul mercenarilor avea un deget lipsă la o mână, iar în fotografii din acest an apărea cu toate degetele.

"Este un șmecher, un troll. Are informatori în mai multe structuri, așa că va trebui să așteptăm", a spus o sursă pentru publicația independentă Meduza.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇