Ziua 548. Toate victimele avionului prăbușit au fost găsite. Elitele de la Moscova se tem. Ucraina, în spatele exploziilor de la Nord Stream?

Ziua 548. Toate victimele avionului prăbușit au fost găsite. Elitele de la Moscova se tem. Ucraina, în spatele exploziilor de la Nord Stream?

Ziua 548 de război a adus noi atacuri masive ale rușilor. Cel mai grav afectat a fost Hersonul, unde în 24 de ore rușii au lansat peste 500 de obuze, provocând și victime printre civili.

Și ucrainenii au întețit atacurile asupra teritoriului rus, vizate fiind regiunile Kaluga și Belgorod. Diferența este însă că în bombardamentele forțelor Kievului victimele și pagubele colaterale sunt foarte mici sau inexistente.

Și asupra Crimeii ucrainenii au lansat în operațiunea de Ziua Independenței peste 40 de drone. Oficialii Moscovei spun că le-au doborât pe toate, fără a da informații despre pagube sau victime.

Vin informații noi și despre moartea liderului Wagner Evgheni Prigojin. Anchetatorii ruşi au anunţat că au găsit corpurile tuturor celor zece victime şi cutia neagră a avionului. Pentagonul este destul de convins că a fost vorba de asasinat, iar un grup de militanţi ruşi care luptă de partea Ucrainei îi îndeamnă pe mercenari să întoarcă armele ca să-și răzbune fostul șef. Kremlinul neagă orice implicare, dar elitele de la Moscova tremură de teamă că urmează pe lista lui Putin.

Au apărut și scurgeri de informații din ancheta asupra exploziilor de a gazoductele Nord Stream și autoritățile germane par că au găsit tot mai multe indicii care arată că Ucraina e responsabilă și niciunul care să plaseze vina în dreptul Rusiei.

În tot acest șir de cifre și statistici legate de război, cineastul danez Lars von Trier s-a ales cu critici dure după ce a ținut să reamintească faptul că, de fapt, este vorba de vieți furate și de-o parte, și de cealaltă. Tirul de critici s-a abătut asupra sa după ce și-a văzut premierul, pe Mette Frederiksen, pozând alături de Zelenski, „ca o tânără îndrăgostită, cu un zâmbet larg, în cabina de pilotaj a uneia dintre cele mai înspăimântătoare mașini de ucis din epoca noastră” - avionul de luptă F-16.

ADVERTISING

Joi, el le-a răspuns celor care l-au contestat pentru că a spus că și viețile rușilor contează: „Pur şi simplu spuneam ceea ce este evident: toate vieţile din această lume sunt importante. O frază uitată, se pare, dintr-o vreme în care pacifismul era o virtute”.

Situația pe front

  • Atac masiv asupra Hersonului - Cel puţin o persoană a fost ucisă, iar alte trei rănite - inclusiv un copil - într-un atac rusesc în regiunea ucraineană Herson. „Inamicul a comis 81 de atacuri în ultima zi, a lansat 501 obuze de mortier, de artilerie, de tanc GRAD, a lansat drone şi avioane”, anunţă şeful Administraţiei Militare regionale Oleksandr Prokudin.
  • Asalt asupra Crimeii - Moscova anunţă vineri că a doborât 42 de drone ucrainene în Crimeea ocupată şi evocă un atac masiv în peninsula anexată în care Kievul a anunţat joi că a desfăşurat o rară operaţiune de comando: „Nouă drone au fost distruse în urma impactului tirurilor deasupra teritoriului republicii Crimeea. 33 de drone au fost neutralizate cu mijloace de război electronic şi s-au prăbuşit fără să-şi atingă ţinta”. Ministerul rus nu oferă informaţii despre eventuale pagube sau victime în urma distrugerii dronelor.
  • Rachete deasupra Odesei - Două atacuri cu rachete au avut loc în regiunea Odesa. Ruși au lansat rachetele din Marea Neagră în direcția porturilor din regiune, dar toate au fost distruse de sistemele de apărare anti-aeriană.
  • Decenii de închisoare pentru soldați ucraineni în Donețk - Un tribunal din regiunea anexată ilegal Donețk i-a condamnat la câte 25 de ani de închisoare pe doi soldați ucraineni sub acuzația că, în martie anul trecut, ar fi tras cu mitraliera asupra unei mașini cu civili, 4 persoane fiind ucise.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Moartea lui Prigojin

  • Toate victimele, găsite - Anchetatorii ruşi au anunţat vineri că au găsit corpurile tuturor celor zece victime şi cutia neagră a avionului prăbuşit miercuri în regiunea Tver de la nord de Moscova, în care se afla Evgheni Prigojin, şeful grupului de mercenari Wagner, transmite AFP. "Corpurile celor zece victime au fost găsite la locul accidentului de avion. Sunt în curs analize genetice moleculare pentru stabilirea identităţii lor. Recorderele de zbor au fost preluate de anchetatori şi este în curs o examinare detaliată a locului", a comunicat pe Telegram comisia de anchetă.
  • Pentagonul spune că a fost asasinat - Pentagonul a declarat că „este probabil ca Prigojin să fi fost ucis”. Oficiali americani și occidentali au declarat că explozia ar fi putut fi cauzată de o bombă sau de un alt dispozitiv amplasat în aeronavă, deși ar fi și alte posibilități, cum ar fi combustibilul alterat, potrivit New York Times.
  • Kremlinul neagă orice implicare în moartea lui Prigojin, prin vocea purtătorului de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov: „Legat de această catastrofă și de moartea tragică a pasagerilor, inclusiv a lui Evgheni Prigojin, există multe speculații și bineînțeles că Occidentul le prezintă dintr-un unghi anume. Toate acestea sunt minciuni crase”.
  • Merge Putin la înmormântare? - Peskov a mai spus că rezultatele anchetei vor fi publicate când vor fi gata și că nu poate da detalii despre ce se va întâmpla mai departe cu Grupul Wagner pentru că „legal, această structură nu există”. Întrebat dacă Putin va participa la înmormântare, Peskov a răspuns: „Nu știm cât va dura ancheta și președintele are un program foarte plin în general”.
  • Elitele Rusiei se tem că urmează - Washington Post citează surse care spun că elitele ruse sunt îngrozite și se tem să nu sfârșească precum Prigojin. „Cred că după asta nimeni nu mai îndrăznește să declare ceva împotriva războiului. Toată lumea înțelege acum ce risc își asumă și este unul uriaș”, spune un miliardar rus. „Toată lumea crede că Prigojin și liderii Wagner au fost eliminați la ordinul țarului. Toți sunt speriați. Statul va considera dușman pe oricine face ceva ce e considerat a fi lipsit de loialitate”, a spus un alt oligarh rus.
  • Răzbunarea mercenarilor - Un grup de militanţi ruşi care luptă de partea Ucrainei a cerut grupului de mercenari Wagner să schimbe tabăra şi să li se alăture pentru a răzbuna moartea fondatorului Wagner, Evgheni Prigojin: „Acum vă confruntaţi cu o alegere serioasă – puteţi sta într-o cușcă a Ministerului rus al Apărării şi puteţi servi drept câini de pază pentru executanţii comandanţilor voştri sau vă puteţi răzbuna. Pentru a vă răzbuna, trebuie să treceţi de partea Ucrainei”.
  • Mesaj de condoleanțe cu critici - Liderul cecen Ramzan Kadîrov a transmis condoleanțe familiei lui Prigojin, despre care a spus că a fost „o personalitate importantă la nivel național”, dar care „nu a văzut sau nu a vrut să vadă tabloul complet despre ceea ce se întâmplă în țară” și „și-a pus ambițiile personale mai presus de lucrurile cu adevărat importante pentru popor”: „Orice putea fi lămurit mai târziu. Dar așa era el, Prigojin, cu o determinare de fier și dorința de a-și atinge obiectivele aici și acum. Fără nicio îndoială a avut o contribuție majoră în noul război mondial și meritele nu i le poate lua nimeni. Moartea sa este o mare pierdere pentru întreaga țară”.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Atac ucrainean cu rachete - Ministerul rus al Apărării a anunțat că ucrainenii au lansat o rachetă asupra regiunii Kaluga, dar a fost distrusă, fără a fi provocate victime sau pagube.
  • Atac chirurgical cu zeci de obuze - Armata ucraineană a tras peste 70 de obuze asupra regiunii Belgorod în ultimele 24 de ore, anunță guvernatorul regiunii ruse. Nimeni nu a fost rănit, dar 6 case și două mașini au fost avariate.
  • Jurământ nou pentru luptătorii ruși - Putin a aprobat textul jurământului pe care îl depun voluntarii și cei care luptă pentru Rusia: „Jur solemn credință Federației Ruse, jur să respect cu sfințenie Constituția Federației Ruse, să urmez cu strictețe ordinele comandanților și superiorilor și să îndeplinesc cu conștiinciozitate îndatoririle ce-mi sunt atribuite. Jur să fiu devotat Federației Ruse, să-i apăr cu curaj independența și ordinea constituțională”.
  • Jurnalistă atacată - O jurnalistă Al Jazeera de origine palestiniană, Rania Dridi, a fost atacată în fața sediului Wagner din St. Petersburg în noaptea de joi spre vineri. Un agresor neidentificat a lovit-o în tâmpla dreaptă după care a fugit. Dridi a fost spitalizată.
  • Heineken pierde masiv în Rusia - Heineken a finalizat vânzarea activelor sale din Rusia către grupul Arnest, pentru taxa nominală de 1 euro, fără posibilitatea de reachiziție. Heineken pierde la această „afacere” în jur de 300 de milioane de euro. Detalii AICI.

Alte informații relevante

  • Ucraina, în spatele exploziilor de la Nord Stream - Der Spiegel citează surse din interiorul anchetei asupra exploziilor de la gazoductele Nord Stream care spun că autoritățile germane au tot mai multe indicii că Ucraina a fost implicată. Oficialii nu au aproape niciun dubiu că gazoductele au fost aruncate în aer de persoane care au folosit iahtul Andromeda, al cărui echipaj se presupune că a fost în Ucraina înainte de sabotaj și s-a întors acolo după. Nu au fost găsite indicii care să implice Rusia.
  • Putin se vede curând cu Erdogan, dar nu e clar unde - Preşedintele rus Vladimir Putin este aşteptat să poarte în curând discuţii în persoană cu preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat vineri Kremlinul, în timp ce Ankara încearcă să convingă Moscova să revină în acordul privind transportul de cereale ucrainene pe Marea Neagră. Întrebat despre invitaţia lui Erdogan adresată lui Putin de a vizita Turcia pentru a discuta despre acord şi alte probleme presante, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat joi că „înţelege" că această întâlnire „va avea loc în curând": „De obicei, sincronizăm anunţurile unor astfel de vizite cu ţările noastre partenere. Vom anunţa în scurt timp când şi unde va avea loc. Întâlnirea este în curs de pregătire şi este pregătită foarte minuţios".
  • Discuție Biden-Zelenski - Preşedintele american Joe Biden a discutat joi cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski cu privire la pregătirea de către SUA a piloţilor ucraineni pentru a opera avioane de luptă F-16, pregătire care va începe în luna septembrie, a anunţat Casa Albă.

Провів переговори із Президентом США President Joe Biden і подякував йому за привітання з Днем Незалежності.США взяли...

Publicată de Володимир Зеленський pe Joi, 24 august 2023
  • Bulgaria și cerealele ucrainene - Bulgaria a renunţat la solicitarea privind interzicerea importurilor de grâu din Ucraina, a anunţat joi ministrul Agriculturii şi Alimentaţiei, Kiril Vatev. Pe de altă parte, Bulgaria a informat Comisia Europeană că insistă să se aplice până la finalul anului interdicţia asupra importurilor de seminţe de floarea-soarelui, ulei de gătit nerafinat şi lapte praf din Ucraina.
  • Și viețile rușilor contează - Cineastul danez Lars von Trier s-a apărat joi după ce a publicat un mesaj pe Instagram în care a criticat donarea de avioane F-16 daneze Ucrainei. „Şi vieţile ruseşti contează”, a scris el, marţi, într-un mesaj adresat „domnilor Vladimir Putin şi Zelenski, fără a o uita pe doamna Frederiksen, care ieri, ca o tânără îndrăgostită, a pozat cu un zâmbet larg în cabina de pilotaj a uneia dintre cele mai înspăimântătoare maşini de ucis din epoca noastră”. „Pur şi simplu spuneam ceea ce este evident: toate vieţile din această lume sunt importante. O frază uitată, se pare, dintr-o vreme în care pacifismul era o virtute”, a explicat regizorul în vârstă de 67 de ani într-o nouă postare de joi.
  • Spioni FSB arestați în Letonia - 4 persoane au fost reținute în Letonia, existând suspiciuni că sunt spioni FSB. Trei dintre ele au fost apoi arestate, iar a patra e cercetată în stare de libertate, cu interdicția de a ieși din țară.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇