Haineken a ieșit complet din Rusia. A vândut tot pe mai puțin de-o bere

Haineken a ieșit complet din Rusia. A vândut tot pe mai puțin de-o bere

Producătorul german de bere Heineken a anunțat vineri că a ieșit complet de pe piața din Rusia, după ce și-a vândut activele grupului rus Arnest pentru suma simbolică de un euro.

Al doilea cel mai mare producător de bere din lume își asumă, astfel, pierderi de 300 de milioane de euro, tranzacția excluzând posibilitatea reachiziției activelor, informează Reuters.

Heineken a anunțat că vrea să plece din Rusia încă din martie 2022, la scurt timp după decizia lui Vladimir Putin de a invada Ucraina.

Reprezentanții companiei recunosc că procesul a durat mai mult decât se așteptau.

ADVERTISING

„Recentele evenimente demonstrează provocările de care se lovesc marile companii care vor să plece din Rusia”, a transmis, într-o declarație publică, directorul executiv al Haineken, Dolf van den Brink.

Multe companii multinaționale au vrut să plece din Rusia după ce Occidentul a impus sancțiuni fără precedent ca răspuns la invazia Ucrainei, însă Kremlinul a retaliat punând sechestru pe activele lor.

În plus, multe companii care încearcă să-și vândă activele se lovesc de pretențiile Rusiei de a obține prețuri cât mai mici de achiziție.

ADVERTISING

În luna iulie a acestui an, Putin a semnat un decret prin care statul prelua controlul asupra filialei ruse a producătorului francez de iaurt Danone și asupra acțiunilor pe care Calsberg le deținea la o companie locală care producea bere.

Întrebat dacă acesta a fost motivul pentru care a decis urgentarea încheierii unui acord de ieșire din Rusia, van den Brink a răspuns: „Îngrijorările noastre au crescut. Ne-a arătat că există un risc real de naționalizare și tot ce puteam face era să încercăm să fim noi cei care ne controlează soartă”.

ADVERTISING

Iată cele mai importante evenimente ale zilei 548 de război - Zeci de atacuri și în Ucraina, și în Rusia. Invitație la răzbunare pentru wagneriști și o controversă: „Și viețile rușilor contează”


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇