Ziua 566. Kim Jong Un a ajuns în Rusia, Putin îl apără pe Trump. Bombardier prăbușit în Volgograd

Ziua 566. Kim Jong Un a ajuns în Rusia, Putin îl apără pe Trump. Bombardier prăbușit în Volgograd
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 566 de război este marcată de vizita liderului nord-coreean Kim Jong Un în Rusia. Acesta a ajuns deja în țară, marți dimineață.

A făcut o primă oprire la gara Khasan, principala poartă feroviară către Orientul Îndepărtat al Rusiei dinspre Coreea de Nord. Apoi, și-a continuat drumul către Vladivostok, unde se va întâlni cu Vladimir Putin.

Kim Jong Un este însoțit în Rusia de comandanţi militari de top, oficiali din industria de armament şi diplomaţi. Experţii apreciază că întâlnirea dintre cei doi lideri s-ar putea concentra pe un acord privind armamentul, întrucât Putin ar încerca să obţină arme din Coreea de Nord pentru războiul purtat de Moscova în Ucraina. Rămâne însă de văzut ce va oferi la schimb.

Situația rămâne tensionată în Crimeea, unde peste noapte s-a decis suspendarea temporară a traficului pe Podul Crimeii, fără a fi dată vreo explicație. Podul peste strâmtoarea Kerci a fost în ultimele luni ţinta mai multor atacuri cu drone aeriene şi maritime.

Și un eveniment mai rar întâlnit. Putin a răspuns la întrebări, timp de aproape două ore, la un forum economic la care a participat în orientul îndepărtat rusesc. Printre lucrurile pe care le-a spus a fost că peste 1.000 de ruși s-ar înrola voluntar în fiecare săptămână, a acuzat Londra că e în spatele multor „sabotori ucraineni” prinși în Rusia, care aveau misiune să atace centrale nucleare, s-a lăudat cu „relațiile fără precedent” de bune cu China și l-a apărat pe Trump, susținând că e acuzat în atâtea dosare din motive politice, pentru a fi scos din cursa pentru Casa Albă.

ADVERTISING

Vizita lui Kim Jong Un în Rusia

  • Kim Jong Un a ajuns în Rusia - Liderul nord-coreean Kim Jong Un a intrat marţi dimineaţa pe teritoriul acestei ţări, cu un tren privat, a anunţat Ministerul Apărării din Coreea de Sud. Kim Jong Un a părăsit Phenianul cu trenul, duminică, pentru a merge în Rusia, unde urmează să se întâlnească cu preşedintele Vladimir Putin.
  • Prima oprire - Kim Jong Un a făcut o primă oprire la gara din Khasan pentru a se întâlni cu oficialii locali, înainte de a-și continua drumul spre nord. Khasan este principala poartă feroviară către Orientul Îndepărtat al Rusiei dinspre Coreea de Nord.
  • Cine îl însoţeşte pe Kim Jong Un - Comandanţi militari de top, oficiali din industria de armament şi diplomaţi îl însoţesc pe liderul nord-coreean în deplasarea în Rusia, sugerând că la întâlnirea sa cu Vladimir Putin există o agendă potenţial încărcată cu subiecte de apărare, scrie Reuters. Coreea de Nord nu a menţionat numele membrilor delegaţiei, dar analiştii au identificat în fotografiile publicate marţi de mass-media de stat mai multe figuri cheie, care par să-l însoţească pe Kim Jong Un. Printre ei se numără Ri Pyong Chol, vicepreşedintele puternicei Comisii Militare Centrale a Partidului Muncitorilor şi mareşal al armatei, mareşalul Pak Jong Chon, noul şef al conducerii politice militare a partidului, Pak Thae Song, secretar de partid şi preşedinte al unui comitet naţional de ştiinţă şi tehnologie spaţială implicat într-un program de spionaj prin satelit, şi Jo Chun Ryong, director al Departamentului Industriei de Muniţii.
ADVERTISING

Situația pe front

  • Atac în Donețk - O femeie de 84 de ani și un bărbat de 71 au murit, după ce un obuz rusesc a lovit casa lor din orașul Krasnohorivka din regiunea Donețk. O altă femeie, de 70 de ani, a fost spitalizată având arsuri și comoție cerebrală. Într-un atac separat, care a vizat orașul Avdiivka, a fost rănită o femeie de 82 de ani și fiica ei, de 55 de ani.
  • Trafic suspendat pe Podul Crimeii - Traficul pe podul principal care leagă partea continentală a Rusiei de peninsula Crimeea, anexată de Rusia ilegal în 2014, a fost redeschis după o suspendare temporară, a anunţat marţi dimineaţa operatorul rus al podului. Administraţia nu a dezvăluit motivul suspendării. Podul peste strâmtoarea Kerci a fost în ultimele luni ţinta mai multor atacuri cu drone aeriene şi maritime, unele dintre ele revendicate de serviciile ucrainene.
  • Zelenski cere digitalizare în armată - Preşedintele Volodimir Zelenski a cerut noului ministru al Apărării, Rustem Umerov, şi altor oficiali din Guvern să elimine birocraţia din armată prin digitalizare şi să „repornească sistemul contabil” pentru o deplină transparenţă a aprovizionării trupelor, după ce fostul ministru Oleksii Reznikov a fost demis, săptămâna trecută, în urma unor scandaluri de corupţie legate de achiziţiile Ministerului Apărării.
  • Antonov face drone - Producătorul ucrainean de avioane cargo Antonov s-a reorientat către producția de drone, ca răspuns la invazia Rusiei, a informat Reuters, citând o prezentare a companiei de stat Ukrainian Defence Industry. Prezentarea a detaliat deschiderea unui nou centru Antonov, care își propune să îmbunătățească actualele capacități de producție de drone în Ucraina.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Putin, conferință maraton - Putin a răspuns timp de aproape două ore întrebărilor, la un forum economic la care a participat în orientul îndepărtat rusesc. Printre lucrurile pe care le-a spus a fost că peste 1.000 de ruși s-ar înrola voluntar în fiecare săptămână, a acuzat Londra că e în spatele multor „sabotori ucraineni” prinși în Rusia, care aveau misiune să atace centrale nucleare, s-a lăudat cu „relațiile fără precedent” de bune cu China și l-a apărat pe Trump, susținând că e acuzat în atâtea dosare din motive politice, pentru a fi scos din cursa pentru Casa Albă. În plus, Putin a admis că decizia URSS de a trimite tancuri în Ungaria şi Cehoslovacia pentru a zdrobi protestele în masă în timpul Războiului Rece a fost o greşeală. Detalii AICI
  • Bombardier prăbuşit - Un avion tactic de bombardament Su-24 s-a prăbuşit, în sudul regiunii Volgograd, în timpul unui zbor de antrenament, a anunţat Ministerul rus al Apărării. Avionul zbura fără muniţie şi s-a prăbuşit într-o zonă nelocuită. Nu există alte detalii despre accident, nici despre soarta celor doi membri ai echipajului. Ministerul a indicat doar că nu există distrugeri la sol şi că a trimis la locul accidentului elicoptere de căutare şi salvare Mi-8.
  • Noi recrutări - Armata rusă intenţionează să recruteze 420.000 de angajaţi contractuali până la sfârşitul anului 2023, ceea ce va agrava probabil deficitul de forţă de muncă din afara domeniului apărării. Institutul de politică economică Yegor Gaidar a constatat că deficitul de lucrători din industria Rusiei a atins un nou maxim de 42% pentru iulie 2023. În data de 3 septembrie, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dimitri Medvedev, a declarat că 280.000 de persoane au fost recrutate până în prezent.
  • Un fost ministru austriac se mută în Rusia - Fostul ministru de Externe austriac Karin Kneissl, care a dansat cu Vladimir Putin la nunta sa, se va muta la Sankt Petersburg pentru a lucra la un centru academic pe care îl conduce. Karin Kneissl conduce centrul G.O.R.K.K.I. - Observatorul geopolitic pentru problemele cheie ale Rusiei - de la Universitatea din Sankt Petersburg, oraşul natal al lui Vladimir Putin. "Am co-fondat centrul G.O.R.K.K.I. şi îl conduc", a declarat Kneissl, citată de TASS. "Deoarece este foarte multă muncă acolo şi necesită multă atenţie, nu pot face acest lucru în trecere, am decis să mă mut la Sankt Petersburg pentru această muncă", a declarat fosta şefă a diplomaţiei de la Viena.
  • Traficant de arme, devenit deputat - Traficantul de arme Viktor Bout, care a fost eliberat dintr-o închisoare americană în urma unui schimb de prizonieri cu Rusia, a câștigat un mandat de deputat în adunarea legislativă a regiunii Ulyanovsk.

Alte informații relevante

  • Avioane pentru Ucraina - Suedia va cere forțelor sale armate să investigheze dacă avioanele de luptă Gripen ar putea fi trimise în Ucraina. Mai exact, Guvernul vrea să afle cum ar afecta cedarea avioanelor capacitățile de apărare ale țării și cât de repede ar putea produce industria națională noi avioane. Ucraina vrea să primească o divizie de 16 sau 18 avioane Gripen.
  • România a construit primele buncăre în Deltă - A început instalarea a două adăposturi de protecţie a populaţiei în localitatea Plauru din Tulcea. Detalii şi fotografii AICI

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇