Ziua 570. Rușii vor să vândă proprietatea lui Zelenski din Crimeea, daune majore în Sevastopol. NATO nu vede încă posibilă pacea în Ucraina

Ziua 570. Rușii vor să vândă proprietatea lui Zelenski din Crimeea, daune majore în Sevastopol. NATO nu vede încă posibilă pacea în Ucraina

Ziua 570 de război debutează cu discursul preşedintelui Volodimir Zelenski, care a vorbit despre progresele înregistrate de contraofensiva ucraineană, confirmând cucerirea satului Andriivka, aflat la 10 kilometri sud de Bahmut.

În ultimele 24 de ore, armata rusă a atacat poziții ucrainene din opt regiune, iar la Sevastopol daunele au fost majore.

Totodată, liderul din Belarus propune un parteneriat tripartit cu Rusia şi Coreea de Nord, în timp ce saga cerealelor ucrainene continuă, după ce UE a ridicat embargoul pentru importul acestor produse din Ucraina.

Iar vizita în Rusia a liderului nord-coreean Kim Jong-un continuă, acesta vizitând o fabrică de avioane și fregata Mareșal Șapoșnikov a Flotei rusești din Pacific.

SITUAȚIA PE FRONT

  • Armata ucraineană a eliberat satul Andriivka: Volodomir Zelenski a subliniat că „există un rezultat semnificativ şi foarte necesar în sectorul Bahmut” şi a confirmat că soldaţii ucraineni au eliberat satul Andriivka. „Brigada a 3-a de asalt, toate forţele implicate, cartierul general şi generalul Sîrski, comandantul. Băieţi, vă mulţumesc tuturor!” - a transmis preşedintele ucrainean.
  • Rusia neagă - Rusia a negat sâmbătă afirmaţia Kievului că forţele ucrainene ar fi recucerit satul devastat din estul ţării Andriivka, care este un obiectiv important pe drumul către oraşul Bahmut. ”Inamicul nu a abandonat planurile de a captura oraşul Artiomovsk din Republica Populară Doneţk şi a continuat să desfăşoare operaţiuni de asalt încercând fără succes să alunge trupele ruse din centrele populate Klişchiivka şi Andriivka”, a declarat Ministerul rus al Apărării, în briefingul său zilnic.
  • Cum evoluează contraofensiva: Zelenski a mai spus că operaţiunile active continuă în zonele Klişciivka şi Kurdiumivka, iar Brigada 36 de infanterie marină este foarte activă în zona Opîtne şi Vodiane. „Zona din jurul Verbove este casa războinicilor noştri de nezdruncinat, vă mulţumim! Zona Novoprokopivka - bravo!” - a detaliat preşedintele, în condiţiile în care contraofensiva ucraineană, începută de peste trei luni, a înregistrat progrese lente, dar în ultima vreme sunt speranţe ale unor succese.
  • Rusia continuă să atace infrastructura civilă: Statului Major General al Ucrainei anunță că armata rusă a lansat, în ultimele 24 de ore, 59 de lovituri aeriene și 36 de atacuri cu sisteme de rachete cu lansare multiplă atât asupra pozițiilor trupelor ucrainene, cât și asupra unor ținte civile. De asemenea, Moscova a atacat Ucraina cu 17 drone kamikaze, toate fiind doborâte de apărarea aeriană ucraineană.
  • Daune majore în Sevastopol: Atacul cu rachete ucrainene asupra șantierului naval din Sevastopol din peninsula Crimeea anexată ilegal în 2014 de Rusia, a provocat daune importante unei nave de debarcare și unui submarin rusesc de mari dimensiuni, arată imaginile prin satelit.
  • Forțele rusești au lansat atacuri împotriva a opt regiuni ucrainene, în ultimele 24 de ore: Sumî, Lugansk, Cernihiv, Zaporojie, Donețk, Herson, Dnipropetrovsk și Harkov. Atacurile au avariat sau distrus mai multe locuințe, instalații industriale și infrastructură civilă, au anunțat autoritățile regionale.
  • Două femei au fost rănite în regiunea Zaporojie în urma unui atac rusesc aerian, potrivit guvernatorului Iurii Malashko.
  • Ucraina va putea efectua mai multe atacuri asupra navelor rusești, a declarat pentru Reuters ministrul pentru Transformare Digitală, Mihailo Fedorov, care a jucat un rol-cheie în construirea industriei de drone din țară, după o serie recentă de raiduri pe mare.
  • Rușii vor să vândă o proprietate a lui Zelenski - Autorităţile instalate de Rusia în Crimeea au declarat sâmbătă că intenţionează să vândă aproximativ 100 de proprietăţi ucrainene, inclusiv una care aparţine preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Vladimir Konstantinov, preşedintele Parlamentului din Crimeea, a declarat că proprietăţile naţionalizate vor fi vândute ”în curând” şi că autorităţile au organizat primele opt licitaţii pentru proprietăţile unor oameni de afaceri ucraineni.
ADVERTISING

SAGA CEREALELOR UCRAINENE

  • România, în expectativă: După decizia Comisiei Europene de a ridica restricţiile impuse importurilor de cereale ucrainene, Guvernul României a transmis că aşteaptă din partea Ucrainei prezentarea Planului de acţiune cu privire la măsurile eficiente de control al exportului pentru prevenirea denaturării pieţei cerealelor din ţara noastră, măsuri pe care s-a angajat că le va prezenta până la finalul zilei de luni, 18 septembrie.
  • Slovacia prelungeşte embargoul până la finalul anului: După Ungaria, Slovenia şi Polonia, Slovacia a anunţat vineri prelungirea embargoului asupra cerealelor ucrainene, până la finalul acestui an.

VIZITA LUI KIM JONG-UN ÎN RUSIA ȘI ALTE INFORMAȚII IMPORTANTE

  • Se naște axa Belarus-Rusia-Coreea de Nord? Aleksandr Lukaşenko a prezentat planul unei axe Minsk-Moscova-Phenian în timpul întâlnirii cu Vladimir Putin pe care a avut-o vineri la Soci, un parteneriat pe care îl propune în contextul în care există zvonuri că Vladimir Putin şi Kim Jong-un ar negocia o afacere cu arme pentru a susţine războiul Rusiei în Ucraina. „Cred că ne putem gândi la o cooperare în trei direcţii", a declarat liderul din Belarus.
  • Kim Jong-un își continuă vizita în Rusia: Liderul nord coreean a ajuns la Vladivostok, în Orientul Îndepărtat al Rusiei, unde a fost întâmpinat de ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu. Pe aeroportul Knevic, Kim Jong-un a vizitat o fabrică rusă de avioane de vânătoare. Apoi, cei doi oficiali au mers în portul Vladivostok pentru a vedea fregata Mareșal Șapoșnikov a Flotei rusești din Pacific.
  • Încă nu se întrevede pacea în Ucraina: Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, spune că „astăzi nu vedem condiţii politice pentru un plan de pace în Ucraina”, iar un eventual plan de încheiere a conflictului ruso-ucrainean trebuie să aibă la bază cele zece puncte propuse de preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
  • Fostei patinatoare ruse Margarita Drobiazko, multiplă campioană a Lituaniei, i-a fost retrasă cetăţenia lituaniană. Un decret în acest sens a fost semnat, vineri, de preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇