Ziua 536: Armata Ucrainei, progrese la Robotîne și forțează străpungerea frontului la Donețk. Rușii au deschis focul asupra unei nave civile în Marea Neagră

Ziua 536: Armata Ucrainei, progrese la Robotîne și forțează străpungerea frontului la Donețk. Rușii au deschis focul asupra unei nave civile în Marea Neagră

În ziua 536 de război, armata ucraineană a anunțat progrese pe linia frontului în regiunea Zaporojie, continuarea unei operațiuni ofensive spre Melitopol și Berdiansk, dar și 33 de confruntări pe front cu trupele ruse.

De asemenea, trupele ucrainene încearcă să străpungă liniile defensive ruseşti pe o secţiune a frontului în regiunea Doneţk, unde soldaţii ucraineni au atacat în valuri pentru a ocupa noi poziţii în direcţia Mării Azov.

De la președintele Zelenski am aflat că sunt 14 țări care au aderat la declarația G7 privind garanţiile de securitate pentru Ucraina. Este vorba despre Grecia, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Finlanda, Islanda, Irlanda, Letonia, Norvegia, Ţările de Jos, Portugalia, România, Spania şi Suedia.

Și un incident a avut loc în Marea Neagră, unde marina rusă a tras focuri de avertisment asupra unei nave civile. Este vorba despre o navă civilă cargo sub pavilion Palau care, potrivit autorităților ruse, nu a oprit pentru a fi verificată dacă transporta mărfuri interzise.

Sâmbătă, în ziua 535 de război, au fost două atacuri cu rachete la podul Crimeii, iar Rusia a ajurat răzbunare. De asemenea, un avion de luptă s-a prăbușit în Kaliningrad.

ADVERTISING

Ce se întâmplă pe front

  • Progrese la Robotîne - Armata ucraineană a anunţat că forţele sale au înregistrat progrese pe linia frontului lângă aşezarea Robotîne, care se află la circa 10 km sud de oraşul Orihiv, în regiunea Zaporojie (sud), relatează Reuters.
  • Atacuri susținute ale Rusiei - Potrivit Statului Major al Forţelor Armate din Ucraina, printre civilii morţi sau răniţi s-au aflat şi copii după o zi în care ruşii au lansat şase rachete, 36 de lovituri aeriene şi 32 de sisteme de rachete spre zone populate şi poziţii ale trupelor ucrainene.
  • Confruntări pe front - Armata ucraineană a informat că au avut loc 33 de confruntări pe front şi forţele de apărare ucrainene au continuat o operaţiune ofensivă spre Melitopol şi Berdiansk.
  • Atacuri cu drone, informații contradictorii - Un atac ucrainean cu drone asupra Crimeei ocupate a vizat o bază logistică a forţelor ruse din vestul peninsulei, consemnează duminică dpa preluând media ucrainene. Atacul, în care au fost folosite 17 drone, s-a soldat cu rănirea sau uciderea a "zeci de ocupanţi" ai bazei din apropiere de Ievpatoria şi distrugerea de echipamente, a scris Ukrainska Pravda, citând informaţii preliminare de la serviciul ucrainean de informaţii SBU. De cealaltă parte, Ministerul rus al Apărării a afirmat că atacul "terorist", în care au fost respinse 20 de drone ucrainene, nu s-a soldat cu victime sau pagube. Informaţiile nu au putut fi verificate independent, menţionează dpa.
  • Depozite de muniții distruse - În Oleshky, din regiunea Herson ocupată, au fost distruse în noaptea de sâmbătă spre duminică două depozite de muniții.
  • Rusia mai finanțează Wagner? - Ministerul britanic al Apărării consideră că există posibilitatea realistă ca Rusia să nu mai finanţeze activităţile grupului de mercenari Wagner, relatează duminică Reuters şi EFE. "Dacă statul rus nu mai plăteşte Wagner, al doilea cel mai plauzibil finanţator sunt autorităţile belaruse", notează ministerul, duminică, într-un buletin informativ. De asemenea, este plauzibil că grupul Wagner se reconfigurează în sensul unei micşorări, pentru a scădea cheltuielile cu salariile, pe un fond de "presiune financiară".
  • Un bebeluș, ucis - Şase persoane, inclusiv un bebeluş, au fost ucise duminică într-un bombardament în regiunea Herson din sudul Ucrainei, a anunţat guvernul de la Kiev, citat de AFP şi Reuters. "Rusia a omorât şase persoane în regiunea Herson", a afirmat ministrul de interne ucrainean Igor Klimenko, precizând că este vorba de trei adulţi şi un bebeluş de 23 de zile din Şiroka Balka şi alte două persoane din Stanislav.
  • Atac în valuri în regiunea Donețk - Trupele ucrainene încearcă să străpungă liniile defensive ruseşti pe o secţiune a frontului în regiunea Doneţk, unde soldaţii ucraineni au atacat în valuri pentru a ocupa noi poziţii în direcţia Mării Azov, potrivit unor surse ruse şi ucrainene, citate duminică de Reuters şi CNN. Vladimir Rogov, un oficial prorus instalat de Moscova a declarat că se dau lupte intense la sud de comuna Velika Novosilka, în provincia Doneţk, unde trupele ucrainene încearcă o străpungere a liniilor defensive ruseşti. "Inamicul (ucrainean) a reuşit să pătrundă şi să ocupe o poziţie în partea de nord a (satului) Urojaine, după două săptămâni în care s-au dat cele mai grele şi sângeroase lupte pentru această aşezare", a precizat oficialul prorus, care a menţionat că trupele ruse încă au controlul asupra părţii de sud a acelui sat şi a estimat că ţinta trupelor ucrainene pe acel segment al frontului este de a prelua controlul asupra unui oraş situat mai către sud, Staromlinivka.
  • Rușii, ofensivă în nord - În timp ce trupele ucrainene atacă în sud şi est, cele ruse sunt la rândul lor în ofensivă mai la nord, în zona oraşului Kupiansk din provincia Harkov, unde autorităţile ucrainene au dispus joi evacuarea obligatorie a populaţiei din acest oraş şi din toate localităţile învecinate.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Alte informații relevante

  • Garanții de securitate pentru Ucraina - Grecia s-a alăturat declaraţiei G7 privind garanţiile pentru Ucraina. Este deja a 14-a ţară. Alături de Grecia, au aderat Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Finlanda, Islanda, Irlanda, Letonia, Norvegia, Ţările de Jos, Portugalia, România, Spania şi Suedia, a anunțat președintele Volodimir Zelenski. El a spus că echipa lui va continua să lucreze pentru a aduce noi participanți și a transmis că este foarte important ca în fiecare săptămână Rusia să vadă noi activităţi internaţionale în sprijinul Ucrainei şi al vieţii normale.
  • Ajutoare pentru Ucraina - În discursul de sâmbătă noaptea, președintele Zelenski a mulțumit pentru ajutoarele primite de Ucraina în această săptămână, menționând Germania, care a trimis două noi lansatoare Patriot, centrele medicale mobile primite de polițiștii de frontieră de a Țările de Jos, dar și un pachet de sprijin umanitar de la Azerbaidjan, care include și echipamente de deminare. În acest moment, 174.000 de kilometri pătraţi din Ucraina sunt potenţial periculoşi din cauza minelor şi a muniţiei neexplodate.
  • Rusia copiază dronele din Iran - Un raport al unui grup de cercetare a armelor indică faptul că Rusia a început să facă copii ale dronelor de atac obținute din Iran în anul precedent și folosite pentru a ataca Ucraina.
  • Incident în Marea Neagră - Marina rusă a tras focuri de avertisment asupra unei nave civile în Marea Neagră. Este vorba despre o navă civilă cargo sub pavilion Palau care, potrivit autorităților ruse, nu a oprit pentru a fi verificată dacă transporta mărfuri interzise. Pentru a opri nava, de pe vasul de război rus a fost deschis foc de avertisment cu arme automate de calibru mic. Detalii AICI.
  • Apărători pentru granița cu Belarus - Polonia pregătește o nouă unitate militară, care să acționeze la granița cu Belarus, a declarat ministrul polonez al Apărării Naționale, Mariusz Blaszczak. Primii soldați vor ajunge la graniță până la sfârșitul acestui an.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇