Un punct de cotitură. Pionul Rusiei anunță victime civile ale bombelor cu dispersie trase de ucraineni

Un punct de cotitură. Pionul Rusiei anunță victime civile ale bombelor cu dispersie trase de ucraineni

Guvernatorul instalat de ruşi în regiunea Donețk susține că un civil a fost ucis de forțele ucrainene folosind bombe cu dispersie – arme interzise în peste 100 de țări.

Denis Pușilin a acuzat pe Telegram că civilul a fost omorât în oraşul Donețk. El mai spune că șase persoane, inclusiv o fată de 12 ani, au fost rănite și în Makeevka și Svetlodarsk din apropiere.

„Astăzi orașele și districtele pașnice ale Republicii (Populare Doneţk - cum îî zic ruşii) sunt supuse bombardamentelor intense de către formațiunile armate ucrainene folosind muniție cu dispersie”, a scris Puşilin, care nu a furnizat nicio fotografie sau alte dovezi care să susțină afirmațiile sale, precizează Sky News.

ADVERTISING

Bombele cu dispersie sunt livrate de avioane, artilerie sau rachete şi se deschid în aer pentru a elibera până la 100 de „bombițe” pe o zonă mare.

Folosirea bombelor cu dispersie într-o zonă civilă încalcă dreptul internațional și ar putea fi considerată o crimă de război. SUA au acceptat să trimită în Ucraina luna trecută acest tip de muniţie, o decizie controversată care a stârnit îngrijorarea multor aliați din Occident.

Două săptămâni mai târziu, americanii au susţinut că armele erau folosite „eficient” de către ucraineni, dar nu au spus cum.

ADVERTISING

Dacă afirmațiile lui Denis Puşilin vor fi confirmate, ar marca un moment destul de semnificativ în utilizarea de către Ucraina a acestor arme controversate.

Expertul militar, profesorul Michael Clarke, a declarat anterior pentru Sky News că munițiile cu dispersie sunt „la granița dintre bombele convenționale și minele antiterestre”.

În timp ce bombele cu dispersie nu sunt ilegale în temeiul dreptului internațional atunci când sunt folosite pe ținte militare, folosirea lor asupra civililor este considerată o crimă de război. De aceea, peste 100 de țări au semnat un protocol pentru a nu le folosi.

Marea Britanie este una dintre aceste țări - dar Rusia, Ucraina și SUA nu au semnat convenţia.

ADVERTISING

Imediat ce președintele american Joe Biden a anunţat că trebuie să trimită aceste bombe deoarece „ucrainenii rămân fără muniție”, Bonnie Docherty, cercetător la Divizia de arme a Human Rights Watch, a avertizat că decizia va „exacerba o criză umanitară”.

„După ce am fost martoră de primă mână la impactul îngrozitor al munițiilor cu dispersie, consider că argumentul SUA pentru transferul lor este slab pe mai multe fronturi”, a spus ea. „Bombele provoacă victime civile în momentul atacului, deoarece nu pot discrimina între soldați și civili”, a explicat expertul.

Copiii sunt cele mai frecvente victime, deoarece sunt înclinați să adune de pe jos bombe neexplodate și să se joace cu ele.

Dar dr. Jack Watling și profesorul Justin Bronk, de la Royal United Services Institute, susțin că amenințarea la adresa civililor este „neglijabilă”, având în vedere câte câmpuri minate a "plantat" deja Rusia în Ucraina.

Ei spun că obiecțiile față de utilizarea muniţiei cu dispersie sunt „periculoase din punct de vedere militar, înșelătoare din punct de vedere juridic și discutabile din punct de vedere moral, creând o echivalență falsă între modul de utilizare din Rusia și Ucraina”.

În esență, ei spun că modalitatea cum sunt folosite de către ucraineni este mai puțin problematică din punct de vedere etic, deoarece ar fi trase doar în mediul rural deschis împotriva forțelor ruse și pe propriul lor teritoriu.

„Furnizarea de muniție cu dispersie nu numai că va spori eficiența militară ucraineană împotriva forțelor ruse invadatoare, dar va contribui și la atenuarea deficitului de muniție ucraineană și a NATO”, au adăugat experţii citaţi.

Ziua 535 de război: Două atacuri cu rachete la podul Crimeii. Rusia jură răzbunare. Avion de luptă prăbușit în Kaliningrad. Insulină doar cu pașaport (Foto&Video)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇