Ziua 535 de război: Două atacuri cu rachete la podul Crimeii. Rusia jură răzbunare. Avion de luptă prăbușit în Kaliningrad. Insulină doar cu pașaport (Foto&Video)

Ziua 535 de război: Două atacuri cu rachete la podul Crimeii. Rusia jură răzbunare. Avion de luptă prăbușit în Kaliningrad. Insulină doar cu pașaport (Foto&Video)

În ziua 535 de război, Rusia a doborât 20 de drone ucrainene care au luat la ţintă peninsula Crimeea.

Tot azi, la prânz, podul Crimeii a fost atacat, de două ori, cu rachete. Martorii raportează explozii, dar ruşii spun că podul nu a fost avariat, deşi traficul a fost suspendat. În schimb, Maria Zaharova a jurat răzbunare.

Guvernatorul instalat de ruşi în regiunea Donețk susține că un civil a fost ucis de forțele ucrainene folosind bombe cu dispersie – arme interzise în peste 100 de țări.

Imagini geolocalizate analizate de Institutul pentru Studiul Războiului confirmă că forțele ucrainene au ajuns la marginea nordică a localităţii Robotine, ceea ce înseamnă că au străpuns linia defensivă a ruşilor în vestul regiunii Zaporojie. Dar ISW adaugă că nu e clar dacă e vorba de poziţii sigure şi permanente pentru ucraineni.

O măsură curajoasă la Odesa, cel mai mare port al Ucrainei la Marea Neagră, care a redeschis mai multe plaje pentru scăldat. Odesa a fost supusă recent atacurilor cu rachete și drone, dar se confruntă şi cu prezența minelor marine.

În Rusia, mai exact în exclava Kaliningrad, un avion de luptă Su-30 s-a prăbușit în timpul unui zbor de antrenament, iar amândoi piloţii au murit.

ADVERTISING

Între timp, Wall Street Journal relatează că guvernul SUA încearcă să convingă Egiptul să înceapă să furnizeze arme Ucrainei, iar Casa Albă anunţă că e deschisă la ideea de a antrena piloții ucraineni pentru F-16 pe sol american.

Situaţia de pe front

  • 20 de drone spre Crimeea - Rusia anunţă că ar fi doborât 20 de drone ucrainene care au luat la ţintă peninsula Crimeea. 14 drone au fost distruse de sistemele de apărare aeriană și alte șase au fost blocate electronic, susţine Ministerul Apărării de la Moscova. Nu au existat victime sau daune.
  • Dublu atac la podul Crimeii - Podul Crimeii a fost atacat sâmbătă la prânz. Martorii raportează explozii, dar ruşii spun că nu a fost avariat. După două ore, sursele rusești de informații raportează noi explozii în zona podului Kerci, care a fost din nou învăluit în fum. Ucrainenii ar fi folosit rachete antiaeriene S-200, de producție sovietică, modificate pentru a fi transformate în arme sol-sol cu rază lungă. Guvernatorul rus al peninsulei anexate Crimeea, Serghei Aksionov, a făcut referire la trei rachete ucrainene, care au fost doborâte în apropierea strâmtorii Kerci. Potrivit unui consilier al lui Aksionov, Oleg Kriutcikov, o perdea de fum a fost desfăşurată de forţele speciale ca mijloc suplimentar de apărare, iar traficul pe pod "va fi reluat în scurt timp". Podul Crimeii se întinde pe strâmtoarea Kerci și leagă Crimeea ocupată de Rusia. A fost construit după ce Rusia a anexat Crimeea ilegal în 2014. A devenit o țintă frecventă a forțelor ucrainene.
  • Prima străpungere confirmată de ISW - Imagini geolocalizate publicate pe 11 august și analizate de Institutul pentru Studiul Războiului confirmă că forțele ucrainene au ajuns la marginea nordică a localităţii Robotine, situată la 10 km sud de Orihiv, în vestul regiunii Zaporojie. Cu toate acestea, ISW adaugă că nu e clar dacă e vorba de poziţii sigure şi permanente pentru ucraineni. Forțele Kievului au efectuat atacuri regulate la sol spre Robotine în ultimele săptămâni, ca parte a operațiuni care vizează distrugerea liniilor defensive rusești. „Capacitatea forțelor ucrainene de a avansa la periferia Robotine - unde forțele rusești au dedicat eforturi, timp și resurse semnificative pentru apărare - rămâne semnificativă, chiar dacă câștigurile ucrainene sunt limitate în acest moment”, au concluzionat experții. Iată cum arată situaţia din teren:
lcimg-3a62fae2-6e07-40b8-bd48-6f2ff930e9db
  • Atac mortal în Harkov - O femeie în vârstă a fost ucisă sâmbătă dimineața devreme, ca urmare a atacurilor ruşilor într-o localitate din regiunea Harkov, a declarat un oficial local. Părțile de est ale regiunii sunt direct adiacente liniei frontului, iar forțele ucrainene au raportat o creștere a atacurilor rusești în ultimele săptămâni. Autoritățile regionale au anunțat evacuarea obligatorie a civililor din zonele cele mai apropiate de prima linie, din districtul Kupiansk.
  • Poliţist ucis în Zaporojie - Un ofițer de poliție a fost ucis și 12 persoane (din care 4 poliţişti) au fost rănite într-un atac ghidat cu bombă aeriană al ruşilor la Orihiv, în regiunea Zaporojie, a declarat ministrul de Interne din Ucraina, Igor Klimenko, pe Telegram. Ofițerul ucis era căpitan şi avea 31 de ani.
  • Ucraina, acuzată că ucide civili cu bombe interzise - Guvernatorul instalat de ruşi în regiunea Donețk susține că un civil a fost ucis de forțele ucrainene folosind bombe cu dispersie – arme interzise în peste 100 de țări. Denis Pușilin a scris pe Telegram că civilul a fost ucis în cartierul Petrovski al orașului Donețk. El mai spune că șase persoane, inclusiv o fată de 12 ani, au fost rănite și în Makeevka și Svetlodarsk din apropiere.
  • Insulină doar cu paşaport - În satul Lazurne din zona ocupată de ruși a regiunii Herson, locuitorii nu vor putea primi medicamente, precum insulina, sau ajutor umanitar, dacă nu solicită să li se facă pașaport rusesc.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Zaharova jură răzbunare - Ministerul rus de Externe a condamnat ceea ce a numit "atacul terorist" ucrainean asupra podului din Crimeea, afirmând că a pus în pericol vieţile unor civili nevinovaţi şi a jurat răzbunare. "Nu poate exista nicio justificare pentru astfel de acţiuni barbare şi nu vor rămâne fără răspuns", a declarat purtătoarea de cuvânt Maria Zaharova.
  • Avion de luptă prăbuşit în Kaliningrad - Un avion de luptă Su-30 s-a prăbușit în timpul unui zbor de antrenament, sâmbătă, în regiunea Kaliningrad din Rusia. Cei doi piloţi au murit. „Aeronava Su-30 s-a prăbușit într-o zonă pustie. Zborul se desfășura fără muniție. Echipajul aeronavei a murit”, a spus Ministerul rus al Apărării, într-un comunicat citat de RIA. Cauza probabilă a accidentului a fost o defecțiune tehnică. Kaliningrad este o exclavă rusească, cuprinsă între Polonia și Lituania, ambele state membre NATO, la Marea Baltică.
  • Şoigu, la flota de nord - Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a inspectat garnizoanele Flotei de Nord, a anunțat sâmbătă ministerul. Șoigu a inspectat infrastructura militară, precum și „pregătirea pentru acțiuni de protecție și apărare a instalațiilor critice”. Un detașament de nave de război, inclusiv distrugătorul Viceamiral Kulakov, nava de debarcare Alexander Otrakovski și remorcherul Altai, au fost trimise în Oceanul Arctic. Nu este clar când a vizitat Șoigu flota. Reuters precizează că aceasta a început vineri antrenamentele militare de protejare a suveranității Rusiei în apele de pe ruta maritimă nordică.
  • Baraj rupt - În Ussuriisk (regiunea Primorie, din sud-estul extrem al Rusiei), s-a rupt un baraj şi orașul a fost complet inundat. Aproximativ 200 de persoane au fost evacuate.

Alte informaţii relevante

  • Antrenament pe F-16 pe sol american - Casa Albă anunţă că Statele Unite sunt „cu siguranță deschise” pentru a antrena piloții ucraineni pentru F-16 pe sol american. Cu toate acestea, acest proces ar putea dura mult timp. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat că va mai trece ceva vreme "până când avioanele să apară în Ucraina și să fie integrate în flota aeriană.”
  • Presiuni pe Egipt - Wall Street Journal relatează că guvernul SUA încearcă să convingă Egiptul să înceapă să furnizeze arme Ucrainei, dar Cairo nu se grăbește să îndeplinească această solicitare. După ce autoritățile egiptene au refuzat, unii membri ai Congresului SUA au propus să înghețe alocarea a 230 de milioane de ajutor american către Cairo. Președintele Al-Sisi a luat parte recent la summit-ul Rusia-Africa de la Sankt Petersburg.
  • Nave înregistrate pentru coridorul umanitar - Ucraina, care încearcă să formeze rute maritime sigure în Marea Neagră, a început să înregistreze nave care doresc să utilizeze coridorul pe care l-a anunţat la începutul acestei săptămâni. Coridorul este un nou test al blocadei de facto a Rusiei, de când Moscova a abandonat luna trecută un acord care permitea Kievului să exporte cereale. ”Înregistrarea este acum deschisă şi coordonatorul lucrează deja”, a declarat purtătorul de cuvânt al Marinei Ucrainene, Dmitro Pletenciuk, citat de Interfax Ucraina.
  • El nu a oferit mai multe detalii, în timp ce o sursă din industrie a declarat vineri, pentru Reuters, că nicio navă nu a trecut încă prin coridor.
  • Odesa redeschide plajele - Odesa, cel mai mare port al Ucrainei la Marea Neagră, a redeschis mai multe plaje pentru scăldat pentru prima oară de la începutul invaziei. Plajele vor fi accesibile între orele 8:00 și 20:00. Detalii AICI

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇