În momentul în care dronele Rusiei au început să bombardeze portul Reni din Ucraina, în primele ore ale zilei de luni, în zonă se aflau şi zeci de nave românești, cu vreo sută de marinari la bord.
Şocaţi şi panicaţi, comandanții de navă au ridicat ancora şi au fugit unde au văzut cu ochii, fără să mai stea să facă operațiunile vamale sau să obţină acordul autorităţilor portuare.
Unul dintre aceşti comandanţi este Mihai Radu, care a povestit coșmarul prin care a trecut. Nava lui era la trei km de portul Reni.
„Atacul a durat patru ore și a fost efectuat cu drone. A luat sfârșit în jur de 5 dimineața. Au fost detonate două drone în zona terminalelor cerealiere, au fost distruse, avariate macarale. Toate navele românești aflate sub operare au plecat imediat pe malul românesc”, a declarat Radu pentru Europa Liberă.
La momentul incidentului, în rada Portului Reni erau zeci de nave, dintre care șase la operare. Alte câteva zeci de barje erau în așteptare. Aproximativ 80% din radă erau nave romanești. Și la Izmail erau cel puțin alte zece nave românești. Nicio navă românească nu a avut de suferit.
„Una din drone a căzut la câteva zeci de metri de o navă românească vrachier (care transportă cereale vrac - n.red.). Au fugit cu nava imediat fără formalități portuare, pe malul drept românesc”.
Vaporul lui Mihai Radu transporta motorină și era plin. După sperietura trasă, mulți marinari nu vor să se întoarcă.
„Echipajul refuză să se mai întoarcă în Ucraina. Nici eu nu mai revin pentru că la noi este foarte grav... La cereale mai ai o șansă, la noi, într-o secundă, mori în explozie (...) Făceam frecvent (curse - n.red.) în Ucraina de foarte mulți ani, dar familiile ne sună să ne întoarcem”, spune Radu.
Suntem în ziua 516 de război, care iată că a debutat cu un nou atac al rușilor în regiunea Odesa. De această dată, bombardamentele au avut loc extrem de aproape de granița româno-ucraineană.
Drone au lovit porturile ucrainene Reni (peste Dunăre de Galați) și Izmail (în Deltă). Exploziile au fost vizibile și din România. Un depozit cu cereale aflat la 190 de metri de România a fost distrus.
Situația escaladează la granița noastră cu puțin înainte ca în România să înceapă antrenamentele pentru formarea piloţilor ucraineni pe avioane americane de vânătoare de tip F-16, ce vor dura cel puțin jumătate de an.
În acest context, secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a discutat cu ministrul român de Externe, Luminiţa Odobescu despre cooperarea privind securitatea la Marea Neagră.