Scriitoarea rănită în bombardamentul asupra restaurantului din Kramatorsk a murit. Kremlinul susținea că nu atacă civili

Scriitoarea rănită în bombardamentul asupra restaurantului din Kramatorsk a murit. Kremlinul susținea că nu atacă civili

Scriitoarea ucraineană Victoria Amelina, rănită în lovitură rusă asupra unui restaurant din Kramatorsk, în estul Ucrainei, a murit sâmbătă.

„Vă informăm că scriitoarea Victoria Amelina a murit pe 1 iulie la spitalul Meşnikov din Dnipro”, a făcut cunoscut într-un comunicat ONG-ul PEN Ucraina care promovează libertatea de exprimare şi literatura ucraineană.

„Moartea ei a fost cauzată de răni incompatibile cu viaţa, pe care le-a primit în timpul bombardamentului" rusesc asupra unui restaurant din Kramatorsk, a adăugat sursa.

ADVERTISING

„Anunţăm această ştire după ce toţi membrii familiei Victoriei au luat la cunoştinţă şi cu acordul lor", potrivit textului.

Scriitoarea ucraineană de 37 de ani a fost grav rănită în timp ce lua masa la restaurantul Ria Pizza, popular în special printre militari, voluntari şi jurnalişti, şi a fost internată la Dnipro cu „fracturi multiple ale bazei craniului", a raportat neurochirurgul Vitalii Savenkov.

Victoria Amelina se afla în compania a trei personalităţi columbiene, toate trei rănite uşor, potrivit unui comunicat. Este vorba de celebrul scriitor Hector Abad, politicianul Sergio Jaramillo şi jurnalista Catalina Gomez, corespondenta în Ucraina a cotidianului El Tiempo.

ADVERTISING

Moartea scriitoarei ridică la 13 morţi bilanţul loviturii ruse asupra restaurantului din Kramatorsk.

Autoarea unor romane traduse în mai multe limbi, autoarea născută la Liov „şi-a extins activitatea mult dincolo de literatură" după invazia rusă a Ucrainei şi „documenta crimele de război ale Rusiei în teritoriile ocupate", a subliniat PEN Ucraina.

Amintim că Moscova a negat că ar fi atacat civili. Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a spus că „Federația Rusă nu lovește infrastructură civilă. Loviturile sunt lansate asupra unor obiective care au legătură într-un fel sau altul cu infrastructura militară”. Și Ministerul Apărării a emis a doua zi după atac un comunicat în care susţinea că ceea ce au lovit rachetele rusești ar fi fost, de fapt, „punctul de detașare temporară a conducerii Brigăzii 56 de Infanterie a Forțelor Armate ale Ucrainei”.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇