Marina rusă a tras focuri de avertisment asupra unei nave civile în Marea Neagră. Este vorba despre o navă civilă cargo sub pavilion Palau care, potrivit autorităților ruse, nu a oprit pentru a fi verificată dacă transporta mărfuri interzise.
Potrivit agențiilor Interfax și TASS, care citează un comunicat al Ministerului rus al Apărării, nava Vasily Bykov a Marinei ruse a oprit cu forța nava de mărfuri Sukra Okan, sub pavilion Palau, care se îndrepta spre portul ucrainean Ismail din Marea Neagră. Nava, cu tonaj de 2155, are ca port de origine Istanbul.
UPDATE: Potrivit datelor companiei Refinitiv, nava se afla în apropiere de coastele Bulgariei şi se îndrepta către portul românesc Sulina, notează Reuters, citată de Agerpres.
Incidentul a avut loc duminică, 13 august, în jurul orei 6:40, ora Moscovei, în partea de sud-vest a Mării Negre. Nava rusă de patrulare a solicitat navei Sukra Okan să oprească pentru a fi inspectată, dar căpitanul navei de mărfuri nu a răspuns solicitării.
În consecință, pentru a opri nava care transporta mărfuri, de pe vasul de război rus a fost deschis foc de avertisment cu arme automate de calibru mic. În paralel a avut loc un schimb de mesaje radio, după care nava Sukra Okan s-a oprit. Ulterior, un elicopter cu militari ruși a aterizat pe nava de mărfuri pentru a o inspecta.
După finalizarea inspecției, nava Sukra Okan și-a continuat drumul spre portul Ismail, mai informează Ministerul rus al Apărării, care precizează că navele ruse vor continua să patruleze în zonă.
Este prima dată când Rusia deschide focul asupra unei nave comerciale în afara teritoriului ucrainean de la ieşirea sa anunţată din acordul privind cerealele, luna trecută.
În ultimele săptămâni, Marea Neagră a devenit un loc tot mai periculos pentru navele civile, care au început să evite rutele prin zonă.
Conflictul maritim s-a acutizat odată cu blocarea de către Rusia a coridorului de cereale, concomitent cu lansarea de amenințări că va ataca navele și va distruge porturile ucrainene.
În replică, Kievul a amenințat pe tot mai multe voci, în primul rând a lui Volodimir Zelenski, că porturile şi navele ruseşti din Marea Neagră – inclusiv petroliere care transportă milioane de barili de ţiţei către Europa – ar putea fi atacate în mod justificat de armata ucraineană, ca parte a eforturilor sale de a slăbi maşina de război a Moscovei.
Weekend-ul trecut, Ucraina a declarat apele din jurul porturilor ruseşti de la Marea Neagră drept „zonă cu risc de război", începând cu data de 23 august şi „până la noi ordine". Zona include porturi ruseşti importante precum Novorossiisk, Anapa, Ghelendjik, Tuapse, Soci şi Taman.
La scurt timp, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a avertizat că „dacă războiul se extinde la Marea Neagră, ar fi un dezastru total pentru întreaga noastră regiune”.