Ziua 531: Ucraina declară rușii ținte în Marea Neagră, Moscova încearcă rescrierea istoriei. Harta invaziei (Foto & Video)

Ziua 531: Ucraina declară rușii ținte în Marea Neagră, Moscova încearcă rescrierea istoriei. Harta invaziei (Foto & Video)

În ziua 531 de război Ucraina încă îşi numără morţii după ce rachetele ruseşti au lovit de două ori, luni seara, un bloc de locuinţe şi mai multe clădiri, din centrul oraşului Pokrovsk.

A doua rachetă a căzut la 40 de minute după prima şi a ucis salvatorii veniţi în ajutor. Bilanţul revizuit anunţă 7 morţi şi peste 80 de răniţi.

Versiunea ruşilor este că au lovit un post de comandă ucrainean.

Președintele Volodimir Zelenski a avertizat Rusia că ar putea rămâne fără nave dacă forțele Moscovei continuă să atace porturile ucrainene, lucru întărit ulterior de consilierul său pe probleme economice, Oleg Ustenko.

Pe de altă parte, primele tancuri Abrams pe care SUA le furnizează Ucrainei au primit aprobarea pentru expediere şi sunt pe cale să ajungă până la începutul toamnei.

Însă înalți oficiali occidentali vin cu evaluări din ce în ce mai sumbre cu privire la capacitatea forțelor ucrainene de a recuceri un teritoriu semnificativ în contraofensiva lor.

Iar din Rusia aflăm că angajaţii statului merg în orfelinate cu jucării, haine și rechizite, pentru a-i convinge pe copiii aduşi din Ucraina cu forţa să intre în corpul de cadeți al Moscovei, asta în timp ce în manualele copiilor ruși istoria a fost deja consemnată cu viziunea Kremlinului despre invazia din februarie 2022.

ADVERTISING

Între toate acestea, o analiză externă arată că microcipurile occidentale folosite pentru alimentarea smartphone-urilor şi laptopurilor continuă să intre în Rusia şi să alimenteze arsenalul său militar.

Situaţia pe front

  • Două rachete într-un sigur bloc - Cel puţin 7 persoane au fost ucise luni seara într-un atac cu două rachete ruseşti asupra unui bloc din Pokrovsk, din regiunea Doneţk, în care armata rusă susţine că a câştigat teren în ultimele zile. A doua rachetă a lovit la 40 de minute după prima şi a vizat salvatorii veniţi după primul atac.
  • Bilanţ revizuit - Șapte persoane au murit (cinci civili, un salvator și un soldat). Sunt 81 de răniți (39 de civili, dintre care doi copii; 31 de polițiști, șapte angajați ai serviciului de stat de urgență și patru militari). 12 clădiri înalte au fost avariate, Parchetul şi casa de pensii; dar şi clădiri hoteliere, o farmacie, două magazine, două cafenele și două mașini.
  • Versiunea Moscovei - Ministerul rus al Apărării a anunţat marţi că forţele ruse au lovit un post de comandă ucrainean în regiunea Pokrovsk.
  • Bombardament criminal la Harkov - Forţele ruse susţin că au împins linia frontului înapoi cu 3 km în regiunea Harkov, pe care au continuat să o bombardeze. În cele mai recente atacuri din apropierea oraşului Kupiansk, două persoane au fost ucise şi trei rănite, după ce rachetele ruseşti au lovit casele oamenilor.
  • Zelenski ameninţă Rusia că o lasă fără nave - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat Rusia că ar putea rămâne fără nave dacă forțele Moscovei continuă să atace porturile ucrainene. Într-o conferință de presă, Zelenski a spus că „nu avem atâtea arme, dar dacă vor continua să tragă, ar putea rămâne fără nave până la sfârșitul războiului. Și asta este ceea ce vrem să le arătăm”, a spus el. Remarcile lui Zelenski vin după ce dronele maritime ucrainene au lovit în ultimele zile un petrolier rusesc și o navă de război. „Dacă Rusia continuă să domine Marea Neagră și să o blocheze cu rachete, atunci Ucraina va face același lucru, ceea ce reprezintă o apărare justă”, a adăugat el.
  • Navele ruse, declarate ținte - Poziția președintelui a fost întărită de consilierul său pe probleme economice, Oleg Ustenko: „Tot ce mişcă ruşii încoace şi încolo pe Marea Neagră sunt ţintele noastre militare valide. Această poveste a început cu Rusia blocând coridorul de cereale, ameninţând că ne va ataca navele, distrugându-ne porturile. Infrastructura noastră maritimă este atacată în mod constant".
  • Cel mai greu moment - Înalți oficiali occidentali vin cu evaluări din ce în ce mai sumbre cu privire la capacitatea forțelor ucrainene de a recuceri un teritoriu semnificativ în contraofensiva lor. Un înalt diplomat occidental a declarat pentru CNN: "Vor vedea, în următoarele două săptămâni, dacă există șanse de a face unele progrese. Dar să facă cu adevărat progrese care ar schimba echilibrul acestui conflict, cred că este extrem de... foarte puțin probabil". Congresmanul american Mike Quigley, care s-a întors recent de la întâlnirile din Europa cu comandanții americani care antrenează forțele ucrainene, spune că informările din teren devin sumbre: "Ne reamintesc de provocările cu care se confruntă. Acesta este cel mai dificil moment al războiului".
  • Harta războiului - Ministerul britanic al Apărării a publicat cea mai recentă hartă în care evaluează situația de pe teren din Ucraina.
Harta razboi Ucraina
Foto: Twitter/@DefenceHQ

Ce se întâmplă în Rusia

  • Cum rescrie Rusia istoria - Ministerul rus al Educaţiei a prezentat luni noi manuale de istorie pentru elevii de liceu, care includ secţiuni despre ceea ce Moscova numeşte „operaţiunea militară specială" din Ucraina. Cele patru manuale pentru elevii din clasele a X-a şi a XI-a detaliază „motivele pentru începerea operaţiunii militare speciale, scopul operaţiunii militare speciale, denazificarea, demilitarizarea. Manualul pentru clasa a XI-a reflectă cele mai importante evenimente legate de reunificarea Crimeei şi Sevastopolului, cauzele şi desfăşurarea operaţiunii militare speciale, intrarea unor noi regiuni în Federaţia Rusă". Kravţov a promis, de asemenea, că va actualiza manualele din nou după încheierea războiului, „imediat ce vom câştiga": „Câştigăm deja războiul informaţional, dar operaţiunea militară specială se va încheia şi se va încheia odată cu victoria noastră şi, bineînţeles, vom completa manualul de istorie".
  • Copiii Ucrainei ademeniţi cu jucării - Publicaţia online independentă Verstka scrie că Comitetul de Investigație al Rusiei „a luat patronajul” copiilor ucraineni care locuiesc în orfelinatele din Rusia, arată Institutul pentru Studiul Războiului în cea mai recentă actualizare. Comitetul și-a trimis angajații în 10 astfel de orfelinate cu jucării, haine și rechizite școlare, pentru a-i convinge pe copii să intre în corpul de cadeți. Anchetatorul federal șef al Rusiei, Alexander Bastrikin, a vizitat personal copiii ucraineni și le-a spus că victoria Rusiei depinde de ei. Peste 19.000 de copii au fost deportați ilegal din teritoriile ucrainene ocupate în Rusia, potrivit unei baze de date ucrainene.
  • Microcipurile occidentale continuă să vină - Microcipurile occidentale folosite pentru alimentarea smartphone-urilor şi laptopurilor continuă să intre în Rusia şi să alimenteze arsenalul său militar. Datele comerciale şi documentele analizate de CNBC arată că Moscova se aprovizionează cu un număr crescut de semiconductori şi alte tehnologii occidentale avansate, prin ţări intermediare precum China. În 2022, Rusia a importat tehnologii semiconductoare în valoare de 2,5 miliarde de dolari, în creştere faţă de 1,8 miliarde de dolari în 2021. Semiconductorii şi microcipurile joacă un rol crucial în războiul modern, alimentând o gamă largă de echipamente, inclusiv drone, radiouri, rachete şi vehicule blindate.
ADVERTISING

Alte informaţii relevante

  • Patriot în Polonia, dar cu măsură - Guvernul Germaniei a transmis că acceptă menţinerea pe teritoriul Poloniei a sistemelor antiaeriene Patriot, furnizate de Berlin, până la sfârşitul anului, dar nu peste acest termen.
  • Primul lot de tancuri americane Abrams pleacă în Ucraina - Primul lot de tancuri Abrams pe care SUA îl furnizează Ucrainei a primit aprobarea pentru expediere, iar tancurile sunt pe cale să ajungă în Ucraina până la începutul toamnei, a declarat şeful de achiziţii al Armatei, Doug Bush. Statele Unite au început să îi instruiască pe ucraineni pentru a folosi aceste tancuri în luna mai, în Germania. Cele 31 de tancuri au fost supuse recondiţionării şi pregătirii pentru expediere timp de mai multe luni şi au acum oficial şi aprobarea pentru a fi transferate.
  • Sancţiuni de la Londra - Guvernul Marii Britanii a anunţat, marţi, sancţiuni împotriva a 22 de persoane şi entităţi din Turcia, Emiratele Arabe Unite, Slovacia, Elveţia, Iran şi Belarus, acuzate că oferă armament Rusiei pentru războiul din Ucraina. În plus, au fost sancţionate trei companii ruse care importă piese electronice pentru echipamente militare.
  • Preot condamnat - Un preot al Bisericii Ortodoxe Ucrainene a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru mai multe declaraţii publice în sprijinul invaziei Rusiei, a anunţat Biroul Procurorului General. ”El a fost găsit vinovat de încălcare a integrităţii teritoriale, acţiuni care au avut ca ţintă schimbarea violentă sau răsturnarea ordinii constituţionale, încălcarea egalităţii cetăţenilor şi justificarea, recunoaşterea legitimităţii, negarea agresiunii armate a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei”, se arată în declaraţie. Materiale care conţineau elemente de propagandă pro-rusă, care urmau să fie distribuite, au fost confiscate din calculatorul preotului, care era şeful diocezei Tulciîn.
  • Chemări în judecată - Compania RusKhimAlyans, deţinută în proporţie de 50% de gigantul rus al gazelor Gazprom, a dat în judecată grupul bancar italian UniCredit, un garant al unui proiect blocat de sancţiunile UE. RusKhimAlyans, care construieşte un complex de gaze în portul baltic Ust-Luga, a intentat luna trecută procese similare împotriva Deutsche Bank şi Commerzbank.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇