Atac la Marea Neagră: Ucraina susține că a scos din uz o navă a flotei rusești, după lovituri cu drone (Foto&Video)

Atac la Marea Neagră: Ucraina susține că a scos din uz o navă a flotei rusești, după lovituri cu drone (Foto&Video)

Ministerul Apărării de la Moscova a anunţat vineri dimineață că drone ucrainene au atacat o bază navală rusă în apropiere de portul Novorossiisk, unul dintre cele mai mari de la Marea Neagră şi un terminal major pentru exporturile de petrol şi produse petroliere ale Rusiei.

Acesta e primul atac ucrainean asupra unuia dintre principalele porturi comerciale ale Rusiei.

„Forțele Armate ale Ucrainei, cu ajutorul a două bărci fără pilot, au încercat un atac asupra bazei navale Novorossiisk a Forțelor Armate Ruse”, a transmis ministerul pe Telegram. Navele rusești ar fi distrus dronele navale, susţine comunicatul de la Moscova.

ADVERTISING

UPDATE Serviciile de informaţii ucrainene transmit însă că au scos din acţiune nava Olenegorski Gorniak, care a suferit o avarie gravă şi nu mai poate efectua misiuni de luptă.

"Ca rezultat al atacului, Olenegorski Gorniak a suferit o fisură gravă şi în prezent nu poate desfăşura misiuni de luptă", a declarat o sursă pentru Reuters. "Toate declaraţiile ruse despre un 'atac respins' sunt false", a adăugat aceasta.

Altă sursă la curent cu operaţiunile portuare a afirmat că o navă mare rusă a trebuit tractată la doc pentru că nu se putea deplasa singură, fiind avariată.

Surse ucrainene au declarat şi pentru CNN că o dronă maritimă încărcată cu 450 kg de TNT a atacat nava Olenegorski Gorniak, care avea la bord aproximativ 100 de militari ruşi. "În urma atacului, nava rusă a avut avarii grave şi nu este capabilă să îşi îndeplinească sarcinile", a precizat sursa.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

CNN a primit şi o înregistrare video care arată o dronă maritimă fără pilot care se apropie de o navă - ce pare să corespundă cu profilul navei Olenegorski Gorniak, văzută anterior în portul Novorossiisk. Videoclipul de 36 de secunde, filmat chiar de drona maritimă, arată cum aceasta se apropie de navă pe timp de noapte. Videoclipul se încheie chiar în momentul în care drona ajunge la navă.

#СБУ провела спецоперацію в бухті #Новоросійська - пошкоджено великий десантний #корабель #Оленегорский_горняк На відео видно, як надводний дрон СБУ, насичений 450 кілограмами тротилу, атакує ворожий корабель, де перебуває близько 100 осіб екіпажуhttps://interfax.com.ua/news/general/926875.html

Publicată de Interfax-Ukraine pe Vineri, 4 august 2023

De asemenea, există o înregistrare video, neverificată, care pretinde a fi de la baza navală Novorossiisk şi care arată o navă militară rusă care se înclină grav într-o parte.

Însă nu se poate verifica în mod concludent identitatea navei.

ADVERTISING

Portul Novorossiisk de la Marea Neagră găzduiește punctul terminus al unei conducte care transportă majoritatea exporturilor de petrol kazah prin Rusia. Operatorul Caspian Pipeline Consortium a declarat că va continua să livreze petrol către cisternele ancorate la terminal, a informat vineri presa de stat rusă.

Dar „a fost instituită o interdicție temporară privind circulația navelor în port”, a mai spus compania, citată The Guardian.

Internauţii au raportat pe rețelele de socializare rusești că au auzit explozii și focuri de armă în apropiere de Novorossiisk vineri dimineață.

Serviciile de urgență din Novorossiisk au confirmat rapoartele privind exploziile.

Olenegorski Gorniak este o navă mare de debarcare din clasa Ropucha, construită de Uniunea Sovietică în anii '70.

Surse din serviciile de informaţii ucrainene au declarat că atacul de vineri dimineaţă a fost efectuat de serviciul de securitate SBU şi de marina ucraineană.

Confruntările din Marea Neagră și din porturile adiacente au escaladat de când Rusia a refuzat luna trecută să prelungească un acord care permitea exporturile de cereale ucrainene în siguranță.

Apărarea aeriană rusă ar fi doborât vineri dimineață 10 drone ucrainene deasupra Crimeii, a mai transmis Ministerul Apărării. Moscova a raportat, de asemenea, un atac al dronelor maritime ucrainene asupra navelor sale de război care escortau o navă civilă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇