Ziua 519. Atacuri cu victime la Odesa și Harkov. Putin spune că atacurile ucrainene s-au intensificat. Kievul prelungește legea marțială și amână alegerile (Foto)

Ziua 519. Atacuri cu victime la Odesa și Harkov. Putin spune că atacurile ucrainene s-au intensificat. Kievul prelungește legea marțială și amână alegerile (Foto)

Ziua 519 a început cu un nou atac asupra Odesei. Rușii au lansat de pe un submarin din Marea Neagră rachete Kalibr asupra portului, provocând pagube, dar și victime.

Un alt atac puternic a vizat regiunea Harkov, unde bombe ghidate au lovit direct un bloc de 5 etaje și au avariat un altul de 9 etaje din vecinătate, provocând 5 victime, toate femei și bătrâni.

Iar Vladimir Putin spune că atacurile ucrainene s-au intensificat în ultimele zile, însă fără succes.

În atenția zilei este și sfidarea rușilor și nord-coreenilor la adresa Occidentului. Phenianul a publicat imagini cu Kim Jong Un și Serghei Șoigu, la o expoziție de armament, unde dictatorul nord-coreean s-a lăudat inclusiv cu rachete balistice interzise. În plus, e posibil ca Moscova să-și diversifice arsenalul de drone, având în vedere că în imagini apare și ceea ce analiștii cred că este un nou model dezvoltat de Coreea de Nord. Amintim că de la începutul războiului rușii au folosit predominant drone kamikaze cumpărate din Iran.

Pe planul diplomației pare că Rusia câștigă teren în Africa. În Niger a avut loc o lovitură de stat, fiind înlăturat de la putere președintele susținut de SUA și ONU, chiar în ajunul summit-ului Rusia-Africa, de la Sankt Petersburg.

ADVERTISING

Americanii au făcut apel la liderii africani să îi ceară socoteală lui Putin pentru criza cerealelor, care adâncește criza din cele mai sărace ţări ale lumii. Liderul rus le-a promis însă zeci de mii de tone de cereale gratis, reluând acuzațiile false conform cărora mare parte din cerealele ucrainene au fost exportate în țări UE bogate.

Situația pe front

  • Odesa sub asediu - Rușii au bombardat din nou Odesa, fiind țintită infrastructura portuară. Un agent de securitate a murit și un terminal de marfă a fost avariat. Guvernatorul regiunii, Oleh Kiper, a spus că rușii au lansat rachete Kalibr de pe un submarin din Marea Neagră și că sistemele de apărare nu le-au putut doborî din cauza unei furtuni.
  • Femei și bătrâni bombardați în Harkov - O femeie de 74 de ani a murit și alte 4 persoane au fost rănite, în urma unui atac al rușilor asupra satului Kovșarovka, din districtul Kupianski al regiunii Harkov. O bombă ghidată KAB-250 a lovit un bloc de 5 etaje, pereții unuia dintre apartamente prăbușindu-se. A fost avariat și un alt bloc din vecinătate, de 9 etaje. Persoanele rănite sunt 3 femei de 35, 71 și 81 de ani și un bărbat de 74 de ani.
  • Atac ucrainean în Donețk - Cel puțin două persoane au fost rănite într-un bombardament care a avut loc dimineață în Donețk, spun forțele de ocupație.
  • Ședință pe front - Președintele Volodimir Zelenski a ajuns joi dimineață în Dnipro, unde va ține o ședință la sediul Comandamentului Central.
  • Crește bilanțul la Odesa - Încă două victime ale atacului de la Odesa din noaptea de 23 iulie au fost scoase fără suflare de sub dărâmături. Este vorba despre un băiat și o femeie.
  • Ținta pe care vor s-o distrugă rușii - Principala țintă de noaptea trecută a dronelor lansate de ruși a fost aerodromul Starokonstantinov din regiunea Hmelnițki. Forțele ucrainene spun că de acolo sunt lansate multe atacuri aeriene de succes și de aceea rușii vor să îl distrugă.
  • Ucrainenii avansează la Zaporojie - Deși Moscova a susținut că a respins atacurile din regiunea Zaporojie, analiști citați de numeroase mari publicații spun că informațiile disponibile indică faptul că armata Ucrainei a reușit să spargă apărarea rusă în sud-vestul acestui front, lucru punctat și de Volodimir Zelenski în discursul de la miezul nopții: „Astăzi, băieții noștri au avut rezultate foarte bune pe front. Felicitări. Detalii dăm mai târziu”.
  • Vladimir Putin spune că atacurile ucrainene s-au intensificat în ultimele zile, în primul rând, pe linia frontului care traversează regiunea Zaporojie. Vorbind la televiziunea rusă, Putin a spus că Ucraina nu s-a bucurat de succes pe nicio parte a frontului.
  • Strategia contraofensivei - Un oficial al Pentagonului a declarat, pentru Politico, că Ucraina își ține pe margine cei mai bine antrenați soldați la acest moment. În această etapă a contraofensivei, armata Kievului atacă în multe părți, dar fără a forța rezultate de amploare, pentru că scopul este să identifice punctele slabe ale apărării ruse, ca apoi miile de soldați antrenați în Vest să dea loviturile decisive.
  • Contraofensivă lentă, dar în mișcare - Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate naţională, John Kirby, nu vede niciun impas în contraofensiva ucraineană, chiar dacă nu avansează suficient de repede: „Preşedintele Zelenski însuşi a spus că nu progresează atât de repede pe cât şi-ar dori şi că nu avansează în fiecare zi atât de mult pe cât şi-ar dori. Statele Unite nu vor lua o poziţie în această privinţă. Acestea fiind spuse, se mişcă, nu este un impas. Nu sunt pur şi simplu îngheţaţi. Ucrainenii se mişcă. Washingtonul se va asigura că ei (ucrainenii - n.red.) au tipurile de instrumente şi capacităţi de care au nevoie pentru a rămâne în mişcare".
  • O nouă localitate recucerită - Volodimir Zelenski a postat joi seara un videoclip în care soldaţii ucraineni afirmă că au recucerit satul Staromaiorske, aflat la est de oraşul Zaporojie, în apropierea liniei de front din această regiune din sudul Ucrainei. În videoclip apare un grup de soldaţi cu drapelul ucrainean, iar unul dintre ei afirmă că luptătorii ucraineni "şi-au îndeplinit sarcina şi au eliberat satul". Atât sursele ruseşti, cât şi cele ucrainene au raportat lupte intense de-a lungul liniilor de front din regiunea sudică Zaporojie, unde forţele ucrainene îşi intensifică eforturile de a străpunge apărarea rusă.
  • Ucraina prelungeşte legea marţială - Parlamentul ucrainean a votat joi pentru prelungirea legii marţiale cu încă 90 de zile, până la 15 noiembrie, excluzând astfel posibilitatea organizării de alegeri legislative în octombrie. Ucraina a introdus legea marţială la 24 februarie 2022, ziua în care Rusia şi-a lansat invazia la scară largă. De atunci, legea care interzice bărbaţilor cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani să părăsească ţara, a fost prelungită de mai multe ori.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Alte informații relevante

  • Kim i-a arătat lui Șoigu armele ilegale - Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, l-a însoţit pe liderul nord-coreean Kim Jong Un la o expoziţie de apărare care a prezentat rachete balistice interzise ale Nordului. Fotografii ale presei de stat i-au arătat pe Kim şi pe oaspeţii săi la o expoziţie a unor rachete balistice ale Nordului în lansatoare de transport cu mai multe axe. O altă imagine a arătat ceea ce analiştii au spus că pare a fi o nouă dronă. Şoigu i-a dat lui Kim o scrisoare din partea preşedintelui rus Vladimir Putin, a relatat presa nord-coreeană.
  • Biden sfidează Pentagonul - Preşedintele american Joe Biden a ordonat administraţiei sale să înceapă să împărtăşească dovezile privind presupusele crime de război comise de Rusia în Ucraina cu Curtea Penală Internaţională (CPI), chiar dacă SUA nu sunt parte semnatară a acordului ce recunoaşte această jurisdicţie. Pentagonul s-a opus demersului de a împărtăşi dovezile cu instanţa de la Haga şi a explicat în privat că orice cooperare cu CPI ar putea deschide calea pentru urmărirea penală politizată a trupelor americane desfăşurate în străinătate.
  • SUA cer Africii să i se opună lui Putin - Secretarul de Stat american Antony Blinken îi îndeamnă joi pe liderii africani care participă la un summit-ul Rusia-Africa, de la Sankt Petersburg, cu preşedintele rus Vladimir Putin, să ceară răspunsuri la criza cerealelor care a aruncat cele mai sărace ţări în această criză, apreciind că şefii de stat africani „ştiu exact cine este responsabil de situaţia actuală”. Apelul vine în contextul loviturii de stat în Niger, unde președintele susținut de ONU și SUA a fost arestat. Detalii AICI
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Putin promite cereale gratis - Președintele Vladimir Putin a susținut un discurs în cadrul summit-ului Rusia-Africa ce are loc la St. Petersburg și a reluat informațiile false potrivit cărora, în timpul anului în care acordul de cereale a fost în vigoare, Ucraina a exportat 32,8 milioane de tone, din care peste 70% ar fi ajuns în țările bogate, în special din UE. Putin a spus că Rusia e gata să trimită 25-50 de mii de tone de cereale în Zimbabwe, Burkina Faso, Somalia și Eritrea în următoarele 4 luni, gratis.
  • Hop şi Prigojin - Fondatorul Wagner a fost zărit la Sankt Petersburg, unde s-a întâlnit cu un demnitar african în marja summit-ului Rusia-Africa, potrivit unor conturi asociate cu grupul de mercenari. CNN precizează că nu a reuşit să identifice demnitarul african, dar acesta purta la gât un şnur pentru ecuson care se potrivea cu cele purtate de alţi oficiali care participă la summit.
  • Rusia oprește nave la inspecție - FSB acuză că a identificat până acum două nave care ar putea fi folosite pentru a livra explozibili Ucrainei: „O navă cargo care venea din portul turc Sinop să încarce cereale, prin Strâmtoarea Kerci și spre Rostov pe Don, a fost oprită pentru o inspecție și pe suprafața bărcilor de salvare au fost descoperite urme de explozibili. În iunie și iulie nava a ajuns de două ori în portul Reni”.
  • Judecător de la Haga, most wanted în Rusia - Ministerul rus de Interne l-a plasat pe lista infractorilor căutați de poliție pe Tomoko Akane, judecătorul Curții de la Haga care a emis mandatul de arestare pe numele lui Vladimir Putin.
  • Elicopter prăbușit în Altai - Un elicopter militar Mi-8 s-a prăbușit în Altai. 6 persoane au murit și 7 au fost rănite. Agenția de stat TASS spune că la bord erau turiști, însă elicopterul este folosit și de armată. Sursa rusă mai precizează că, în timpul aterizării lângă satul Tungur, elicele au prins firele de electricitate.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇