Ziua 456: Contraofensiva a început oficial. Zelenski anunță că au doborât avioane rusești „de tip SU” în Zaporojie

Ziua 456: Contraofensiva a început oficial. Zelenski anunță că au doborât avioane rusești „de tip SU” în Zaporojie
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 456 de război a început cu vești de la Kiev, asupra căruia rușii au lansat un nou atac masiv cu drone kamikaze iraniene. Autoritățile spun că îngerii păzitori ai Ucrainei au apărat capitala și toate dronele au fost distruse. Și cancelaria lui Volodimir Zelenski a recunoscut oficial că forțele ucrainene au început deja de câteva zile contraofensiva, menționând că nu e vorba de atacurile din Belgorod, dar că vor fi acțiuni în Crimeea.

Joi seara, Zelenski a susținut că Garda Națională a Ucrainei a doborât două avioane rusești de tip „SU” în regiunea Zaporojie. Indicativ SU se referă la aeronavele militare Suhoi.

De la Moscova a venit un anunț foarte periculos. Rusia și Belarusul au semnat un acord care permite Kremlinului să desfășoare arme nucleare în țara condusă de dictatorul Alexander Lukașenko. Moscova susține că tot ea va avea comanda, și nu Minskul.

Continuă și războiul lui Evgheni Prigojin cu Serghei Șoigu, liderul Wagner arătând că bilanțul morților transmis de la Moscova este o minciună. El susține că doar la Bahmut a pierdut 20.000 de mercenari. În plus, Prigojin spune că în ultimele luni au murit în Ucraina 20% dintre deținuții pe care i-a recrutat din închisorile Rusiei și că cifra este apropiată de cea a luptătorilor profesioniști uciși în acțiune. Ultimul bilanț oficial al Moscovei susținea că au murit în Ucraina 5.900 de soldați ruși.

Totodată, liderul Wagner a anunțat oficial că mercenarii săi au început retragerea din Bahmut, lăsându-i pe soldații Moscovei să se descurce singuri.

Prigojin nu e cea mai mare problemă a lui Șoigu. Denis Kapustin, comandantul Corpului Voluntarilor Ruşi (RDK), a ținut o conferință de presă la granița cu Ucraina, anunțând Moscova să se pregătească de atacuri și în alte regiuni, după cele din Belgorod.

ADVERTISING

Şi tot Moscova susţine că a ridicat de la sol avioane de luptă pentru a îndepărta de graniţa rusă două bombardiere strategice ale aviaţiei americane care zburau deasupra Mării Baltice, pentru a doua oară în această săptămână.

Situația pe front

  • A început contraofensiva - Consilierul lui Zelenski, Mihail Podoliak, a anunțat într-un interviu pentru televiziunea italiană Rai 1 că forțele Kievului au început deja contraofensiva de câteva zile, însă a specificat că aceasta se desfășoară pe teritoriul Ucrainei, nu al Rusiei: „Contraofensiva a început deja de câteva zile, este un front lung de 1.500 de kilometri, dar acțiunile au început deja. Nu vrem să lovim pe teritoriul Rusiei, vom folosi armele pe care ni le-ați dat pentru a distruge pozițiile rusești în teritoriile ocupate de Moscova, inclusiv în Donbas și în Crimeea”.
  • Nou atac masiv asupra Kievului - Administraţia militară a Kievului a anunțat că apărarea antiaeriană a capitalei a respins integral „un nou atac masiv" al dronelor ruseşti asupra oraşului, „al doisprezecelea" în luna mai: „Îngerii păzitori ai Ucrainei nu i-au dat nicio şansă agresorului. Toate ţintele aeriene zburând spre Kiev au fost distruse de apărarea noastră aeriană”.
  • Avioane de luptă doborâte în Zaporojie - Preşedintele Zelenski a anunţat joi seara că Garda Națională a Ucrainei a doborât două avioane rusești de tip "SU" în regiunea Zaporojie. Indicativ SU se referă la aeronavele militare Suhoi.
  • Atac cu drone în Crimeea - Şase drone au fost doborâte în Crimeea, a anunţat guvernatorul local instalat de Moscova, Serghei Aksionov. Incidentul „nu a provocat victime sau răniţi", a subliniat el. Anunţul vine la câteva zile după un atac spectaculos al unor grupuri ruse din Ucraina pe teritoriul rusesc. Detalii AICI
  • Milițiile anti-Kremlin amenință Rusia - Denis Kapustin, comandantul Corpului Voluntarilor Ruşi (RDK), a ținut o conferință de presă la granița cu Ucraina, anunțând Moscova să se pregătească de atacuri și în alte regiuni, după cele din Belgorod. Detalii AICI.
  • Zeci de mii de mercenari și ruși morți doar în ultimele luni - Liderul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a anunţat pe contul său de Telegram că 20.000 dintre luptătorii săi au fost ucişi în bătălia pentru oraşul ucrainean Bahmut. În plus, el a spus că 20% din cei 50.000 de condamnaţi ruşi pe care i-a recrutat pentru a lupta în Ucraina au fost ucişi în ultimele luni, un număr apropiat de cel al luptătorilor profesionişti ucişi în acţiune. Ultimul bilanț oficial al Moscovei susținea că au murit în Ucraina doar 5.900 de soldați ruși.
  • Wagner pleacă din Bahmut - Serviciul de presă al lui Prigojin a transmis un comunicat în care informează că mercenarii Wagner au început retragerea din Bahmut și până la 1 iunie vor preda complet operațiunea trupelor ruse.
  • Budanov trăiește cu o schijă lângă inimă - Șeful contraspionajului ucrainean Kirill Budanov a dezvăluit că a fost rănit în Donbas, însă nu a specificat când s-a întâmplat asta. O schijă dintr-o mină care a explodat l-a lovit sub inimă: „Nu poate fi scoasă, este periculos. Schijele mi-au străpuns gâtul și spatele. Am plecat de pe front pe picioarele mele, sub efectul adrenalinei, și am mers în jur de 5 kilometri, după care am căzut extenuat. Rana e gravă, dar în principiu pot trăi cu ea”.
  • Mesajul lui Zelenski pentru iranieni - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis un mesaj și oamenilor din Iran, spunându-le că „sunt împinşi tot mai adânc de partea întunecată a istoriei”, în timp ce dronele iraniene Shahed furnizate Rusiei terorizează Ucraina în fiecare noapte.
  • Eliberați din iadul de la Bahmut - Kievul a anunțat că 106 soldați care au luptat la Bahmut și fuseseră capturați de ruși s-au întors acasă. Mulți dintre ei fuseseră dați dispăruți, neștiindu-se ce se întâmplase cu ei, mai ales că liderul Wagner, Evgheni Prigojin, anunțase la un moment dat că a dat ordin mercenarilor săi să ucidă pe toată lumea și să nu mai ia prizonieri.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Arme nucleare în curtea lui Lukașenko - Miniştrii Apărării din Rusia şi Belarus au semnat joi un document referitor la desfăşurarea de arme nucleare tactice ruseşti în Belarus. Şoigu a spus că Occidentul duce un „război nedeclarat" împotriva Rusiei şi a Belarusului. El a subliniat și că „desfăşurarea de arme nucleare pe teritoriul Belarusului nu transferă republicii controlul asupra acestora, iar decizia privind utilizarea lor rămâne la Moscova".
  • Kievul a atacat Kremlinul - New York Times citează evaluări ale agenţiilor de spionaj americane care spun că atacul cu drone asupra Kremlinului din această lună a fost probabil orchestrat de una dintre unităţile speciale de informaţii militare ale Ucrainei. Evaluarea americană se bazează pe comunicaţii interceptate ruse şi ucrainene. Detalii AICI
  • Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a comentat informația din New York Times: „Noi am spus imediat că regimul de la Kiev e în spate. În final, nu contează ce divizie a regimului de la Kiev, dar a fost regimul de la Kiev, noi știm asta și o luăm în considerare când ne facem treaba”.
  • Putin, ţinta nr 1 - Vladimir Putin e ţinta principală dintre criminalii de război şi obiectivul serviciilor de informaţii ucrainene este reţinerea şi aducerea sa în faţa Curţii Penale Internaţionale, pentru a răspunde pentru crimele de agresiune împotriva Ucrainei şi nu eliminarea sa fizică, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei principale de informaţii de pe lângă Ministerul ucrainean al Apărării (GUR), Andrei Iusov. Declaraţia sa intervine după ce Die Welt a publicat un interviu cu directorul adjunct al GUR, Vadim Skibiţki, în care acesta afirma că preşedintele rus Vladimir Putin şi patronul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, se află în fruntea listei persoanelor pe care serviciile speciale ucrainene doresc să le elimine.
  • Bombardiere americane alungate - Ministerul Apărării al Rusiei susţine că a ridicat de la sol avioane de luptă pentru a îndepărta de graniţa rusă două bombardiere strategice ale aviaţiei americane care zburau deasupra Mării Baltice. Este a doua oară în această săptămână când ruşii fac un astfel de anunţ.
  • Lege anti-hărți fără Crimeea - Duma de Stat a adoptat o lege prin care hărțile care „atacă integritatea teritorială a Rusiei” și nu conțin Crimeea sau Insulele Kurile sunt catalogate ca materiale extremiste. Cei care le distribuie pot primi până la 15 zile de închisoare și o amendă de până la 3.000 de ruble (35 de euro) pentru persoane fizice sau până la 1 milion de ruble (11.648 de euro) în cazul companiilor.
  • Ucrainenii, acuzați că atacă centrale nucleare - Kremlinul a acuzat Ucraina că complotează să atace linii electrice de înaltă tensiune la două centrale nucleare din nordul Rusiei. Reacţia vine după ce FSB a anunţat că a împiedicat înainte de Ziua Victoriei, pe 9 mai, o tentativă de sabotaj a unui grup terorist al contraspionajului ucrainean care ar fi vizat două centrale nucleare din Leningrad și Kalinin.
  • Propagandist demis din cauza lui Prigojin - Un propagandist rus, Konstantin Dolgov, susține că a fost demis după un interviu cu Evgheni Prigojin în care acesta l-a criticat pe Serghei Șoigu.
  • Paranoia la Moscova - Un bărbat de 25 de ani a fost arestat la Moscova pentru că a vopsit pe asfalt cruci roșii. Autoritățile consideră că acestea erau marcaje pentru drone.
  • Războiul diplomatic - Rusia expulzează 5 diplomați suedezi, ca răspuns la o decizie similară luată de Stokholm pe 25 aprilie.
ADVERTISING

Ajutor pentru Ucraina

  • Rachete NASAMS de la Washington - SUA au anunţat vânzarea unor sisteme avansate de rachete sol-aer NASAMS Ucrainei pentru aproximativ 285 de milioane de dolari, cu scopul de a consolida apărarea aeriană a ţării în faţa Rusiei: „Ucraina are nevoie să-şi consolideze urgent capacităţile de apărare împotriva loviturilor cu rachete şi aviaţiei ruse".
  • Sute de mii de obuze pentru Ucraina - Coreea de Sud va trimite Ucrainei sute de mii de obuze, scrie Wall Street Journal. Pentru că oficial Seulul a spus că nu livrează arme, ci doar ajutoare umanitare, obuzele ar urma să fie întâi trimise în SUA și de aici urmând să ajungă în Ucraina.
  • Zelenski așteaptă primul F-16 - Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că face totul pentru ca piloţii ucraineni să aibă cât mai repede aeronave noi şi puternice: „Primul F-16 ucrainean va fi unul dintre cele mai puternice semnale din partea lumii că Rusia va pierde din cauza propriei agresiuni, devenind mai slăbită şi mai izolată”, arată el.
  • Cum va folosi Ucraina avioanele F-16 - Instruirea piloților și a echipelor tehnice ucrainene pentru a putea opera F-16 va dura luni întregi, ceea ce înseamnă că avioanele vor intra în acțiune abia spre sfârșitul acestui an. Iar dacă vor fi trimiși deasupra frontului, piloții ucraineni vor avea viață grea cu forța aeriană mult mai puternică a Rusiei și cu sistemele sale de apărare antiaeriană. Detalii AICI.
  • Nave blocate la Istanbul - Zeci de nave nu reuşesc să ajungă în Ucraina, la câteva zile după ce a fost prelungit acordul privind transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră, iar ritmul este puţin probabil să se accelereze, din cauza inspecţiilor lente, dar şi a altor incertitudini. Detalii AICI

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇