Ziua 438: Explozii în Crimeea. Rușii avansează la Bahmut, Prigojin nu mai pleacă. Atenție la 9 mai!

Ziua 438: Explozii în Crimeea. Rușii avansează la Bahmut, Prigojin nu mai pleacă. Atenție la 9 mai!

Ziua 438 de război a început cu informații despre mai multe explozii care au avut loc duminică dimineaţa devreme în diverse părţi ale peninsulei Crimeea. Ucraina a lansat mai multe drone spre peninsulă, explozii având loc în Sevastopol şi Saki – unde se află o bază aeriană rusă.

AICI găseşti cele mai noi informaţii despre războiul din Ucraina

Iar șeful AIEA avertizează că tensiunile sunt în creștere la centrala nucleară de la Zaporoje, aflată în apropierea liniei frontului și unde personalul este tot mai stresat, crescând potențialul ca acesta să facă greșeli în administrarea centralei. La Zaporojie, Rusia continuă relocarea populației, până acum fiind evacuate peste 1.500 de persoane, dintr-un total de 70.000.

La Bahmut, Ministerul rus al Apărării spune că au mai fost preluate sub control încă două blocuri înalte, în ultimele 24 de ore. Prigojin susține că unităţile sale au avansat 170 de metri într-o zi şi că au mai rămas de cucerit 2,42 kilometri pătraţi din oraş.

Și serviciile secrete ucrainene au avertizat cu privire la "posibile provocări" ale Rusiei în ziua de 9 mai, când se marchează capitularea celui de-al Treilea Reich sau aşa-numita Zi a Victoriei asupra armatei naziste. Este posibil să apară incidente, pentru că „statul agresor alege date simbolice pentru provocările sale”.

ADVERTISING

Sâmbătă, în ziua 437, Rusia a anunțat că a doborât o rachetă balistică ucraineană deasupra Peninsulei Crimeea, iar Ucraina a recunoscut că a doborât o rachetă hipersonică rusească Kinjal, cu ajutorul unui sistem Patriot, miercuri noapte, după ce inițial negase. În plus, mașina unui cunoscut propagandist rus a explodat, acesta fiind rănit, iar Rusia a acuzat SUA și Marea Britanie pentru incident.

Evoluția pe front

  • Explozii în Crimeea - Mai multe explozii au avut loc duminică dimineaţa devreme în mai multe părţi ale peninsulei Crimeea, au anunţat mass-media ruse şi ucrainene. Baza, un canal Telegram legat de forţele de ordine ruse, a relatat că Ucraina a lansat mai multe drone spre peninsulă, adăugând că apărarea aeriană rusă a doborât cel puţin una dintre ele deasupra Sevastopolului. Explozii au avut loc în Sevastopol şi Saki - unde se află o bază aeriană rusă - şi în alte părţi ale Crimeei, potrivit canalelor ucrainene Telegram.
  • Sirenele au sunat în Ucraina - Alerte de raid aerian au sunat timp de mai multe ore, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în aproape tot teritoriul Ucrainei, iar oficialii au declarat că sistemele de apărare antiaeriană au doborât mai multe drone, inclusiv una deasupra spaţiului aerian al Kievului. Nu există informații despre victime și pagube.
  • Răniți în regiunea Harkov - Cel puţin cinci persoane au fost rănite în urma unui atac cu rachete lansat de forţele militare ruse asupra unei localităţi din regiunea Harkov, în estul Ucrainei. Oleg Sinegubov, şeful Administraţiei militare regionale, a declarat că armata rusă a lansat rachete de tip S-300 asupra localităţii Balaklia. Cel puţin cinci persoane au fost rănite, două fiind în stare gravă.
  • Tensiuni la Zaporojie - AIEA este alarmată de situaţia tensionată din jurul centralei nucleare Zaporojie, situată în apropierea liniei frontului. "Sunt extrem de îngrijorat de riscurile reale de securitate şi securitate nucleară cu care se confruntă centrala", a avertizat într-un raport directorul general al AIEA, Rafael Grossi. "Trebuie să acţionăm acum pentru a preveni ameninţarea unui accident nuclear grav". Administraţia pro-moscovită din regiunea Zaporojie a anunţat vineri evacuări, inclusiv în oraşul Enerhodar, unde locuieşte majoritatea personalului centralei nucleare.
  • Prigojin rămâne să lupte - Evgheni Prigojin, şeful grupului paramilitar rus Wagner, afirmă că forţele sale vor continua să lupte în numele Moscovei, chiar dacă se vor retrage din oraşul strategic Bahmut din estul Ucrainei. "Luptătorii Wagner vor fi păstraţi pentru operaţiuni viitoare de interes pentru Rusia", a declarat el, citat duminică de presa rusă de stat. Prigojin a cerut sâmbătă armatei ruse permisiunea de a ceda poziţiile sale din oraşul ucrainean Bahmut trupelor liderului cecen Ramzan Kadîrov, în semn de protest faţă de lipsa de muniţie. Mutarea trupelor este aşteptată să aibă loc miercuri.
  • Prigojin zice că va primi arme - Liderul grupului paramilitar Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat că armata rusă i-a "promis" mai multe muniţii şi arme, după ce a ameninţat că se va retrage din oraşul ucrainean Bahmut dacă nu primeşte mai mult sprijin. "Noaptea trecută am primit un ordin de a lupta (...). Ne-au promis că ne vor da toate muniţiile şi armele de care avem nevoie pentru a continua operaţiunile", a declarat Evgheni Prigojin într-un mesaj audio publicat de serviciul său de presă.
  • Frontul de est e sub control - Situaţia pe frontul de est din Ucraina este "tensionată, dar sub control", potrivit comandantului-şef responsabil de acest sector, Oleksandr Sîrski. Accentul principal a fost pus pe apărarea oraşului Bahmut, epicentrul luptelor din Donbas (est) şi pe planul de "a provoca pagube maxime" unităţilor forţei de mercenari ruşi Wagner. Forţele ruse au sporit intensitatea focului cu armament greu în ultimele zile, au desfăşurat echipamente mai moderne şi şi-au regrupat trupele, ceea ce „indică faptul că inamicul nu-şi schimbă planurile şi că face totul pentru a prelua controlul asupra Bahmut şi a-şi continua ofensiva".
  • Rusia mai ia puțin din Bahmut - Ministerul rus al Apărării a raportat duminică preluarea sub control a încă două blocuri înalte în Bahmut în ultimele 24 de ore. "Unităţile de asalt au reuşit în ultimele 24 de ore să ocupe două blocuri din Artiomovsk (numele utilizat de ruşi pentru Bahmut) în nord-vestul şi în vestul oraşului", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Igor Konaşenkov. Şeful Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat sâmbătă seara, într-un mesaj audio pe canalul său Telegram, că unităţile sale au avansat 170 de metri într-o zi şi că au mai rămas de cucerit 2,42 kilometri pătraţi din oraş.
  • Evacuările continuă la Zaporojie - În sudul Ucrainei, Rusia a evacuat până în prezent peste 1.500 de cetăţeni din localităţile din apropierea liniei frontului în regiunea Zaporojie. „1.552 de persoane, dintre care 632 de minori, 145 de pacienţi ai centrului psiho-neurologic şi 10 persoane cu mobilitate redusă au fost deja mutate în mod organizat de pe teritoriul a cinci raioane şi două oraşe din prima linie”, a scris guvernatorul interimar al regiunii anexate, Evgheni Baliţki, numit de Kremlin, potrivit EFE. Aproximativ 70.000 de cetăţeni vor fi relocaţi.

Ajutoare și declarații

Atenție la ziua de 9 Mai! - Serviciile secrete ucrainene au avertizat cu privire la "posibile provocări" ale Rusiei în ziua de 9 Mai, când se marchează capitularea celui de-al Treilea Reich sau aşa-numita Zi a Victoriei asupra armatei naziste. "Statul agresor alege date simbolice pentru provocările sale. Serviciile speciale ruse le pot pregăti pentru 9 mai pe teritoriul Federaţiei Ruse şi Belarus", a declarat purtătorul de cuvânt al serviciului de informaţii al Ministerului Apărării, Andrii Iusov, pentru Ukrinform. Detalii AICI.

ADVERTISING

Ce se mai întâmplă în Rusia

Scriitorul rus a ieșit din comă - Scriitorul naţionalist rus Zahar Prilepin, rănit grav sâmbătă într-un atac, a ieşit din coma indusă. Este conștient și starea sa este stabilă. Sâmbătă, bărbatul, în vârstă de 47 de ani, a fost grav rănit când un dispozitiv exploziv amplasat sub maşina sa a explodat în regiunea Nijni Novgorod. Şoferul lui Prilepin a fost ucis în deflagraţie. Detalii AICI.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇