Ziua 402: Rusia preia președinția Consiliului de Securitate al ONU, Ucraina denunță ”o glumă proastă”. Steagul Wagner a fost arborat în centrul Bahmutului (Video)

Ziua 402: Rusia preia președinția Consiliului de Securitate al ONU, Ucraina denunță ”o glumă proastă”. Steagul Wagner a fost arborat în centrul Bahmutului (Video)

În ziua 402 de război, Rusia a preluat preşedinţia rotativă a Consiliului de Securitate al ONU, timp de o lună, conform reglementărilor.

Consiliul de Securitate al ONU este unul dintre cele şase organe ale organizaţiei şi singurul împuternicit să ia decizii care obligă statele membre să le respecte. Principala sa responsabilitate este aceea de „menţinere a păcii şi securităţii internaţionale”.

Preşedinţia acestuia este asigurată de fiecare dintre membrii săi, permanenţi şi nepermanenţi, pe rând, timp de o lună. Acesta este motivul pentru care, conform ordinii alfabetice engleze care se aplică, Rusia preia conducerea Consiliului din această sâmbătă, succedând astfel Mozambicului şi precedând Elveţia.

Ucraina însă nu şi-a ascuns nemulţumirea și a denunțat "o glumă proastă".

Pe front, luptele continuă. Forțele rusești au realizat progrese în interiorul orașului Bahmut, în timp ce forțele ucrainene au recâștigat poziții în regiune.

ADVERTISING

Iar, Consiliul de Administraţie al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a validat vineri un plan de asistenţă în valoare de 15,6 miliarde de dolari semnat pe 21 martie cu guvernul ucrainean, deschizând calea pentru plata unei prime tranşe de 2,7 miliarde de dolari.

SITUAȚIA DE PE FRONT

  • Lupta pentru Bahmut continuă: Forțele rusești au realizat progrese în interiorul orașului Bahmut, în timp ce forțele ucrainene au recâștigat poziții în regiune, arată Institutul pentru Studiul Războiului în noua sa analiză.
  • Rușii nu se lasă: Trupele rusești au continuat atacurile terestre de-a lungul liniei Svatove-Kreminna, dar și în Avdiivka-Donetsk.
  • Lunetiștii ucraineni, spaima luptătorilor Wagner: Ministerul ucrainean al Apărării a publicat un clip cu lansatorul multiplu de rachete „Vampirul” în acțiune. Pe rețelele de socializare au apărut și alte imagini care ar arăta cum sunt eliminați de un lunetist ucrainean mai mulți luptători Wagner pe frontul din Bahmut.
  • Succes pentru armata ucraineană, care a respins peste 30 de atacuri rusești și a efectuat lovituri împotriva a două sisteme rusești de apărare aeriană și a unei stații radar în ultimele 24 de ore, a raportat Statul Major General al forțelor armate ucrainene. Între timp, Rusia a lansat cinci lovituri cu rachete, 12 lovituri aeriene și peste 20 de atacuri cu sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS).
  • Steagul Wagner în Bahmut - O înregistrare video postată pe un canal Telegram afiliat Wagner și geolocalizată de CNN arată că luptătorii grupării de mercenari par să fi reușit să ridice steagul lor în vârful unei clădiri înalte din apropierea centrului orașului ucrainean Bahmut, unde au loc lupte violente. Imaginile arată un steag negru, un semn distinctiv al companiei private de mercenari a lui Evgheni Prigojin, care flutura în vârful clădirii din orașul acoperit de zăpadă.
  • Atac cu rachete în Avdiivka - Armata rusă a lansat două atacuri cu rachete asupra orașului din prima linie Avdiivka, din regiunea Donețk, provocând daune semnificative infrastructurii.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

AJUTOR PENTRU UCRAINA

  • FMI deblochează fonduri: Consiliul de Administraţie al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a validat vineri un plan de asistenţă în valoare de 15,6 miliarde de dolari semnat pe 21 martie cu guvernul ucrainean, deschizând calea pentru plata unei prime tranşe de 2,7 miliarde de dolari. Acest sprijin face parte dintr-un program global de ajutor financiar de 115 miliarde de dolari, din care două miliarde constau într-o anulare parţială a datoriei existente. Restul de 80 de miliarde vor fi asiguraţi de "donatori bilaterali şi multilaterali, 20 de miliarde de dolari sub formă de granturi, restul de 60 de miliarde de dolari luând forma unui împrumut concesional', a precizat un oficial al FMI.
  • Ucraina a comandat 100 de vehicule blindate multirol Rosomak din Polonia, fabricate sub licenţă finlandeză, finanţate de Uniunea Europeană şi Statele Unite, a anunţat sâmbătă premierul polonez. „Aduc comanda obţinută ieri de la premierul ucrainean Denîs Şmîhal, pentru 100 de Rosomak-uri care vor fi fabricate aici”, a declarat Mateusz Morawiecki.
ADVERTISING

ALTE INFORMAȚII RELEVANTE

  • Rusia preia preşedinţia rotativă a Consiliului de Securitate al ONU, timp de o lună, conform reglementărilor. Consiliul de Securitate al ONU este unul dintre cele şase organe ale organizaţiei şi singurul împuternicit să ia decizii care obligă statele membre să le respecte. Principala sa responsabilitate este aceea de „menţinere a păcii şi securităţii internaţionale”. Preşedinţia acestuia este asigurată de fiecare dintre membrii săi, permanenţi şi nepermanenţi, pe rând, timp de o lună. Acesta este motivul pentru care, conform ordinii alfabetice engleze care se aplică, Rusia preia conducerea Consiliului din această sâmbătă, succedând astfel Mozambicului şi precedând Elveţia. Ucraina însă nu şi-a ascuns nemulţumirea și a denunțat "o glumă proastă".
  • Cine va prelua şefia NATO? Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va candida pentru a deveni următorul secretar general al NATO, a transmis ziarul The Sun, citând o sursă diplomatică. Actualul secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, îşi încheie mandatul, aşa cum era planificat, în luna octombrie, după ce a fost prelungit de trei ori. Stoltenberg a ocupat această funcţie timp de aproape nouă ani. Pe de altă parte, ziarul german Welt am Sonntag a informat că prim-ministrul Spaniei, Pedro Sanchez, şi secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, se numără printre candidaţii la conducerea NATO.
  • CE dezminte candidatura Ursulei Von der Leyen - Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, nu candidează la funcţia de secretar general al NATO, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al Comisiei. Afirmaţiile despre acest subiect ale ziarului britanic The Sun sunt "speculaţii nefondate", a comunicat Comisia.
  • Macron a vorbit cu Zelenski - Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a discutat azi cu omologul său din Ucraina, Volodimir Zelenski, înaintea vizitei pe care liderul de la Paris o va efectua în China. "Am discutat despre cooperarea în materie de apărare între Ucraina şi Franţa. Ne-am concentrat pe noile acţiuni în sensul implementării formulei de pace. Ne-am coordonat acţiunile în cadrul evenimentelor internaţionale care urmează", a afirmat Volodimir Zelenski.
  • Noi sancțiuni pentru Rusia - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat sâmbătă un decret prin care instituie sancţiuni împotriva a sute de companii, organizaţii şi persoane acuzate de sprijinirea invaziei ruse în Ucraina. În majoritatea cazurilor, măsurile se aplică pe termen de zece ani.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇