Un rus laureat al Nobelului pentru Pace avertizează că Putin pregătește lumea pentru război nuclear: Propaganda îl prezintă ca și când ar face reclamă la mâncare pentru animale

Un rus laureat al Nobelului pentru Pace avertizează că Putin pregătește lumea pentru război nuclear: Propaganda îl prezintă ca și când ar face reclamă la mâncare pentru animale

Câștigătorul Premiului Nobel pentru Pace în 2021, jurnalistul rus Dmitri Muratov, spune că este îngrijorat de cât de departe este dispus Kremlinul să meargă în confruntarea sa cu Occidentul. El avertizează că Putin pregătește lumea pentru un război nuclear.

„Două generații au trăit fără amenințarea unui război nuclear. Dar această perioadă s-a terminat. Va apăsa Putin butonul nuclear sau nu? Cine știe? Nimeni nu știe asta. Nu există o singură persoană care să poată spune cu siguranță asta”, a declarat Muratov, potrivit BBC.

De când Rusia a lansat invazia pe scară largă în Ucraina, în februarie 2022, zgomotul sabiei nucleare de la Moscova a fost puternic și frecvent.

ADVERTISING

Înalți oficiali ruși au avertizat națiunile occidentale care înarmează Ucraina. În urmă cu câteva zile, președintele rus Vladimir Putin a anunțat planurile sale de a trimite arme nucleare tactice în Belarus.

Apoi, unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai săi, Nikolai Patrushev, a avertizat că Rusia are o „armă unică modernă, capabilă să distrugă orice inamic, inclusiv Statele Unite”.

„Vedem cum propaganda de stat îi pregătește pe oameni să creadă că războiul nuclear nu este un lucru rău. La canalele de televiziune de aici, războiul nuclear și armele nucleare sunt promovate ca și când ar face reclamă la mâncarea pentru animale de companie”, spune Muratov.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Ei anunță: 'Avem această rachetă, racheta aceea, un alt tip de rachetă'. Vorbesc despre atacarea Marii Britanii și a Franței; despre declanșarea unui tsunami nuclear care va inunda America. De ce fac asta? Pentru ca oamenii de aici să fie pregătiți”, a subliniat câștigătorul Premiului Nobel pentru Pace în 2021.

Recent, la televiziunea de stat rusă, un cunoscut realizator al unui talk-show a sugerat că Rusia „ar trebui să declare orice țintă militară de pe teritoriul Franței, Poloniei și Regatului Unit o țintă legitimă pentru Rusia”.

Totuși, afirmă Muratov, propaganda de stat prezintă Rusia ca o țară a păcii, iar Ucraina și Occidentul ca agresori. Mulți ruși cred asta, spune el.

ADVERTISING

„Oamenii din Rusia au fost iradiați de propagandă. Propaganda este un fel de radiație. Toată lumea este afectată de ea, nu doar rușii. În Rusia, propaganda este pe 12 canale TV, zeci de mii de ziare, rețele de socializare precum VK (versiunea rusă a Facebook) care susțin complet ideologia statului", a subliniat jurnalistul rus.

Dmitri Muratov este însă optimist, afirmând că are încredere în tânăra generație, care nu se va lăsa păcălită de propaganda rusă.

„Tânăra noastră generație este minunată. Este bine educată. Aproape un milion de ruși au părăsit țara. Mulți dintre cei care au rămas sunt categoric împotriva a ceea ce se întâmplă în Ucraina. Sunt împotriva iadului pe care Rusia l-a creat acolo. Sunt convins că, de îndată ce propaganda se va opri, această generație – și toți ceilalți cu bun simț – vor vorbi.

Deja o fac. Au fost deschise 21.000 de dosare administrative și penale împotriva rușilor care au protestat. Opoziția este în închisoare. Presa au fost închisă. Mulți activiști, civili și jurnaliști au fost etichetați ca agenți străini”, a declarat Muratov.

Câștigătorul Premiului Nobel pentru Pace în 2021 mai spune că Putin are o bază de sprijin enormă, dar este formată din bătrâni care îl văd ca pe propriul nepot, ca pe cineva care îi va proteja și care le aduce pensia în fiecare lună.

”Acești oameni cred că nepoții lor ar trebui să meargă să lupte și să moară”, punctează Muratov.

Anul trecut, Dmitri Muratov și-a scos la licitație premiul Nobel pentru Pace pentru a strânge bani pentru copiii refugiați ucraineni. Nu prea este optimist cu privire la relațiile dintre Rusia și Ucraina, pe viitor.

"Niciodată nu vor mai exista relații normale între poporul Rusiei și cel al Ucrainei. Niciodată. Ucraina nu se va putea împăca cu această tragedie”, a conchis jurnalistul rus.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇