Ziua 400: Putin a semnat decretul pentru recrutarea de primăvară. Regele Charles și refugiații. Rusia vrea arme de la Kim și SUA au antrenat mii de ucraineni

Ziua 400: Putin a semnat decretul pentru recrutarea de primăvară. Regele Charles și refugiații. Rusia vrea arme de la Kim și SUA au antrenat mii de ucraineni

În ziua 400 de război, Vladimir Putin a semnat decretul pentru o nouă campanie de recrutare. Sunt chemaţi la oaste 147.000 de cetățeni ruși, mai mulţi decât la campania precedentă din toamnă.

Moscova o prezintă ca pe o campanie de recrutare de personal voluntar și profesionist, mai degrabă decât o nouă mobilizare obligatorie.

Pe de altă parte, Ucraina recunoaște că forțele rusești fac progrese în orașul Bahmut de pe linia frontului. Continuă ofensiva rușilor și în alte regiuni. Armata ucraineană a respins, joi, 47 de atacuri inamice.

Însă numărul mediu de atacuri zilnice ale rușilor a scăzut pentru a patra săptămână la rând, anunță Statul Major ucrainean.

La centrala nucleară Zaporojie, situația rămâne critică. Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a spus că a existat o creștere semnificativă a numărului de trupe ruse în zonă și că centrala nu mai poate fi protejată.

Ca o amară ironie, Rusia urmează să preia la finalul acestei săptămâni președinția rotativă a Consiliului de Securitate al ONU, fapt ce a înfuriat Ucraina. Iar China își reafirmă parteneriatul cu Rusia, anunțând că își dorește o cooperare la nivelul armatelor, pentru a implementa „iniţiativele de securitate globală şi pentru asigurarea corectitudinii internaţionale şi a justiţiei”.

ADVERTISING

Ce se mai întâmplă în Rusia

  • Putin face o nouă mobilizare - Preşedintele Vladimir Putin a semnat un decret de chemare la oaste pentru 147.000 de cetățeni ruși, ca parte a campaniei de recrutare militară de primăvară, a informat presa de stat rusă. Ultima mobilizare a fost în septembrie, când a chemat 120.000 de cetățeni pentru serviciul statutar, aminteşte agenţia Tass. Toți bărbații din Rusia trebuie să facă un an de serviciu militar între 18 și 27 de ani sau o pregătire echivalentă în timpul învățământului superior.
  • Jurnalist WSJ în arest - Serviciul rus de securitate internă FSB a anunţat că un reporter al cotidianului american „Wall Street Journal”, Evan Ghershkovich, a fost reţinut în oraşul Ekaterinburg din Urali, fiind suspectat de spionaj. O sursă diplomatică americană a declarat că ambasada nu a fost informată cu privire la incident şi că a solicitat informaţii de la autorităţile ruse despre acest caz. Joi, jurnalistul s-a prezentat la tribunalul Lefortovo din Moscova, care a decis că va sta în arest preventiv până cel puțin pe 29 mai. Wall Street Journal „neagă vehement” acuzațiile de spionaj.
  • Rusia conduce Consiliul de Securitate al ONU - Rusia urmează să preia pentru o lună, începând de sâmbătă, președinția rotativă a Consiliului de Securitate al ONU, fapt ce a înfuriat Ucraina. „Preşedinţia rusă a Consiliului de Securitate al ONU la 1 aprilie este o glumă proastă. Rusia şi-a uzurpat mandatul, poartă un război colonial, preşedintele ei este un criminal de război căutat de CPI pentru răpiri de copii”, denunţă într-un mesaj postat pe Twitter ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba.
  • Putin ar putea vizita Turcia - Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că omologul său rus Vladimir Putin ar putea să vină în vizită în Turcia la 27 aprilie cu ocazia inaugurării primului reactor nuclear al ţării construit de compania de stat rusă pentru energie nucleară Rosatom.
  • Raiffeisen cedează presiunilor - Raiffeisenbank (RBI), una dintre ultimele bănci internaţionale prezente în Rusia, anunţă joi că vrea să obţină „vânzarea sau sciziunea” filialei sale ruse, la mai bine de un an de la primele sancţiuni impuse sectorului bancar rusesc din cauza războiului rus din Ucraina. Banca austriacă a fost aspru criticată în special în ultima perioadă pentru că încă activează în Rusia.
  • Rusia vrea arme de la Kim - Rusia depune eforturi pentru a obţine armament suplimentar din Coreea de Nord, a anunţat joi seară Casa Albă, iar Departamentul Trezoreriei a sancţionat un individ acuzat de facilitarea negocierilor între Moscova şi Phenian.
ADVERTISING

Situația pe front

  • Rușii fac progrese în Bahmut - Forţele ruse au obţinut unele succese în luptele pentru Bahmut, au confirmat oficiali militari ucraineni. "Forţele inamice au avut un anumit grad de succes în acţiunile lor menite să ia cu asalt oraşul Bahmut. Apărătorii noştri menţin oraşul şi resping numeroase atacuri inamice", a declarat Statul Major General de la Kiev.
  • 47 de atacuri respinse - Armata ucraineană a anunțat că în ultimele 24 de ore a respins 47 de atacuri inamice, în zonele Kupiansk, Limansk, Bahmut, Avdijivka şi Marinsk.
  • O treime de țară acoperită de bombe - Ministrul adjunct de Interne de la Kiev, Bogdan Drapiatîi, a anunţat că Guvernul lucrează la crearea unui centru specializat de găsire şi dezactivare a minelor: „În prezent, aproximativ 30% din teritoriul statului nostru este contaminat cu obiecte explozive, ceea ce echivalează cu 174.000 de kilometri pătraţi".
  • Scade numărul atacurilor - Numărul mediu de atacuri zilnice ale rușilor a scăzut pentru a patra săptămână la rând, anunță Statul Major ucrainean. În ultimele șapte zile s-au înregistrat 69 de atacuri ale rușilor, față de 124 în săptămâna 1-7 martie.
  • Sute de mii de ruși uciși și răniți - Peste 220.000 de soldați și mercenari ruși au fost uciși sau răniți în Ucraina, potrivit ultimei evaluări făcută de SUA, a dezvăluit secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace.
  • Centrala Zaporojie nu poate fi protejată - Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a vizitat centrala nucleară Zaporojie și a spus că a existat o creștere semnificativă a numărului de trupe ruse în zonă și că centrala nu mai poate fi protejată. "Este evident că activitatea militară este în creștere în toată această regiune. Deci centrala nu poate fi protejată", a spus el.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Regele la refugiaţi - În a doua zi a vizitei sale în Germania, regele Charles al III-lea, împreună cu președintele german Frank-Walter Steinmeier, au vizitat centrul de sosire a refugiaților ucraineni din districtul Tegel, Berlin. Într-un fost aeroport, regele britanic s-a întâlnit cu familiile refugiaților ucraineni şi a spus că se roagă pentru ei.
  • Ucraineni antrenaţi de americani - Peste 7.000 de militari ucraineni au fost formaţi de către armata americană de la începutul invaziei, în urmă cu peste 13 luni, anunţă joi un purtător de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder. În această săptămână, 65 de militari ucraineni, formaţi să folosească sistemul de apărare de tip PATRIOT, la Fort Sill, în Oklahoma, s-au întors în Europa.
  • China vrea cooperare militară cu Rusia - China intenţionează să intensifice colaborarea cu Rusia la nivel militar şi în cadrul unor "iniţiative de securitate globală", anunţă Ministerul Apărării de la Beijing: „Comunicarea strategică şi cooperarea practică între armatele Chinei şi Rusiei nu au încetat deloc să se îndrepte spre un nivel mai înalt. Vom acţiona în sensul implementării iniţiativelor de securitate globală şi pentru asigurarea corectitudinii internaţionale şi a justiţiei”.
  • Consum extraordinar de muniție - Şeful Statului Major al armatei SUA, generalul Mark Milley, a avertizat că un război între Statele Unite şi o altă mare putere va antrena un consum "extraordinar" de muniţie şi că ţara ar trebui să se asigure că este pregătită. Ucraina şi Rusia au folosit cantităţi foarte mari de muniţie de artilerie de când Moscova a invadat ţara vecină în februarie 2022, ceea ce provoacă îngrijorări legate de stocurile pe care le deţin Statele Unite, după ce au furnizat multă muniţie Kievului.
  • Guvernare prorusă la Chișinău? - Rusia nu renunţă la ideea preluării puterii în Republica Moldova şi acţionează prin diferite mijloace ale războiului hibrid pentru a-şi instala la Chişinău o guvernare prorusă obedientă, a declarat Maia Sandu. Potrivit acesteia, datorită eroismului armatei ucrainene, linia frontului este acum departe de frontiera moldo-ucraineană, iar pericolul implicării Republicii Moldova în război este minim.
  • Bancheri condamnați pentru violoncelistul lui Putin - Patru bancheri care au permis unui prieten apropiat al lui Vladimir Putin, violoncelistul Serghei Roldughin, să depună sume uriaşe în bănci elveţiene au fost găsiţi vinovaţi joi pentru lipsă de diligenţă în tranzacţiile financiare. Foştii directori de la sucursala din Zurich a băncii ruseşti Gazprombank au primit sentinţe de şapte luni închisoare cu suspendare, pentru că l-au ajutat pe muzician să transfere sume uriaşe fără să se intereseze de provenienţa banilor.
  • Zelenski, discurs contestat la Viena - Zelenski s-a adresat parlamentarilor austrieci prin intermediul unei legături video, mulţumind Vienei pentru ajutorul umanitar şi pentru asistenţa acordată în proiecte precum curăţarea terenurilor de mine antipersonal. Deputaţii austrieci din Partidul Libertăţii, de extremă dreapta cu orientare pro-Rusia, au ieșit din sală, protestând pentru că acest demers ar încălca neutralitatea Austriei.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇