Ziua 394: ONU acuză și Rusia și Ucraina că execută prizonieri de război. Xi îngrijorează, Prigojin șochează

Ziua 394: ONU acuză și Rusia și Ucraina că execută prizonieri de război. Xi îngrijorează, Prigojin șochează

Ziua 394 de război a început cu un bombardament al rușilor asupra unui centru pentru persoane fără adăpost din regiunea Donețk, soldat cu mai mulți morți și răniți. Atacuri cu multiple victime printre civili au avut loc și peste noapte în numeroase regiuni, iar la primele ore alarmele au început să sune în Odesa, după ce deasupra Mării Negre au apărut mai multe avioane de luptă.

Pe plan internațional, vizita lui Xi Jinping la Moscova continuă să fie analizată. Șeful Pentagonului s-a arătat îngrijorat de această alianță oficializată și a spus că există pericolul ca China să livreze arme Rusiei. E trasă de mânecă și Austria, oficialii europeni și americani cerând Raiffeisen să plece din Rusia.

Iar autoritățile daneze au descoperit „un obiect neidentificat” lângă locul exploziei conductei Nord Stream și cer rușilor să participe la operațiunile de extragere, într-o tentativă de a pune capăt retoricii conspiraționiste.

O schimbare șocantă de discurs e observată la liderul grupului Wagner, Evgheni Prigojin. „Bucătarul lui Putin” contrazice Kremlinul, spune că nu sunt naziști în Ucraina și că războiul Rusiei în niciun caz nu e cu NATO. Se pare că mercenarii Wagner s-ar pregăti să plece de pe front și să-și reia operațiunile în Africa.

ADVERTISING

Atrocitățile comise de ei rămân, însă. Dar și în ce-i privește pe ucraineni. Un raport ONU a denunțat că ambele tabere au comis execuții în cazul a zeci de prizonieri de război.

Pe de altă parte, Ucraina e lăudată de GRECO pentru rapiditatea cu care a implementat recomandări pentru asigurarea luptei anticorupție, iar România e pusă într-o situație nedorită din cauza Dianei Șoșoacă. Kievul a decis să adopte sancțiuni împotriva senatoarei din România, după ce ea a depus un proiect de lege prin care cere anexarea de teritorii ucrainene.

Situația pe front

  • Au bombardat centrul pentru persoane fără adăpost - Cinci oameni au murit și doi au fost răniți într-un atac al rușilor de vineri dimineață asupra orașului Konstantinovka, din regiunea Doneţk. Rachetele ruse au lovit un centru pentru persoane fără adăpost unde se aflau 10 oameni.
  • Sirenele sună în Odesa - Alarmele anti-ariene au fost activate în regiunea Odesa, după ce avioane de luptă rusești Su-35 au fost observate deasupra Mării Negre.
  • Teroare în miezul nopții - Trupele ruse au atacat peste noapte mai multe regiuni, inclusiv Odesa, Sumî și Dnipropetrovsk. În Belopolie, 2 oameni au murit și 9 au fost răniți după ce au fost bombardate o școală, o clădire a administrației, un bloc, un hostel și mai multe case. În Vorojba o persoană a fost rănită, iar în Nikolaev a fost bombardată o fermă. A fost atacat cu drone kamikaze și Krivoi Rog. În Belozerski din regiunea Herson o persoană a murit și 4 au fost rănite în urma bombardamentelor.
  • Ambele tabere execută prizonieri de război - ONU acuză vineri forţele ucrainene şi ruse de comiterea a zeci de execuţii sumare ale unor prizonieri de război: „Suntem profund îngrijoraţi de execuţia sumară a 25 de prizonieri de război şi de persoane ruse în afara luptei şi de cea a 15 prizonieri de război ucraineni”. Execuțiile au loc adesea imediat după cuceriri pe câmpul de luptă, arată raportul ONU.
  • Rușii rămân fără rachete - Institutul pe Studiul Războiului scrie în raportul de vineri că Rusia ar putea schimba strategia de atac pentru că rămâne fără rachete. Țintele principale vor fi unitățile militare și în secundar vor fi lovite cele energetice. Totodată, din lipsă de rachete, atacurile masive cu rachete au scăzut ca frecvență, de la unul pe săptămână, la cel mult două pe lună.
  • Prigojin contrazice Kremlinul. Pleacă din Ucraina? - Schimbarea de situație de la Bahmut în favoarea ucrainenilor poate avea legătură cu diminuarea prezenței mercenarilor Wagner. Evgheni Prigojin și-a schimbat și discursul, remarcă experții ISW. Într-un interviu acordat joi, el a susținut că ucrainenii au 80.000 de soldați în Bahmut și alți 200.000 gata de contraatac, dar în același timp a avut un discurs laudativ și la adresa armatei ruse și a Ministerului Apărării, pe care până acum le-a criticat. Cel cunoscut drept „bucătarul lui Putin” a contrazis însă retorica Kremlinului, spunând cu Rusia nu luptă cu NATO și că nu e convins în ce privește „denazificarea”, pentru că el nu știe să fie naziști în Ucraina. Surse citate de Bloomberg joi susțineau că Prigojin se pregătește să abandoneze frontul din Ucraina și să-și mute mercenarii înapoi în Africa.
  • Zelenski descrie dezastrul din Herson - Preşedintele ucrainean, care joi a vizitat regiunea Herson, din sudul Ucrainei, spune că pe teritoriul eliberat de sub ocupaţia rusă mai mult de 50 de sate au fost aproape complet distruse, iar în unele locuri peste 90% din case sunt transformate în moloz. Zelenski a dezvăluit că intervenţia prin videoconferinţă pe care a avut-o joi la summit-ul UE care se desfăşoară la Bruxelles a fost făcută din tren și că le-a cerut liderilor UE arme cu rază lungă de acţiune şi avioane moderne de luptă.
  • Strada Dughina - O stradă din Melitopol va fi denumită Daria Dughina, fiica strategului lui Putin ce a murit anul trecut într-un atentat ce-l viza pe tatăl său.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Alte informații relevante

  • Ucraina o sancționează pe Șoșoacă - Ministerul de Externe din Ucraina va impune sancțiuni împotriva senatorului Diana Șoșoacă, după ce a a inițiat un proiect de lege pentru anexarea mai multor regiuni din ţara vecină. Detalii AICI.
  • Ucraina impresionează cu lupta anti-corupție - Grupul statelor împotriva corupţiei (GRECO) al Consiliului Europei salută faptul că Ucraina „a pus în aplicare în mod satisfăcător sau a abordat în mod satisfăcător 15 dintre cele 31 de recomandări” care i-au fost făcute, „chiar dacă rămâne multă treabă de făcut”: „GRECO ţine să recunoască ataşamentul profund al Ucrainei faţă de acţiunea pe care o desfăşoară, într-un moment extrem de dificil pentru un stat membru, aruncat într-un război de agresiune declarat de Federaţia Rusă. Această perioadă de conflicte obligă ţara să adopte legea marţială, să declare starea de urgenţă şi să-şi ajusteze priorităţile. Într-un asemenea context, este remarcabil că Ucraina şi-a continuat acţiunea de implementare a recomandărilor GRECO”.
  • Descoperire la Nord Stream - Agenția daneză de Energie a anunțat că a găsit un obiect neidentificat lângă gazoductul Nord Stream în Marea Baltică. Danezii i-au invitat formal pe ruși să participe la operațiunea de recuperare a obiectului și acum așteaptă răspunsul părții ruse.
  • Austriecii sunt trași de mânecă - Banca Centrală Europeană a cerut grupului austriac Raiffeisen să își închidă afacerile din Rusia. Cererea a venit după ce un înalt oficial american a vizitat Austria și s-a arătat îngrijorat de activitatea băncii în Rusia.
  • Îngrijorare la Pentagon - Șeful Pentagonului Lloyd Austin crede că vizita efectuată în Rusia de preşedintele Chinei, Xi Jinping, transmite un semnal „foarte îngrijorător".
  • Fără importuri paralele din Rusia - Kazahstanul urmează să interzică, de la 1 aprilie, importurile paralele din Rusia.
  • Polonia primește compensații - Polonia va primi 800-900 de milioane de euro din partea Uniunii Europene pentru compensarea armamentului furnizat Ucrainei, a declarat vineri premierul Mateusz Morawiecki, informează Reuters.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Rusia nu mai respectă nici Ora Pământului - Rusia a anunţat vineri că nu va participa sâmbătă la „Ora Pământului", o acţiune globală ce constă în oprirea iluminatului public pentru a mobiliza societatea să lupte împotriva schimbărilor climatice, argumentând că organizaţia aflată în spatele acestei iniţiative, World Wide Fund for Nature (WWF), este „un agent străin".
  • Rușii se visează la Kiev sau Liov - Vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat vineri că s-ar putea ca trupele ruse să fie nevoite să avanseze până la Kiev sau Liov dacă va fi necesar, într-un interviu acordat mai multor agenţii de presă ruse: „Nimic nu poate fi exclus. Dacă trebuie să ajungă la Kiev, atunci vor trebui să meargă la Kiev, dacă trebuie să ajungă la Liov atunci vor trebui să meargă la Liov, pentru a distruge această infecţie".
  • Voluntari de la dezinsecție - Conducerea serviciului central de dezinsecție al Moscovei a ținut o ședință cu angajații în care le-a explicat „cât de profitabil este să fii voluntar” în război și le-a spus că fiecare filială trebuie să aducă 100 de voluntari.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇