Ziua 355. Rușii au pierdut o brigadă de elită într-un oraș minier din Donețk. Ucrainenii încep instrucția pe Leopard

Ziua 355. Rușii au pierdut o brigadă de elită într-un oraș minier din Donețk. Ucrainenii încep instrucția pe Leopard

În ziua 355 de război, Ministerul rus al Apărării susține că trupele sale au reușit să avanseze 2 km spre vest în patru zile de-a lungul frontului din Ucraina.

Mai multe explozii puternice s-au auzit în Mariupol, Manhuș și Nikolske, iar în atacurile din Donețk și Herson au fost uciși mai mulți civili.

Chiar dacă avansul este mic, liderul cecen Ramzan Kadîrov susține că Rusia are forţele necesare pentru a cuceri capitala Kiev, Odesa și Harkov până la finalul anului.

În schimb, un oficial ucrainean susţine că rușii au pierdut o brigadă de elită într-un oraş minier din Doneţk.

Ucraina a primit toate obuzierele autopropulsate Caesar promise de Danemarca, iar NATO a anunțat că sporește eforturile pentru a oferi Kievului tot ce are nevoie pentru a face față noii ofensive a rușilor. Deja au început antrenamentele în Germania pe tancurile Leopard.

Jens Stoltenberg va cere statelor membre să se asigure că stau bine cu depozitele de muniție, după ce lideri europeni s-au plâns că unele țări ar rămâne fără în doar câteva zile, în cazul unui război cu Rusia.

Șeful NATO e atent și la situația de la Chișinău, de unde Maia Sandu a dezvăluit astăzi un plan al Rusiei de destabilizare a țării prin metode ce implicau inclusiv luări de ostatici. Se are în vedere acordarea de asistență Republicii Moldova, dar și către Bosnia-Herţegovina şi Georgia.

ADVERTISING

În timp ce SUA își avertizează cetățenii să plece urgent din Rusia, iar Parisul le cere francezilor să evite Belarusul, având în vedere noua ofensivă lansată de Moscova în Ucraina, Viktor Orban s-a gândit să-și trimită ministrul de Externe la Minsk, susținând că doar prin menținerea canalelor de comunicare se poate asigura pacea.

Situația pe front

  • Avansul trupelor ruse - Ministerul rus al Apărării susține că trupele ruse au reușit să avanseze 2 km spre vest în patru zile de-a lungul frontului din Ucraina. „Militarii ruși au spart rezistența inamicului și au avansat mai mulți kilometri mai adânc în apărarea sa. În patru zile, frontul s-a deplasat cu 2 kilometri spre vest", afirmă ministerul.
  • Rusia îşi consolidează şi îşi extinde poziţiile în zonele ocupate în Ucraina, a anunţat luni Ministerul Apărării britanic, în buletinul său informativ zilnic. Evaluarea serviciilor de informaţii britanice arată că forţele ruse ”probabil şi-au întărit fortificaţiile defensive” pe frontul de sud, în regiunea Zaporojie. În plus, Rusia a desfăşurat suplimentar militari în zonă.
  • Ruşii şi-au pierdut brigada de elită - Este posibil ca Rusia să fi pierdut o întreagă brigadă de elită, în timpul asaltului asupra orașului minier Vuhledar, din estul Ucrainei. Un „număr mare” de forțe ruse, inclusiv personalul de comandă, au fost „distruse” în apropierea orașelor Vuhledar și Mariinka din Donețk, a declarat un oficial ucrainean, Oleksii Dmitraşkivski, pentru Politico. Forțele ruse pierd, de asemenea, 150-300 de pușcași pe zi în apropiere de Vuhledar, a spus el. El a estimat că brigada cuprindea aproximativ 5.000 de soldați în total, ai căror membri au fost uciși, răniți sau luați prizonieri.
  • Explozii puternice - Mai multe explozii puternice s-au auzit în Mariupol, Manhuș și Nikolske, a declarat Petro Andriușcenko, consilier al primarului din Mariupol.
  • Un civil ucis - Atacurile rusești au ucis un civil în Donețk, iar altul a fost rănit, a declarat guvernatorul regiunii, Pavlo Kirilenko.
  • Bombardamente în Herson - Patru civili au murit în Herson și o cale ferată a fost avariată în urma bombardamentelor rusești în ultimele 24 de ore.
  • Rușii vor și Kievul și Odesa - Într-un interviu difuzat de televiziunea de stat rusă, liderul cecen Ramzan Kadîrov a spus că Rusia are forţele necesare pentru a cuceri capitala Kiev şi că trebuie să captureze şi al doilea oraş al Ucrainei, Harkov, dar şi principalul port al ţării, Odesa, toate acestea urmând să se întâmple până la finalul anului: „Dacă ei continuă să tragă în teritoriul nostru, atunci răbdarea se va sfârşi şi vom primi ordinul de a termina rapid. Sută la sută îi compătimesc pentru moment”.
  • Obuziere din Danemarca - Ministerul ucrainean al Apărării a anunțat că Danemarca a livrat Ucrainei toate obuzierele autopropulsate Caesar promise.
  • Antrenament pe Leopard - Soldaţii ucraineni au început antrenamentele pentru operarea tancurilor Leopard 2 în Germania, într-un program care va dura până la începutul lunii aprilie. Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a anunțat că tancurile ar trebui să ajungă în Ucraina în martie.
  • Apă din Rusia în Donbas - Armata rusă construiește un sistem de conducte de apă pentru a conecta regiunea rusă Rostov cu regiunea Donbas din estul Ucrainei. Proiectul, care urmează să fie finalizat în următoarele luni, va avea capacitatea de a transporta 300.000 de metri cubi de apă pe zi și va include două linii de 200 km, a precizat Ministerul rus al Apărării.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • NATO rămâne fără muniție - Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat că Alianța intenţionează să îşi mărească stocurile de muniţie, care se epuizează din cauza războiului din Ucraina: „Războiul din Ucraina consumă o cantitate enormă de muniţie (…) Acest lucru pune sub presiune industriile noastre de apărare. (…) Aşa că trebuie să accelerăm producţia şi să investim în capacităţile noastre de producţie". Anunțul lui Stoltenberg vine în condițiile în care diplomați europeni citați de Reuters se plânseseră că, „dacă Europa ar trebui să lupte cu Rusia, unele ţări ar rămâne fără muniţie în câteva zile".
  • Putin nu vrea pace - Șeful NATO susține că Rusia a început ofensiva majoră în Ucraina și că nu vede niciun fel de semn că Vladimir Putin ar avea gânduri de pace, astfel că trebuie oferit în continuare tot ajutorul necesar Kievului.
  • Putin curtează comuniştii - Preşedintele rus s-a întâlnit cu liderul Partidului Comunist (PCFR). "Partidul Comunist al Federaţiei Ruse a fost mereu în avangardă şi a oferit autorităţilor la toate nivelurile soluţii pentru susţinerea şi garantarea securităţii ţării noastre, atât în prezent cât şi în viitor", a spus Putin, care a subliniat că dialogul cu comuniştii "este acum de două sau de trei ori mai necesar".
  • Ajutor NATO pentru Moldova - Alianţa Nord-Atlantică va analiza modalităţi de suplimentare a asistenţei concrete pentru Republica Moldova, Bosnia-Herţegovina şi Georgia, în contextul ameninţărilor ruse, a anunțat secretarul general al NATO, înaintea unei reuniuni a miniștrilor Apărării din țările aliate.
  • Ministru ungar la Minsk - Ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, se află luni în vizită la Minsk şi, deşi este conştient că deplasarea sa în Belarus, statul aliat al Rusiei, va fi criticată, spune că scopul vizitei este de a menţine „canalele de comunicare deschise": „Dacă nu am fi făcut acest lucru, nu aş fi putut transmite mesajul unui apel la pace. Ungaria este de partea păcii. Războiul din Ucraina se înrăutăţeşte şi tot mai mulţi oameni mor din cauza luptelor. Acum trebuie salvate vieţi, iar singurul mod de a face acest lucru este prin pace. Ungaria se aşteaptă ca toţi membrii comunităţii internaţionale să acţioneze în interesul păcii cât mai curând posibil şi să evite orice măsuri care riscă să prelungească sau să agraveze războiul”.
  • Avertisment pentru francezi - Guvernul francez le recomandă „cu fermitate" cetățenilor francezi să evite deplasările în Belarus, ca urmare a „noii ofensive lansate de Rusia în Ucraina".
  • Noi sancțiuni pentru Rusia - Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a afirmat că se vor anunţa noi sancţiuni şi măsuri împotriva Rusiei, la 24 februarie, la împlinirea unui an de la startul războiului. Kuleba a precizat că sancţiunile vor fi anunţate „în diverse ţări, în diverse instituţii”.
  • Arme şi vehicule militare britanice ar putea fi produse în Ucraina sub licenţă, reducând dependenţa ţării de livrările de arme de la aliaţii occidentali. Potrivit The Telegraph, directori britanici din industria de apărare au călătorit la Kiev pentru a discuta planurile de a înfiinţa întreprinderi mixte pentru fabricarea de arme şi vehicule la nivel local. Detalii AICI.
  • SUA le-au transmis cetăţenilor americani să părăsească Rusia în cel mai scurt timp din cauza războiului din Ucraina şi a riscului unor arestări arbitrare din partea agenţiilor ruse de aplicare a legii.
  • Mărturisirile luptătorilor Wagner - Doi foști luptători ai grupului de mercenari Wagner din Rusia au povestit pentru CNN experiențele lor îngrozitoare pe câmpul de luptă din estul Ucrainei și despre cum oricine s-a împotrivit a fost împușcat imediat de comandanți. Detalii AICI
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇