Ziua 350: Rusia amenință cu războiul mondial, după ce Londra a promis „aripi” pentru Ucraina. Zelenski a ajuns la Paris: Macron s-a schimbat

Ziua 350: Rusia amenință cu războiul mondial, după ce Londra a promis „aripi” pentru Ucraina. Zelenski a ajuns la Paris: Macron s-a schimbat

În ziua 350 de război, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut prima vizită în Regatul Unit de la invazia Ucrainei de către Rusia, în urmă cu aproape un an. Iar de la Londra s-a dus la Paris, urmând ca joi să participe la Bruxelles, la summit-ul UE.

Liderul ucrainean a avut un program încărcat în Londra, unde s-a întâlnit cu premierul Rishi Sunak, a vorbit în Parlament, a avut audienţă cu regele Charles III și o vizită la trupele ucrainene antrenate în Anglia.

În discursul ţinut în limba engleză în Parlamentul de la Londra, el a mulţumit UK pentru tancuri şi a cerut şi avioane. "În Marea Britanie, regele este pilot al forțelor aeriene. În Ucraina de astăzi, fiecare pilot al forțelor aeriene este un rege", a spus preşedintele ucrainean. Premierul britanic a spus că nu exclude livrarea de avioane, stârnind amenințări din partea Rusiei, inclusiv cu războiul mondial.

Pe front, forțele ruse și-au intensificat asaltul de iarnă în estul Ucrainei, aducând pe câmpul de luptă zeci de mii de soldați proaspăt mobilizați. Kievul se așteaptă ca Moscova să își extindă ofensiva pe măsură ce orașele din nord-est și sud au fost atacate.

Șeful securității naționale ucrainene, Oleksii Danilov, a spus că Rusia va viza regiunile Harkov sau Zaporojie în cadrul unui nou atac puternic.

Harkovul a fost deja lovit noaptea trecută de rachete rusești.

Germania a anunțat că Ucraina va primi primele tancuri Leopard 2 A6 la sfârșitul lunii martie, iar președintele Joe Biden a primis, din nou, că SUA vor susține Ucraina atât timp cât este nevoie.

Zelenski, la Londra, Paris şi Bruxelles

  • Zelenski la Paris - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a aterizat miercuri seară pe aeroportul Orly, lângă Paris, înainte de a lua cina cu omologul său francez Emmanuel Macron şi cu cancelarul german Olaf Scholz. A fost întâmpinat la coborârea din avion de ministrul francez al apărării, Sébastien Lecornu.
  • Schimbarea lui Macron - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, într-un interviu pentru Le Fugaro, că omologul său francez Emmanuel Macron, acuzat uneori că nu este în fruntea sprijinului pentru Ucraina, „s-a schimbat": „Cred că s-a schimbat. Şi s-a schimbat cu adevărat de data aceasta. La urma urmei, el a fost cel care a deschis uşa livrărilor de tancuri. El a susţinut, de asemenea, candidatura Ucrainei la UE. Cred că a fost un adevărat semnal".
  • Zelenski la Londra - Președintele Volodimir Zelenski a ajuns în Marea Britanie, aceasta fiind prima sa călătorie aici de la începutul războiului. Va fi a doua sa vizită în străinătate în timpul conflictului, după cea de la Washington din decembrie.
  • Daţi-ne aripi! - De la tribuna Parlamentului britanic, Zelenski a vorbit în limba engleză şi a îndemnat Regatul Unit să trimită avioane de luptă în Ucraina. Președintele i-a dat şefului Parlamentului, sir Lindsay Hoyle, o cască de pilot. Pe cască scrie: Avem libertate, daţi-ne aripi să o protejăm. El spune că are încredere că acest simbol „ne va ajuta cu următoarea noastră coaliție... de avioane... aripi pentru libertate”. "În Marea Britanie, regele este pilot al forțelor aeriene. În Ucraina de astăzi, fiecare pilot al forțelor aeriene este un rege", a subliniat preşedintele ucrainean.
  • Mulţumiri pentru tancuri - Zelenski a mulțumit UK pentru că a furnizat principalele sale tancuri de luptă. Rachetele cu rază lungă de acțiune „ne vor permite să facem răul să se retragă complet din țara noastră”, adaugă el. Marea Britanie „marșează” cu Ucraina către „cea mai importantă victorie a vieții noastre – o victorie asupra ideii de război”, spune Zelenski.
  • "Lumea are nevoie de conducerea ta, Marea Britanie, așa cum are nevoie de curaj ucrainean", a adăugat Zelenski, care a lăudat Regatul Unit pentru ajutorul acordat în pregătirea terenului pentru un tribunal special pentru crimele ruşilor.
  • Aripi pentru Ucraina - Premierul Marii Britanii, Rishi Sunak, a afirmat miercuri seară că nu exclude posibilitatea de a furniza Ucrainei avioane de vânătoare, în cadrul asistenţei pentru respingerea invaziei militare ruse, deşi Guvernul de la Londra nu a luat încă o decizie pe această temă: „Noi am fost foarte clari de la început în privinţa furnizării de asistenţă militară Ucrainei şi nimic nu este exclus. În privinţa avioanelor de vânătoare, sigur că fac obiectul discuţiilor, de aceea am anunţat astăzi că vom antrena piloţi ai Forţelor Aeriene ucrainene pe platforme la standarde NATO".
  • Ambasada Rusiei în Marea Britanie a reacționat după anunțul lui Sunak despre posibilitatea de a trimite avioane Ucrainei: „Aş vrea să le reamintesc liderilor de la Londra: într-un astfel de scenariu, vărsarea de sânge a noului ciclu de escaladare va fi pe conştiinţa lor, la fel şi consecinţele militare şi politice pentru continentul european şi întreaga lume. Rusia va găsi o modalitate de reacţie la orice măsură inamicală a părţii britanice".
  • Zelenski și Charles - Zelenski a transmis un mesaj după întâlnirea cu regele Charles de la Palatul Buckingham: „Am avut o întâlnire cu regele Charles al III-lea al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. L-am felicitat pentru accederea recentă la tron şi am urat pace şi prosperitate poporului britanic. (...) Îi sunt recunoscător Majestăţii Sale pentru primirea caldă şi pentru susţinerea acordată cetăţenilor ucraineni care s-au refugiat de război în Marea Britanie".
  • A fost făcut public și o replică dată de Charles: „Am fost îngrijoraţi cu toţii în privinţa dumneavoastră şi ne gândim la ţara dumneavoastră".
  • Zelenski merge şi la Paris - În această seară, Zelenski este așteptat la Paris. Președintele francez Emmanuel Macron va găzdui o întâlnire cu Zelenski și cancelarul german, Olaf Scholz, potrivit președinției franceze.
  • Zelenski ar urma să participe joi, la Bruxelles, la un summit cu liderii UE, cu valoare simbolică, la o săptămână după ce i-a găzduit la Kiev. Această vizită, prezentată de către unii ca ”probabilă”, este departe de a fi sigură. Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a anunţat doar că l-a invitat pe Zelenski ”să participe în persoană la un viitor summit”.
ADVERTISING

Situația pe front

  • Pregătiri de noi atacuri - Șeful securității naționale ucrainene, Oleksii Danilov, a declarat că se așteaptă ca Rusia să vizeze regiunile Harkov (nord-est) sau Zaporojie (sud) în cadrul unui nou atac puternic.
  • Forțele ruse și-au intensificat asaltul de iarnă în estul Ucrainei, aducând pe câmpul de luptă zeci de mii de soldați proaspăt mobilizați, în timp ce Kievul se așteaptă ca Moscova să își extindă ofensiva pe măsură ce orașele din nord-est și sud au fost atacate.
  • Explozii în Harkov - Oficialii ucraineni raportează cel puţin şase explozii în Harkov. Potrivit datelor preliminare, între şase şi 10 rachete ruseşti S-300 au lovit partea centrală a oraşului. Informaţiile privind victimele şi distrugerile urmează să fie verificate. Un incendiu a izbucnit în interiorul uneia dintre zonele de impact.
  • Marea ofensivă ar fi început - Ministerul britanic al Apărării afirmă în cea mai recentă evaluare că marea ofensivă rusă ar fi început încă de la finalul lunii ianuarie. “Este foarte probabil ca Rusia să fi încercat să reia operațiunile ofensive majore în Ucraina de la începutul lunii ianuarie 2023. Scopul său operațional este aproape sigur acela de a captura părțile rămase sub control ucrainean din regiunea Donețk. Forțele ruse au reușit să câștige doar câteva sute de metri de teritoriu pe săptămână. Acest lucru a fost aproape sigur cauzat de faptul că Rusia nu are în acest moment munițiile și unitățile de manevră necesare pentru ofensive de succes”, a spus ministerul.
  • Pierderile rușilor - Armata ucraineană afirmă că a ucis 910 soldați ruși în ultimele 24 de ore. De la începutul invaziei, 134.100 de militari ruși ar fi murit în războiul din Ucraina.
  • Incendiul în Rusia, aproape de granița cu Ucraina - Un incendiu a izbucnit miercuri la o rafinărie din regiunea Rostov din sudul Rusiei, în apropiere de granița cu Ucraina. Ulterior a fost stins, a anunțat Ministerul pentru Situații de Urgență. Cauza incendiului nu a fost stabilită.
ADVERTISING

Ce se mai întâmplă în Rusia

  • Amenințări nucleare - Administraţia Vladimir Putin avertizează că aplicarea Noului Tratat de Reducere a Armamentului Strategic este afectată de politicile Statelor Unite şi de obiectivul învingerii „strategice" a Rusiei în Ucraina: „Reamintim că Tratatul START a fost semnat în realităţi politice fundamental diferite şi făcea parte dintr-un proces politic cu caracter complet diferit. Atragem din nou atenţia asupra faptului că politica agresivă a Washingtonului cu obiectivul declarat în mod deschis de a aplica o 'înfrângere strategică' Rusiei în Ucraina, unde volumul de armament livrat este în creştere şi unde sunt trimişi instructori, mercenari şi militari din Statele Unite şi din alte naţiuni membre NATO, precum şi confruntarea din toate domeniile de interacţiune interstatală bilaterală practicată de actuala Administraţie americană fac imposibilă gestionarea afacerilor în mod normal".
  • Rusia avertizează SUA - Ministerul rus de Externe a cerut într-o notă oficială transmisă Ambasadei SUA din Moscova să înceteze să se amestece în afacerile interne ale Rusiei, a declarat marţi o sursă diplomatică apropiată de conducerea MAE.
  • Rușii renunță la cetățenie - 4.306 persoane au renunțat la cetățenia rusă de când a început invazia pe scară largă împotriva Ucrainei.
  • Roger Waters, invitat de Rusia să vorbească la ONU - Rusia l-a invitat pe muzicianul englez Roger Waters, unul dintre fondatorii trupei Pink Floyd, să vorbească miercuri în Consiliul de Securitate al ONU. Roger Waters a fost criticat de susţinătorii Ucrainei atunci când a publicat pe site-ul său, în septembrie 2022, o scrisoare deschisă adresată "primei doamne" a acestei ţări, Olena Zelenska. În acea scrisoare, muzicianul englez s-a pronunţat împotriva furnizării de arme occidentale către autorităţile de la Kiev.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Când vin primele tancuri - Ucraina va primi primele tancuri Leopard 2 A6 din Germania la sfârșitul lunii martie, a anunțat ministrul german al Apărării, Bosris Pistorius.
  • SUA sprijină Ucraina cât e nevoie - SUA vor susține Ucraina atât timp cât este nevoie, a declarat președintele Joe Biden, în timpul discursului său anual despre starea Uniunii, la aproape un an de când Rusia a declanșat războiul.
  • Noi promisiuni - Regatul Unit a anunțat că va antrena piloți ucraineni și marinari și va furniza Kievului arme cu rază mai lungă de acțiune.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇