Ziua 318 de război: Rusia „terorizează” civilii, cu ocazia armistițiului. Se vorbește de o nouă mobilizare

Ziua 318 de război: Rusia „terorizează” civilii, cu ocazia armistițiului. Se vorbește de o nouă mobilizare

Ziua 318 a războiului din Ucraina a început cu informații potrivit cărora Rusia s-ar pregăti să mobilizeze 500.000 de noi recruţi până la finalul lunii.

De cealaltă parte, SUA vor începe instruirea forţelor ucrainene pe sistemul de rachete Patriot. Asta după ce SUA au anunțat un nou ajutor pentru Ucraina, un pachet-record de 3 miliarde de dolari.

Astăzi, trupele ruse au continuat să „terorizeze” civilii din Ucraina, în ciuda presupusului armistiţiu de 36 de ore de la Kremlin pentru Crăciunul ortodox pe rit vechi, atacurile având loc pe întreg teritoriul țării și soldându-se cu morți și răniți.

Iar ucrainenii au actualizat numărul soldaţilor ruşi ucişi la - 110.740.

Evoluții pe front

  • Rusia nu-și respectă armistițiul - Trupele ruse au continuat să „terorizeze” civilii din Ucraina, în ciuda presupusului armistiţiu de 36 de ore de la Kremlin pentru Crăciunul ortodox pe rit vechi, scrie The Guardian. Guvernatorul Harkovului, Oleh Syniehubov, a spus că trupele ruse „terorizează” civilii din regiunea de nord-est. Nu au fost raportate victime, dar clădirile rezidenţiale şi comerciale au continuat să fie sub foc în timpul presupusei perioade de încetare a focului.
  • Atacuri în toată Ucraina - Au fost raportate atacuri în cel puţin şapte regiuni din estul şi sudul Ucrainei în ultimele 24 de ore, care au cauzat moartea a cel puţin trei persoane şi au rănit 14, relatează Kyiv Independent.
  • Răniți în Herson - Trupele ruse au bombardat vineri de 39 de ori regiunea de sud Herson. Clădirile rezidenţiale şi o clădire a unei staţii de pompieri au fost atacate în oraşul eliberat Herson, a declarat, sâmbătă, pe Telegram, guvernatorul Yaroslav Ianuşevici. "Şapte civili au fost răniţi vineri în părţile eliberate ale regiunii Herson", a adăugat el.
  • Morți în Donețk - În regiunea de est Doneţk, guvernatorul Pavlo Kyrylenko a declarat vineri că doi civili au fost ucişi în Bahmut şi în oraşul din apropiere Krasna Hora. Alţi şapte au fost răniţi, a precizat el.
  • Atac ucrainean la Sevastopol - Guvernatorul instalat de Rusia în orașul Sevastopol din Crimeea a transmis că apărarea aeriană a doborât o dronă în ceea ce a sugerat că a fost cea mai recentă tentativă de atac ucrainean asupra portului în care își are baza flota rusă din Marea Neagră.
  • Bilanțul rușilor morți - Statul major al forţelor armate din Ucraina a precizat că alţi 490 de militari ruși au fost ucişi vineri, astfel că numărul total ajunge la 110.740.
ADVERTISING

Ajutoare pentru Ucraina

  • Instruire pentru Patriot - SUA vor începe instruirea forţelor ucrainene pe sistemul de rachete Patriot în această lună. Laura Cooper, asistent adjunct al secretarului Apărării pentru Rusia, Ucraina şi Eurasia, a declarat că instruirea va dura ”câteva luni”.
  • Exact ce trebuie - Președintele Zelenski a declarat despre noul pachet de asistenţă din partea SUA, în valoare totală de aproape 3 miliarde de dolari: ”Pentru prima dată, vom primi vehicule de luptă Bradley – asta este exact ce avem nevoie. Noi arme şi proiectile, inclusiv unele de înaltă precizie. Noi rachete. Noi drone”.
  • Miliarde de dolari necesari pentru telecomunicații - Rapoartele ONU spun că Ucraina va avea nevoie de cel puţin 1,79 miliarde de dolari pentru a restabili sectorul telecomunicaţiilor. Evaluarea de către Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor (ITU) a ONU a fost comandată în aprilie pentru a determina amploarea distrugerii reţelelor de comunicaţii ale Ucrainei de când a început invazia la scară largă a Rusiei în februarie.
  • Leopard 2 de la Finlanda - Finlanda nu exclude furnizarea Ucrainei de tancuri moderne Leopard 2. „Dacă Europa va începe să ofere tancuri Ucrainei, Finlanda ar trebui și ea implicată. Evident, vom aduce și noi o contribuție minoră, deoarece capacitățile noastre defensive reprezintă întotdeauna o prioritate în condițiile în care avem graniță cu Rusia”, a spus președintele comisiei de apărare din parlamentul finlandez, Antti Hakkianen.
  • Sisteme antidronă - Departamentul american al Apărării a acordat L3Harris Technologies un contract de 40 de milioane de dolari pentru livrarea a 14 sisteme de arme antidronă pentru a susține forțele de securitate din Ucraina, a declarat compania, conform Reuters. Sistemele va permite forțelor terestre ucrainene să țintească, să doboare dronele inamice și să se apere împotriva amenințărilor la sol. Patru unități VAMPIRE vor fi livrate până la jumătatea lui 2023 și alte zece până la sfârșitul anului.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Alte informații relevante

  • Nouă mobilizare în Rusia - Rusia ar urma să ordone mobilizarea a 500.000 de recruţi în ianuarie, în plus faţă de cei 300.000 chemaţi la arme în octombrie, un alt semnal că Vladimir Putin nu are intenţia de a pune capăt războiului. Adjunctul şefului de informaţii militare al Ucrainei a declarat că armata ucraineană crede că recruţii vor fi trimişi în primele linii în estul şi sudul ţării şi vor face parte din ofensivele ruseşti reînnoite în primăvară şi vară.
  • Crimele de război, în discuție - Ancheta asupra presupuselor crime de război comise de armata rusă în Ucraina va fi principalul punct pe agenda reuniunii miniştrilor justiţiei din mai multe ţări, care se vor întâlni în Marea Britanie în luna martie.
  • Obligați să își facă pașapoarte rusești - Rusia obligă 3.000 de muncitori de la centrala nucleară din Zaporojie să își facă la pașapoarte rusești, susține Statul Major General al armatei ucrainene. De asemenea, forțele ruse amenință oamenii de afaceri cu amenzi și confiscarea proprietăților din zonă.
  • Pacea, tot mai aproape - Președintele Volodimir Zelenski a vorbit despre eforturile diplomatice care se fac, precizând că ”ruscismul trebuie să piardă acest război” și că pacea e tot mai aproape pe zi ce trece.
ADVERTISING


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇