Ziua 317: Rușii nu au respectat armistițiul. SUA anunță un ajutor record pentru Ucraina. Zelenski: blindatele Bradley, exact ce avem nevoie

Ziua 317: Rușii nu au respectat armistițiul. SUA anunță un ajutor record pentru Ucraina. Zelenski: blindatele Bradley, exact ce avem nevoie

Ziua 317 de război a adus amplificarea tensiunilor, având în vedere că, de la ora 12:00 (11:00 ora României), a intrat în vigoare ordinul lui Vladimir Putin de încetare a focului pe perioada Crăciunului pe rit vechi.

Ucraina a respins armistițiul, considerând, alături de numeroși lideri occidentali, că ar fi doar o tactică prin care Moscova trage de timp ca să-și întărească pozițiile. De altfel, în mai toată țara, alarmele anti-aeriene au răsunat peste zi și rușii au bombardat un spital și o stație de pompieri, provocând mai multe victime printre salvatori.

Zelenski le-a propus cetățenilor ruși să nu se mai teamă de Putin și să folosească cele 36 de ore pentru a-și salva țara de la distrugere.

Kievul a anunțat că nu are în plan o mobilizare generală, pentru că nevoia nu e de oameni, ci de arme. Și ar urma să primească armament ce până acum i-a fost refuzat. De altfel, vineri SUA vor anunța cel mai mare pachet de asistență pentru Ucraina, în valoare de aproape 3 miliarde de dolari.

Tot astăzi, Statele Unite au anunțat că vor furniza Ucrainei un nou ajutor militar, în valoare de trei miliarde de dolari, cel mai mare de până acum. Acest sprijin ar urma să includă blindate de infanterie şi de transport de trupe, precum şi obuziere.

ADVERTISING

Situația pe front

  • Rușii atacă în ajunul Crăciunului - Alarmele anti-aeriene au sunat dimineață în mai multe regiuni din sud-estul Ucrainei, iar după prânz au răsunat în întreaga țară.
  • Spital bombardat - Biroul lui Zelenski a anunțat că un spital din Kurakhovo, din regiunea Donețk, a fost bombardat de ruși. La momentul atacului se aflau 21 de persoane în spital. O angajată a fost rănită.
  • Salvatorii din Herson, bombardați - Rușii au tras asupra unei unități a echipajelor de salvare din Herson. Un pompier a fost ucis și alți 4 au fost răniți grav.
  • Luptele continuă în Bahmut - Bombardamentele au continuat vineri de ambele părţi ale frontului din Bahmut, epicentrul luptelor din estul Ucrainei.
  • Atac la Kramatorsk - Armata rusă a bombardat vineri de două ori oraşul Kramatorsk, în estul Ucrainei, după intrarea în vigoare a armistiţiului unilateral decretat de Moscova. Un bloc a fost avariat, primele informații arată că nu sunt victime.
  • 14 atacuri la Luhansk - Bombardamentele rusești "nu s-au oprit nicio clipă" în zona de est a Luhanskului, iar forțele au deschis focul "de 14 ori", relatează guvernatorul regiunii, Serhiy Haidai, citat de Sky News.
  • Temeri de atacuri în biserici - Vicepremierul Ucrainei Irina Vereșciuk avertizează că rușii ar putea pune la cale atacuri în bisericile ortodoxe de Crăciun.
  • Ucraina nu face mobilizare - Ministrul Apărării ucrainean, Oleksii Reznikov, spune că nu se impune o mobilizare generală: „Noi nu avem nevoie de oameni, cum are Rusia. Noi avem nevoie de arme, tehnică și echipamente”.
  • Kievul primește arme noi - Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitri Kuleba, spune că anul acesta Kievul va primi arme pe care nu le-a putut obține în 2022. Pentru asta, Zelenski a purtat negocieri zilnice cu liderii lumii.
ADVERTISING

Armistițiul de Crăciun

  • Rusia susține că respectă armistițiul - Ministerul Apărării de la Moscova susține că armata respectă ordinul de încetare a focului emis de Putin pentru 36 de ore și acuză forțele Kievului că lovesc în continuare pozițiile ruse.
  • Ucraina respinge armistițiul - Zelenski a comentat armistițiul propus de Putin: „Acum, Rusia vrea să folosească Crăciunul ca să împiedice avansul trupelor noastre în Donbas, cel puțin pentru o vreme, cât să aducă echipamente, muniție și mai mulți soldați. Toată lumea știe cum Kremlinul ar folosi acest respiro ca să continue războiul cu forțe proaspete”.
  • Apel la proteste în Rusia - Președintele ucrainean i-a îndemnat pe ruși să protesteze în aceste 36 de ore de Crăciun, în care Putin a propus armistițiul: „Pentru a încheia războiul, cetățenii Rusiei trebuie să găsească curajul să se elibereze măcar pentru 36 de ore de frica lor rușinoasă de acea persoană de la Kremlin. Frica voastră de el vă distruge țara”.
  • Armistițiu pentru discreditarea Ucrainei - Experții Institutului pentru Studiul Războiului consideră că armistițiul de Crăciun anunțat de Putin cu mai puțin de 24 de ore înainte de a intra în vigoare este, cel mai probabil, o tactică informațională, menită să distrugă reputația Ucrainei. Amintim că pe 13 decembrie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a fost întrebat de un armistițiu de Crăciun și a spus că nu există astfel de planuri. Acum, Putin speră ca oamenii să rețină că Ucraina este cea care refuză pașii necesari inițierii negocierilor și că Kievul persecută creștinii ortodocși.
  • Discursul „creștinesc” al lui Medvedev - Adjunctul Consiliului de Securitate al Rusiei, fostul președinte și premier Dmitri Medvedev, i-a numit pe ucraineni „porci” și „clovni” pentru că resping armistițiul, considerând că Germania și alte state UE au influențat decizia: „Cred că soldații noștri respiră ușurați că acești clovni ucraineni refuză încetarea focului de Crăciun. Mai puține probleme și viclenii. Este păcat pentru oameni că nu vor putea merge la biserică, dar porcii nu au credință, înțeleg doar forța și grohăie zgomotos la stăpâni pentru mâncare”.
ADVERTISING

Ce înseamnă armistițiul anunțat de Putin: Când se va termina războiul?

Ajutoare pentru Ucraina

  • PATRIOT pentru Ucraina - Germania urmează să livreze Ucrainei un sistem de apărare antiaeriană de tip PATRIOT şi aproximativ 40 de vehicule blindate de infanterie de tip Marder - în primul trimestru al lui 2023 -, anunţă vineri un purtător de cuvânt al Guvernului Scholz, Steffen Hebestreit: „Vrem să echipăm un batalion. Un batalion constă în aproximativ 40 vehicule (de luptă, de infanterie, de tip Marder). Intenţionăm să predăm Ucrainei 40 de (vehicule blindate de tip) Marder în primul trimestru”.
  • Zelenski a vorbit cu Scholz - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a mulţumit vineri, într-o discuţie la telefon, cancelarului german Olaf Scholz, după anunţul Berlinului că va livra Kievului blindate de luptă Marder, relatează DPA. "Am discutat despre continuarea cooperării pentru a întări armata ucraineană", a mai spus Zelenski.
  • Ajutor record - Statele Unite vor furniza Ucrainei un nou ajutor militar, în valoare de trei miliarde de dolari, cel mai mare de până acum, a anunţat vineri Casa Albă, potrivit AFP. Acest sprijin, ale cărui detalii vor fi făcute publice de Pentagon ulterior în cursul zilei, ar urma să includă blindate de infanterie şi de transport de trupe, precum şi obuziere, a precizat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre.
  • Zelenski zice că e exact ce trebuie - "Pentru prima dată vom primi vehicule blindate Bradley; este exact ceea ce este nevoie", a spus preşedintele Zelenski, mulţumindu-i preşedintelui american Joe Biden şi Congresului SUA, informează Reuters.
  • Japonia, alături de Ucraina - Japonia, care conduce G7 în 2023, a anunțat că are de gând să întărească semnificativ atât ajutorul pentru Ucraina, cât și sancțiunile pentru Rusia. Totodată, o vizită a premierului japonez Fumio Kishida în Ucraina va avea loc în viitorul apropiat.

Alte informații relevante

  • Mesajul lui Zelenski de Crăciun - Preşedintele Volodmir Zelenski a transmis vineri seară, într-un mesaj video cu ocazia Crăciunului ortodox pe stil vechi, că "aceasta este o sărbătoare a armoniei şi unităţii familiale", iar "împreună suntem cu toţii o mare familie ucraineană", potrivit DPA. "Ne protejăm ţara, cultura, tradiţiile, credinţa. Vă doresc tuturor Crăciun fericit! (…) Aveţi grijă de voi, de familiile voastre, de Ucraina noastră!", a adăugat Zelenski.
  • Pro-ruși în inima Poloniei - La un cimitir din cartierul Wola din Varșovia, a apărut un stand al unei mănăstiri de la Minsk, al cărui stareț, preotul Andrei Lemeșonok, un susținător al ideologiei „lumii ruse”, a inițiat o colectă pentru a ajuta armata Moscovei. Mănăstirea va fi vizitată de Crăciunul pe rit vechi, pe 7 ianuarie, de președintele Belarusului, Alexander Lukașenko.
  • Prigojin luptă pentru sare - Reuters scrie că adevăratul motiv pentru care Evgheni Prigozin, liderul Wagner, insistă obsesiv pe cucerirea Bahmutului sunt depozitele mari de sare și gips. Bahmutul are cel mai mare depozit de sare al Europei.
  • Incendii anti-mobilizare - În Rostov-pe-Don au fost arestate trei persoane, între care doi adolescenți de 17 ani, pentru că voiau să incendieze cu cocktailuri Molotov biroul militar de înrolare.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇